A. Šlesers: iespēju palīdzēt vietējam biznesam ir daudz, visas sviras atrodas valdības rokās 3

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Politiķis un uzņēmējs Ainārs Šlesers izteica konkrētus pasākumus, kurus var veikt Latvijas valdība, lai Krievijas virknes Latvijas produktu ievešanas embargo nenovestu pie bēdīgām sekām.

Portālam Gorod.lv Ainārs Šlesers pastāstīja, ka valsts bijušie premjeri vērsās pie pašreizējās premjeres Laimdotas Straujumas un piedāvāja konkrētu darbību plānu. Šīs darbības valdība varētu veikt vietējo uzņēmēju atbalstam. Šī tikšanās nenotika, tomēr plāna saturs A. Šleseram ir zināms, turklāt dokumentā ir arī viena viņa ideja.

Tādējādi A. Šlesers iezīmēja trīs konkrētus risinājumus, kurus valdība var pieņemt uzreiz.

Pirmais: samazināt PVN bāzes pārtikas precēm līdz 12%, kas kļūs par tiešu konkrētu nozaru atbalstu. Otrais: ja latvieši paši nevar pārdot savu produkciju Austrumos, Krievijā, jādara viss, lai vienkāršotu robežas šķērsošanu ar kaimiņvalstīm, lai citu valstu pilsoņi varētu vienkāršāk iebraukt Latvijā, veikt pirkumus un aizvest tos uz savu valsti. Šajā gadījumā pierobežas pilsētas un reģioni var uzreiz gūt reālus ienākumus, domā A. Šlesers. Tāpat jāatvieglo vīzas saņemšanas procedūra, lai, piemēram, tūristi varētu saņemt vīzu uz nedēļu tieši uz robežas un iebraukt ne tikai pierobežas teritorijā, bet apmeklēt visu Latviju, un tērēt naudu citos reģionos.

„Trešais: valsts vadībai jāsapulcē pie apaļā galda visu lielo tirdzniecības tīklu pārstāvji un jāaicina atbalstīt vietējās preces. Iepriekšējās krīzes laikā Maxima samazināja Lietuvas preču cenas, tādējādi palielinot apgrozījumu. Bet nedrīkst, lai Latvijas teritorijā Lietuvas preces būtu lētākas nekā Latvijas preces. Droši vien Lietuvas valdība ievieš dažādas shēmas, lai atbalstītu savas kompānijas. Tagad notiks cīņa par tirgiem. Jāskatās, lai lietuvieši nekropļotu Latvijas tirgu. Valdībai jākontrolē situācija”, – pastāstīja Ainārs Šlesers.

Uzņēmējs nosauca arī citas iespējas, kuras var izmantot, lai aizstāvētu vietējos uzņēmējus. Ekonomikas ministra piedāvātajās nodokļu brīvdienās jēgu A. Šlesers nesaskata, jo nav vērts runāt par nodokļu brīvdienām, ja kompānija atrodas uz bankrota robežas. Turklāt politiķis domā, ka jāvienkāršo nesen ieviesto stingrāko uzturēšanās atļaujas saņemšanu apmaiņā pret investīcijām, vai jāatgriežas pie iepriekšējās sistēmas.

„Tāpat paskatīsimies, par ko ar Angelu Merkeli vienosies mūsu valdība. Ja Eiropa mūs atbalstīs tikai vārdos, tas parādīs, ka Eiropa mūs izmanto kā bufera zonu, lai virzītu savas intereses, un par mums absolūti nedomā. Risinājumu un ideju var būt daudz, bet gribas saprast, kādi ir valdības plāni. Runā, ka plāni pastāv, bet kur tie ir? Iespēju palīdzēt vietējam biznesam ir daudz, visas sviras atrodas valdības rokās, bet, vai tās tiks izmantotas, rādīs laiks”, – atzīmēja A. Šlesers.

Runājot par to, kā paši uzņēmēji var sev palīdzēt, politiķis atzīmēja, ka viņiem aktīvi jāstrādā un jāmeklē citus tirgus, tomēr, ja valdība neko nedarīs, vienotas politikas uzņēmēju vidū nebūs – katrs cīnīsies par izdzīvošanu, un izdzīvos stiprākais.

„Runājot par patērētājiem, ja mūsu preces tagad kļūs lētākas, būs vēl vairāk jādomā par mūsu ražotāju aizsardzību. Pirmajā laikā patērētājiem tas būs izdevīgi, bet, ja tādēļ notiks mūsu ražotņu sabrukums, tad tā ir pārāk augsta cena, un mēs to nevaram pieļaut”, – paziņoja Ainārs Šlesers.


Написать комментарий

Var šo kungu pelt, bet dotajā brīdī viņa partija ir vienīgā, kura piedāvā kādu reālu risinājumu, kas darāms.

Žēl, ka Valdība/Vienotība Šleseru ignorē - vismaz būtu "nozaguši" kādu viņa ideju un rīkojušies.

"Ir varianti" - patīkami to dzirdēt! Savādāk vien jānoskatās kā valdība rauj pieri neziņā ...

Написать комментарий