Daugavpils novada domē pastāstīja, kādēļ vasarnīcu applūšanas ap Ļūbasta ezeru jautājumu atrisināt nav tik vienkārši

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

12. augustā Daugavpils novada domē notika pirmā informatīvā sanāksme par situācijas uzlabošanas dabas liegumā „Ļūbasts” (Līksnas pagasts) plāna izstrādi, kurā piedalījās Latvijas Valsts mežu, Vides aizsardzības pārvaldes, Daugavpils novada domes un Līksnas pagasta pārvaldes pārstāvji.

Stundas laikā plāna redaktore Jolanta Bāra visiem klātesošajiem pastāstīja, kādēļ ir grūti veikt kaut kādas darbības, lai atrisinātu vasarnīcu applūšanas jautājumu ap Ļūbasta ezeru, kā arī sakārtot teritoriju.

Dabas liegums „Ļūbasts” no 2004. gada ir Eiropas nozīmes aizsargājama teritorija („Natura 2000”) ar platību 183 ha, tādēļ, lai veiktu kaut kādas darbības, jāizstrādā dabas aizsardzības plāns.

Šim plānam pēc J. Bāras vārdiem jāaizsargā dabas aizsardzības, dabas resursu izmantošanas un reģiona ilgtermiņa attīstības intereses, turklāt tam jāsaglabā dabas vērtības. Parasti to izstrādā 5–15 gadus. 

Saskaņā ar plāna redaktores ziņojumu aizsargājamajā teritorijā atrodas eitrofiski ezeri (ar lielu barības vielu saturu), palieņu meži, kā arī tā ir aizsargājamo putnu – ezera kaijas, purva zīriņa, baltspārnu purva zīriņa, niedru lijas, parastās čakstes un mazā dumpja ligzdošanas vietas.

Problēmu sarežģī tas, ka tie apstākļi, kuri būtu labvēlīgi iedzīvotājiem, var būt bīstami dabai, tādēļ teritorija jāapseko un jāizlemj, kā var uzlabot šo situāciju.

J. Bāra atzīmēja, ka informatīvā tikšanās ir tikai pirmais solis ceļā uz dabas aizsardzības plāna izstrādi, kuram jābūt gatavam līdz 2014. gada beigām. Tuvākajā laikā Vides aizsardzības pārvaldē tiks izveidota darba grupa, kurā uzaicinās dažādus speciālistus. Pēc tam notiks darba grupas tikšanās, organizēta sabiedriskā apspriešana, pašvaldības slēdziens un tikai pēc tam tiks apstiprināts plāns. 



Написать комментарий