FM: Gada laikā preču eksports uz Krieviju ir samazinājies par 10%

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Latvijas ārējas tirdzniecības apgrozījums  jūnijā  samazinājās par 1,8%, ko pamatā ietekmēja  politiskās un ekonomiskās situācijas pasliktināšanās reģionā.

Preču eksporta vērtība salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi samazinājās par 3,8% un importa apjoms  – par 0,2%, vērtējot Centrālās statistikas pārvaldes datus, BNN komentē Finanšu ministrijā.

Neskatoties uz faktu, ka mēneša laikā eksports uz Krieviju pieauga par 24%, gada laikā eksports samazinājās par 10%, ko galvenokārt noteica farmācijas produktu kritums par 31%, mehānisko ierīču kritums par 2,7% un satiksmes līdzekļu kritums par 73,5%.

Pēc 13 mēnešu krituma nelielu pieaugumu uzrādīja preču eksports uz Igauniju (0,4%) salīdzinājumā ar 2013. gada atbilstošo periodu.

Preču eksporta kritums vērojams arī gada griezumā, samazinoties par 0,7% salīdzinājumā ar attiecīgo mēnesi iepriekšējā gadā. To galvenokārt ietekmēja  lauksaimniecības un pārtikas preču eksporta samazinājums (15,8%), kritums satiksmes līdzekļu (23,6%) un  mehānisko ierīču kategorijā (1,2%). Tomēr jāatzīmē, ka satiksmes līdzekļu nozarē kritums vērojams arī importā, kas norāda uz reeksporta samazināšanos.

Vairākus mēnešus pēc kārtas samazinās alkoholisko un bezalkoholisko dzērienu, zivju un vēžveidīgo un graudaugu eksports, jūnijā samazinoties attiecīgi par 2,9%, 30,6% un 85,1% salīdzinājumā ar 2013.gada atbilstošo mēnesi. Otro mēnesi pēc kārtas samazinās arī dzērienu ražošanas un zivju un vēžveidīgo pārstrādes un konservēšanas apjomi. Pozitīvs eksporta pieaugums saglabājās ķīmiskās rūpniecības ražojumiem (45,8%), kā arī koka un koka izstrādājumiem (11,2%).

Importā kritums vērojams pārtikas precēm (0,6%), mehāniskajām ierīcēm (2,9%) un  minerālproduktiem (6,1%). Jāatzīmē, ka šīs kategorijas preču imports samazinās jau devīto mēnesi pēc kārtas. Spēcīgs pieaugums ir vērojams ķīmiskās rūpniecības ražojumiem (19,6%), ko galvenokārt noteica farmācijas produktu ievērojams imports. Vērtējot visu kopumā, redzams, ka importa apjomi jūnijā pieauga par 2% salīdzinājumā ar atbilstošo mēnesi iepriekšējā gadā. Ņemot vērā, ka eksporta apjomi samazinājās, tas negatīvi ietekmēja tirdzniecības bilanci jūnijā, palielinot deficītu līdz 208 miljoniem eiro.

Eiropas Savienībā (ES) kopumā ekonomiskās pārliecības indekss (ESI) otro mēnesi pēc kārtas ir pazeminājies, bet tas joprojām pārliecinoši turas virs 100 punktu atzīmes, liecinot par pozitīvām ekonomiskas tendencēm. Eiropas valstu uzņēmēju vērtējums par tuvākajām ražošanas apjomu perspektīvām jūlijā nedaudz uzlabojās, savukārt eksporta pasūtījumu apjoms nedaudz pasliktinājies.

Turpmāk eksporta pieaugumu ietekmēs gan ģeopolitiskie riski, kas saistīti ar Krievijas un Ukrainas konflikta eskalāciju un ieviestajam abpusējam ekonomiskajām sankcijām starp ES un Krieviju, gan ekonomiskie riski, kas saistīti ar ekonomikas attīstības tempu piebremzēšanos dažos Latvijai būtiskos eksporta tirgos (Igaunija un Krievija).


Написать комментарий