Rīgas vārds pasaulē izskan ar vēl nebijušu vērienu

foto: Publicitātes foto
foto: Publicitātes foto

Latvijas Institūta un nodibinājuma "Rīga 2014" ārvalstu mediju monitoringa dati rāda, ka par Rīgu kā Eiropas kultūras galvaspilsētu vai tās notikumiem jūlija mēnesī fiksētas 311 publikācijas un sižeti, apliecinot ievērojamo pozitīvo ietekmi, kuru Eiropas kultūras galvaspilsētas statuss sniedzis Latvijas tēlam ārvalstīs.

Kopumā par Latviju šogad fiksēti vairāk nekā 6500 dažādi raksti un sižeti ārvalstu medijos, liecina Latvijas Institūta dati. No visām Latvijas publikācijām gandrīz piektā daļa jeb 1247 raksti un sižeti veltīti Rīgai kā Eiropas kultūras galvaspilsētai.

Jūlijā "Rīga 2014" Preses centrs kopā ar Latvijas Institūtu uzņēma un organizēja programmas 37 ārvalstu žurnālistiem, tai skaitā pārstāvjiem no prestižajiem "Voice of America" un BBC radio stacijām, kā arī Baltkrievijas un Vācijas kultūras radio pārstāvjiem. Tika uzņemti arī Lielbritānijas "International Arts Manager" žurnāls, un Vācijas lielais "Evangelische Zeitung" laikraksts.

Kopīgi ar Latvijas Institūtu un "LiveRiga" tika organizēts mediju brauciens no Itālijas, kurā piedalījās septiņi žurnālisti no vērienīgiem medijiem tūrisma un kultūras jomā, to skaitā "Il Tempo", "Affari Italiani" un "Gambero Rosso".

Pasaules koru olimpiādes ietvaros Rīgā vēl papildus šiem žurnālistiem viesojās 35 ārvalstu mediji, to skaitā Ķīnas ziņu aģentūra "Xinhua" un kormūzikas specializētie izdevumi.

Jūlija mēneša publikācijās lielākā uzmanība veltīta Pasaules koru olimpiādei. Publikācijas par dalībnieku ziņā vērienīgāko "Rīga 2014" notikumu fiksētas prestižos pasaules medijos kā "The Guardian" un "The Economist" Lielbritānijā, "El Pais" Spānijā, Zviedrijas Radio un Vācijas kultūras radio, starptautiskajā ziņu aģentūrā "Reuters", Kanādas "The Star", Norvēģijas lielākajā laikrakstā "Aftenposten", kā arī kaimiņvalstu "Postimees", u.c.

Daudzos rakstos un sižetos īpaši atzīmētas tieši Latvijas koru mūzikas tradīcijas, un to pozitīvais iespaids uz koru olimpiādes norisi Rīgā. "The Guardian" raksta, ka "nav labākas vietas par Rīgu šādam notikumam, tāpēc, ka Latviešu identitāte ir sapīta ar koru mūzikas tradīcijām, kā arī visi Latvijas iedzīvotāji māk un mīl dziedāt".

Arī BBC Radio 3 gandrīz stundu garajā sižetā par Rīgu 2014 un Pasaules koru olimpiādi pauž, ka "Latvijas stāsts, ir stāsts par dziesmu un koru mūziku".

Daudzi raksti ir parādījušies pasaules reģionālajā presē, pat tik tālās valstīs kā Dienvidāfrika, Irāna, Filipīnas un daudzās citās.


Написать комментарий