Polija raks kanālu no Vislas līča uz Baltijas jūru

foto: F64
foto: F64

Polija plāno rakt kanālu, kas ļautu kuģiem no Baltijas jūras iebraukt Vislas līcī un sasniegt Elblongas ostu Vislas grīvā, nešķērsojot Krievijas kontrolēto līča daļu, raksta "Telegraph.co.uk".

Tāds lēmums liecina, ka ģeopolitiskā situācija likusi premjera Donalda Tuska valdībai mainīt plānus, lai samazinātu atkarību no neprognozējamās kaimiņvalsts. Vēl pirms gada viņa valdība šādus plānus noraidīja.

Tagad nolemts tomēr pārrakt šauro zemesstrēli, kas lielo Vislas grīvā izveidojušos lagūnu atdala no Baltijas jūras. Lēsts, ka šie darbi izmaksās vairāk nekā 130 miljonus eiro.

Elblonga atrodas Vislas līča dienvidu galā, bet izbraukt no līča jūrā šobrīd var tikai ziemeļu galā, pie Baltijskas. Polijas un Krievijas Kaļiņingradas apgabala robeža stiepjas līcim apmēram pa vidu. Pašreizējam Polijas un Krievijas līgumam par kuģošanas tiesībām no līča uz jūru termiņš beigsies šogad, un pastāv bažas, ka Maskava varētu to nepagarināt, reaģējot uz Varšavas aso kritiku par Krievijas lomu Ukrainas krīzē.

"Mums jāreaģē uz ģeopolitisko situāciju," uzskata Polijas Seima deputāts un parlamenta infrastruktūras komitejas loceklis Staņislavs Lamčiks. "Ukrainas krīze skaidri parādījusi, ka mums vairāk jāpaļaujas pašiem un sevi un jāsamazina atkarība no mūsu lielā kaimiņa," viņš sacījis medijiem.


Написать комментарий