Vasaras nometnes «Dzīves eko skola»

foto: livani.lv
foto: livani.lv

Pirmajā nometnē Preiļu novada Silajāņos no 30.06.2014. līdz 04.07.2014. piedalījās trīs Līvānu novada bērni: Mārtiņš Baltmanis no Līvānu novada Jaunsilavas pamatskolas, Agnese Pūga no Līvānu novada Sutru pamatskolas un Lāsma Neiceniece no Līvānu novada Rožupes pamatskolas.  Kaut arī ārā visu nedēļu līņāja lietus, tas jauniešus neatturēja no radošām nodarbēm, ziņo Līvānu novada portāls.

Tika organizētas nodarbības dabā ar dažādiem speciālistiem, neiztrūka, protams, arī sarunas pie ugunskura.

Otrajā nometnē Krievijā Sebežā no 25.07.2014. līdz 29.07.2014. piedalījās trīs bērni no Līvānu novada: Dāvids Rubens no Līvānu novada Rudzātu vidusskolas, Liene Vilcāne no Līvānu novada Sutru pamatskolas, Justīne Ozoliņa no Līvānu novada Jaunsilavas pamatskolas. Nometne sākās ar lielu karstumu, bet tas jauniešiem netraucēja izbaudīt apkārt esošu atmosfēru, vidi. Pēc bērnu nostāstiem, varēja noprast, ka daba Sebežā ir ļoti skaista un neskarta, daudz ūdenstilpju, mežu. Ar bērniem kopā uz nometni devās arī skolotāja Marija Broņka, ļoti sirsnīga un atsaucīga skolotāja, kas palīdzēja bērniem iejusties jaunajā vidē. Jāsaka liels paldies skolotājai par atsaucību un izpalīdzību!

Ar saviem iespaidiem par nometni dalījās paši nometnes dalībnieki:

Liene Vilcāne - Sebežas nometnes dalībniece

„Ar labu garastāvokli agri no rīta sākās mans ceļojums uz Krieviju. Ar interesi pavadītās divas stundas muitas zonā vēl vairāk deva optimismu un zinātkāri, kas sagaida tālāk.
Iebraucot Krievijā, uzreiz pamanāmie Krievijas simboli - zilās mājas mūs pavadīja līdz pat galamērķim. Ļoti viesmīlīgi sagaidīti, mēs jau jutāmies kā mājās. Katru dienu jauki piedzīvojumi, komandu spēles, izpriecas ūdenī, pamācošas ekskursijas mums jau lika noprast, ka tā būs neaizmirstama nedēļa.

Vislabākais, kas paliks atmiņā, būs brauciens uz Puškina kalniem, kur mēs apskatījām dzejnieka dzimtās mājas, dārzu, pat gultu kurā viņs ir gulējis. Protams, arī nolikām ziedus vietā, kur viņs ir apglabāts. Bija arī neaizmirsamas pastaigas pa parkiem, vakarā gulbju barošana un iešana uz veikaliem. Neizpalika arī negulētas naktis, zobupastu kari un daudz prieka emociju.
Tā bija ļoti jauka nometne, kurā iegūts daudz pieredzes, jauni draugi un labas atmiņas.”

Dāvids Rubens - Sebežas nometnes dalībnieks

„Nu ir pagājusi tieši nedēļa, kopš atgriezos no skolēnu nometnes Dzīves eko skola - Pleskavas apgabalā, Sebežā. Tā tika organizēta Latvijas un Krievijas pierobežu novadu projekta ietvaros. Lai tur nokļūtu, pavasarī bija jāpiedalās eseju konkursā. Rakstījām par ūdenstilpnēm, to tīrību.Trīs labākie autori kā balvu ieguva iespēju piedalīties nometnē. 

Nometnē piedalījās 27 skolēni no Latvijas, un no Krievijas novadiem.

Nometnes pirmajā dienā bija nometnes atklāšana. Apmeklējām Sebežas Nacionālo parku, skatījāmies nelielu filmu un peldējāmies ezerā Ozerjaki. Vakarā mēs iepazināmies tuvāk viens ar otru.

Otrajā dienā devāmies ekskursijā pa pilsētu. Aplūkojām Sebežas vēsturiskās celtnes. Vēlāk skatījāmies filmu” Sebeža 600”, jo tikai pirms dažām dienām Sebeža svinēja savu 600 gadu jubileju. Pēc pusdienām bija tikšanās ar ekologu un došanās uz zaļo zonu, kur atrodas arī Sebežas svētavots. Tur arī mēs paņēmām pudelēs ūdeni, lai to aizvestu uz mājām. Pie svētavota satikāmies ar cilvēkiem no Maskavas.

Trešajā dienā mēš devāmies tālākā ekskursijā. Tas bija brauciens uz Puškina kalniem. Tur gan nebija kalnu.Tā sauca pilsētu. Apmeklējām A.S.Puškina dzīvesvietu un muzeju. Ar zoss spalvu, mērcējot to tintē, mums bija iespēja uzrakstīt vēstuli uz mājām. To  nedarījām, jo mājās mēs nokļūtu ātrāk, nekā vēstule. Pabijām arī A.S.Puškina atdusas vietā. Bija interesanti apmeklēt dzejnieka dzīves un piemiņas vietas.

Šinī pat pilsētā apskatijām vēsturiskas ēkas, kurās ieejot, sajutāmies tā, it kā dzivotu pirms vairākiem gadsimtiem. Tās varētu līdzināt ar mūsu Sēļu sētu. Trešaja dienā pēc ekskursijas mums bija diskotēka. Izskatījās, ka neviens nav noguris. Gāja ļoti jautri.

Ceturtajā dienā mēs sadalījāmies komandās un pildījām dažādus uzdevumus.Tajos mēs varējām pārbaudīt komandas draudzību, sastrādāšanās prasmi. Braucām ar kanoe laivām. Es par to biju sajūsmā. Tūrisma trasēs mēs pildijām dažādus uzdevumus, arī tas bija jauki. Bija arī erudīcijas uzdevumi. Pusdienas tajā dienā mēs ēdām brīvā dabā. Vēlāk mēs pabijām īstā krievu pirtī. Vakarā mums atkal bija diskotēka.

Piektā diena bija nometnes pēdējā diena, mēs apmeklējām kara muzeju, baznīcu. Pēc ekskursijas bija pienācis laiks noslēgumam. Mēs tikām apdāvināti ar piemiņas dāvaniņām, cienāti ar kūkām un vēl mēs noskatījāmies filmu paši par sevi. Skatījāmies,un atcerējāmies visu, kas ar mums noticis šajās piecās, neaizmirstamajās dienās. Visi bijām sadraudzējušies. Bija skumīgi, jo bija jāšķiras. Ar interneta starpniecību mēģināsim palikt draugi arī tālāk.

Man nometnē patika viss – gan interesantās ekskursijas, garšīgie ēdieni, draudzīgā atmosfēra. Patika zaļā, klusā - ezeriem ieskautā pilsēta.Tāpat arī badmintona spēlēšana, pīļu barošana pie ezera, vēlie vakari un agrie rīti. Liels paldies visiem, kas piedalījās šī brīnišķīgā projekta tapšanā!”


Написать комментарий