Asociācija: Veikalu plauktus aizpildīs Latvijas preces

foto: PantherMedia
foto: PantherMedia

Latvijas lielveikalu tīklu prioritāte ir Latvijas pārstrādātāji un ražotāji, intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" uzsvēra Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas (LPTA) izpilddirektors Noris Krūzītis.

Viņš skaidroja, ka lielie tīkli katrs sadarbojas ar 5-8 piegādātājiem, kuri pie viņiem ir vērsušies, vaicājot par iespējām veikalu plauktos izvietot uz Krieviju nenogādāto produkciju.

Kaut arī lielveikalu plaukti nav bezizmēra, Krūzītis solīja, ka risinājumi tiks atrasti, un Latvijas produkti, kuru piegāde uz Krieviju nav iespējama, tuvākajā laikā parādīsies veikalu plauktos.

Runājot par svaigajiem produktiem, kuru realizācijas termiņš ir īss, LPTA izpilddirektors skaidroja, ka mūsu rīcībā ir viena nedēļa un dažas dienas.

"Gribam aicināt iedzīvotājiem pievērst uzmanību, kādas valsts ražotu produkciju viņi pērk," teica Krūzītis, norādot, ka tieši tagad un pirmajos pāris mēnešos pēc Krievijas embargo pircēju atbalsts Latvijas precēm būs īpaši svarīgs.

"Ir jāpērk Latvijā ražota pārtika, jo tas ir mūsu pašu labklājības jautājums," teica Krūzītis. Viņš teica, ka jau tagad svaigās pārtikas segmentā Latvijas iedzīvotāji līdz 80% izvēlas vietējo ražotāju produkciju, bet esot jātiecas uz visiem 100%.

Portāls Mixnews.lv jau ziņoja, ka valdība otrdien lēma Krievijas sankciju skartajiem Latvijas uzņēmumiem piešķirt nodokļu brīvdienas, kā arī eksporta tirgu apgūšanai piešķirt papildu piecus miljonus eiro.

Dombrovskis stāstīja, ka pieņemti lēmumi par Krievijas sankciju rezultātā cietušo uzņēmumu definīciju, kas paredz, ka īpaši atvieglojumi būtu piešķirami tiem uzņēmumiem, kuru eksporta darījumu īpatsvars uz Krieviju ir lielāks par 10% no kopējās realizācijas apjoma. Tas pats kritērijs attiecas uz šo uzņēmumu piegādātājiem.

Ministrs piebilda, ka valdībai ir zināmi visi uzņēmumi, kas atbilst minētajai definīcijai, taču konkrēti uzņēmumi un skaits netika nosaukts. Sadarbībā ar Zemkopības ministriju EM vērtēs atbalsta iespējas piena nozarei, savukārt Satiksmes ministrija vērtēs iespēju cietušos transporta operatorus atbrīvot no transporta līdzekļu ekspluatācijas nodokļa.

Atgādinām, ka Krievija noteikusi pilnīgu embargo liellopu gaļai, cūkgaļai, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieram, pienam un piena produktiem, kas tiek importēti no Eiropas savienības, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu. Šajā sarakstā gan nav iekļautas šprotes, tāpat arī saldējums.


Написать комментарий