Latgales ūdenstilpnes var kļūt bīstamas

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Latvijas Veselības aizsardzības inspekcija ziņo, ka saskaņā ar 4. un 5. augustā veiktā monitoringa datiem visās 54 oficiālās peldvietās, 3 no kurām atrodas Daugavpilī, ūdens kvalitāte ir normāla, un tajās peldēties ir atļauts.

Tādējādi augusta sākumā Daugavpilī var peldēties Lielā Stropu ezera centrālajā pludmalē un pludmalē „Stropu vilnis”, kā arī Šūņu ezera pludmalē Jaunajā Forštatē. Pagaidām nav aizliegumu peldēties arī pārējās 8 Daugavpils ūdenstilpnēs, kur pastāv neoficiālas pludmales: Ruģeļu būvbedrē, Stropoka ezerā, Porohovkā, Esplanādes ūdenskrātuvē, Zirgu, Plotičku, Mazais Stropu un Gubiščes ezeros.

Inspekcija norāda, ka karstajā laikā ūdenstilpnēs, it īpaši ar stāvošu ūdeni, pastāv aktīvas zilaļģu savairošanās risks. Augusta sākumā šis process ūdenstilpnēs ar oficiālām pludmalēm nav novērots. Tomēr, kā atzīmē inspekcija, ja karsts un sauss laiks saglabājas ilgu laiku, aktīva aļģu savairošanās ir iespējama, it īpaši Latgalē, kur tas tika novērots arī iepriekšējos gados. Šī parādība ir bīstama tādēļ, ka ūdenī var izdalīties toksīni, kuri var radīt dažādas alerģiskas reakcijas, gremošanas trakta darbības traucējumus un citas veselības problēmas. Ja šādu ūdeni dzer dzīvnieki, viņi var aiziet bojā, atzīmē speciālisti.


Написать комментарий