Cīņa ar cūku mēri: Aglonas svētceļnieki gatavi ievērot PVD ieteikumus

foto: F64
foto: F64

Latvijas Romas katoļu baznīca jau mēnesi pirms pirmo svētceļnieku grupu iziešanas uz Aglonu, kur 15.augustā paredzēts svinēt Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkus, sadarbībā ar Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) informējis svētceļniekus par nepieciešamajiem drošības pasākumiem, kas jāievēro, lai novērstu Āfrikas cūku mēra izplatību visā Latvijā, portāls „Delfi” uzzināja Latvijas Romas katoļu baznīcas Informācijas centrā.

Informācija par nepieciešamajiem piesardzības pasākumiem izplatīta arī katoļu baznīcā Latvijā, lai ikviens, kurš dosies svētceļojumā vai arī uz svētkiem Aglonā, zinātu, kā rīkoties, lai neizvazātu tālāk šo infekcijas slimību.

PVD informē, ka Aglonas pagasts ietilpst Āfrikas cūka mēra (ĀCM) izsludinātajā ārkārtējās situācijas teritorijā, tāpēc svētku apmeklētājiem un uzņēmējiem, kuri paredzējuši svētkos nodrošināt ēdināšanu, nepieciešams ievērot vairākus drošības pasākumus.

PVD aicina svētku dalībniekus  un apmeklētājus, dodoties uz svētkiem, atpūtai izmantot tikai ceļā paredzētās pieturvietas, ievērot visas organizatoru noteiktās prasības un atbildīgo dienestu ieteikumus, neatstāt pārtikas produktu, tostarp līdzpaņemto sviestmaižu un citu ēdienu, atkritumus ceļmalās vai atpūtas vietās. Atkritumus drīkst izmest tikai tam paredzētos konteineros.

Tāpat vietējo iedzīvotāju piedāvāto cienastu izlietot un nenest to tālāk, bet iegādāto pārtiku, sevišķi cūkgaļu vai cūkgaļas izstrādājumus, ieteicams izlietot vienā ēdienreizē, savukārt svētku norises laikā tirdzniecības vai sabiedriskās ēdināšanas vietās nebūtu ieteicams iegādāties cūkgaļu vai cūkgaļas produktus promvešanai.

Līdzi vešanai var iegādāties tikai termiski apstrādātus gaļas produktus oriģinālā (rūpnieciskā) iepakojumā ar atbilstošu marķējumu.

Savukārt sabiedriskās ēdināšanas un pārtikas tirdzniecības pakalpojumu veicējiem, kuri savu dalību būs pieteikuši un saskaņojuši ar Aglonas novada domi, ir atļauts ievest svaigu cūkgaļu un visu citu sugu dzīvnieku svaigu gaļu, gaļas izstrādājumus (marinēta gaļa, šašliks u.c.) un gaļas produktus (desas, cīsiņi, kūpināta gaļa u.c.) ar atbilstošu marķējumu un pavaddokumentiem, bet aizliegts ievest  svaigu mājas un meža cūku gaļu, maltu gaļu, subproduktus (aknas, nieres u.c.), gaļas izstrādājumus (šašliks, kupāti, marinēta gaļa, saldēti pelmeņi u.c.), kuru sastāvā ir mājas un meža cūku gaļa.

Tāpat aizliegts ievest gaļas produktus, kas satur cūkgaļu (desas, kūpināta cūkgaļa u.c.), ja tā ir atvērtā rūpnieciskā iepakojumā vai ir bez iepakojuma.

Atļauts izvest no teritorijas ir visu citu sugu dzīvnieku svaigu gaļu, subproduktus (aknas, nieres u.c.) bez iepakojuma, ja ir iespējams atpazīt dzīvnieka sugu, visu citu sugu dzīvnieku maltu gaļu, gaļas izstrādājumus (marinēta gaļa, saldēti pelmeņi u.c.), gaļas produktus (desas, cīsiņus, kūpinājumus, pastētes u.c.) neatvērtā oriģinālā (rūpnieciskā) iepakojumā ar atbilstošu marķējumu, cūkgaļas produktus (desas, cīsiņi, kūpinājumi u.c.) neatvērtā oriģinālā (rūpnieciskā) iepakojumā ar atbilstošu marķējumu.

PVD aicina pārtikas tirgotājus un ēdinātāju stingri ievērot pārtikas un gatavo ēdienu uzglabāšanas temperatūru gan pārvadāšanas laikā, gan arī tirdzniecības un ēdināšanas vietās,  nodrošināt pietiekamu termisko apstrādi ēdieniem un uzkodām, kas tiks gatavotas (cepti, grilēti u.c.) tirdzniecības vietās, nodrošināt darbiniekus ar piemērotu darba apģērbu un aprīkojumu personīgās higiēnas ievērošanai, ja nepieciešams, dezinfekcijas līdzekļiem. Darbinieku personas medicīniskajām grāmatiņām jābūt tirdzniecības un ēdināšanas vietās, bet ēdienu atliekas izmest tikai tam paredzētajās vietās.

PVD atgādina, ka ĀCM nav bīstams cilvēkiem, bet ir ļoti bīstams mājas un meža cūkām. Cilvēks var pārnest slimību ierosinātājus ar pārtiku, apģērbu, apaviem un sadzīves priekšmetiem.

 


Написать комментарий