Starptautiskā simpozija dalībnieki Daugavpils iedzīvotājiem atvērs Keramikas laboratoriju

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Vasarā Daugavpilī kultūras dzīve apstājas. Pēc Pilsētas dienām, kuras pēc tradīcijas tiek svinētas jūnija sākumā, ar pasākumiem vietējie iedzīvotāji un viesi netiek īpaši lutināti.

Tieši tādēļ Starptautiskais keramikas mākslas simpoziju LANDescape var droši pieskaitīt pie ievērojamiem mūsu pilsētas kultūras dzīves notikumiem.

Tomēr svinīgajā atklāšanas ceremonijā, kura notika 12. augustā Marka Rotko Mākslas centrā simpozija dalībniekus no 9 pasaules valstīm sveica centra direktors Aleksejs Burunovs un simpozija organizators Valentīns Petjko. Bet pat pilsētas vadības prombūtne nevarēja traucēt atklāt šo starptautisko pasākumu.

Kopā ar vēlējumiem visi 15 mākslinieki saņēma darba priekšautus, dzīvespriecīgas salātzaļas krāsas cimdus un nelielus Rotko centra suvenīrus.

Simpozija iedvesmotājs Valentīns Petjko portālam Gorod.lv pastāstīja, ka šogad dalībnieku skaits ir nedaudz mazāks nekā pērn, kas ļaus labāk organizēt darbu. Pēc organizatora vārdiem šoreiz iztiks bez uguns skulptūras, kura tā pārsteidza skatītāju iztēli pērn, bet par piemiņu dalībnieki atstās Rotko centram savus darbus.

Praktiski visi ārzemju viesi ieradās Latvijā pirmo reizi un, neraugoties uz to, ka nav paspējuši iepazīties ar mūsu pilsētu un valsti, atzīmēja mūsu cilvēku draudzīgumu.

Pakistānas māksliniece Sadia Salima (Sadia Salim) mūsu portālam pastāstīja, ka pirmo reizi piedalās šādā simpozijā, bet ir atvērta visam jaunajam un gatava ar prieku dalīties ar savām zināšanām un pārņemt citu mākslinieku pieredzi.

Pēc Luksemburgas dalībnieces Dorisas Beķeres (Doris Becker) vārdiem viņa ir patīkami pārsteigta par Rotko Mākslas centra līmeni un vērienu, par kuru līdz šai dienai neko nezināja. „Pats simpozija nosaukums „Ainava” man ir ļoti tuvs. Kā savu vizītkarti es atvedu savu balto Ainavu”, – viņa paskaidroja.

Krievijas māksliniece Tatjana Jerošenko, kura ir atbraukusi uz Daugavpili no tālā Baikāla krastiem, domā, ka piedalīšanās Starptautiskajā keramikas simpozijā kļūs par iespēju attīstīties ne tikai profesionālajā ziņā, bet arī iziet Eiropas arēnā.

„Mākslinieks nedrīkst sastingt, viņam pastāvīgi nepieciešama pašrealizācija. Viena lieta izstādīt darbus Krievijā, un pavisam cita iziet Eiropas līmenī. Turklāt te var iegūt jaunus paziņas vai ieinteresēt kolēģus par mūsu simpoziju, kurš notiek Sibīrijā”, – pastāstīja Krievijas māksliniece.

Atgādināsim, ka pērn simpozijs bija veltīts pazīstamā mākslinieka un keramiķa Pētera Martinsona piemiņai. Šā gada simpozijs notiks Keramikas laboratorijas zīmē. Novētot tā dalībnieku darbību varēs ikviens, bet Eksperimentālo tehnoloģiju festivāla laikā varēs noklausīties ne tikai speciālistu lekcijas, bet arī piedalīties meistarklasēs.



Написать комментарий