Jautājums par Lemberga drošības līdzekli vēl neizlemts

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Joprojām neizlemts ir jautājums par dažādos noziegumos apsūdzētā Ventspils mēra Aivara Lemberga drošības līdzekli – viņš Rīgas apgabaltiesu lūdzis atcelt iepriekš viņam noteikto liegumu pildīt mēra pienākumus, bet apsūdzība prasa to padarīt bargāku.

Jūlija sākumā Lembergs tiesas sēdē izteica lūgumu mainīt viņam iepriekš piemēroto drošības līdzekli - aizliegumu pildīt Ventspils mēra pienākumus. Taču apsūdzības uzturētāji, izsakot viedokli par Lemberga lūgumu, pauda, ka drošības līdzekli vajadzētu nevis atcelt, bet ieviest vēl papildus liegumus. Proti, prokuratūra lūdza liegt Lembergam apmeklēt domes ēku un Ventspils brīvostu, aizliegt atrasties šo ēku tuvumā, nosakot, ka viņš nedrīkst tām pienākt tuvāk par 100 metriem, kā arī aizliegt apmeklēt dažādas sanāksmes, kas saistītas ar šīm iestādēm un notiek citās telpās.

Apsūdzības uzturētāji jau iepriekš tiesā ir pauduši, ka Lembergs neievēro noteiktās nodarbošanās, kas viņa gadījumā ir mēra amats un Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja amats, aizliegumu, piemēram, uzstājoties kā šīs pilsētas mērs. Tāpēc tiek lūgti vēl papildus ierobežojumi. Prokuratūra uzskata, ka apsūdzētais arī ietekmē lieciniekus, kā arī novilcina tiesas procesu.

Ceturtdien, 14.augustā, tiesai vajadzēja uzklausīt Lemberga un viņa aizstāves Irinas Kaukes viedokli par šo prokurora lūgumu, taču gan apsūdzētais, gan viņa aizstāve atzina, ka to vēl nav gatavi paust. Abi norādīja, ka vēlas labāk ar to iepazīties, izpētīt lietas dokumentus. Lembergs tiesā sacīja, ka viņam tas varētu prasīt kādas divas nedēļas.

Tiesnesis Boriss Geimans tādēļ nolēma izsludināt pārtraukumu un nākamā tiesas sēde notiks nākamnedēļ.

Rīgas apgabaltiesa skata krimināllietu, kurā Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Līdzās Ventspils mēram uz apsūdzēto sola sēdies arī viņa dēls Anrijs Lembergs un Ventspils tranzītbiznesa menedžeris Ansis Sormulis.

Visi trīs apsūdzētie vainu viņiem izvirzītajās apsūdzībās neatzīst.

Apjomīgo krimināllietu prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.


Написать комментарий