Folkloras kopa „Turki” svinēja savus 35 izdziedātos gadus

foto: livani.lv
foto: livani.lv

Koncertā „Turki” izdziedāja daudzas skaistas dziesmas no sava bagātā repertuāra, ziņo Līvānu novada portāls.

Atcerējās un, aizdedzot sveču lukturīšus, pieminēja arī aizsaulē aizgājušos dziedātājus. Ar sirsnīgiem  apsveikuma  vārdiem un priekšnesumiem  jubilārus sveica folkloras kopas „Ceiruleits”, „Rožupes vīri”, „Sudobri”, Rudzātu vīru kopa, Sutru pagasta tradīciju kopa, Jersikas koris, Slāvu ansamblis „Uzori”.

Kolektīvs darbojas no 1979.gada. Te kopā dzied 26 dalībnieki dažādos vecumos. Vecākajai dalībniecei Jūlijai Švirkstei ir jau 87, bet jaunākajiem vēl nav pat gadiņš.

Folkloras kopai “Turki” raksturīga latgaliska sirsnība un vienkāršība, bet vienlaikus sniegums ir interesants un dažāds: viņi ne tikai dzied un spēlē dažādus instrumentus, bet zina latviskās ieražas, min mīklas, māca dančus, stāsta  ticējumus un stāstus no dzīves, bet aktīvākajiem skatītājiem vienmēr dāvina kādu piemiņas velti vai cienā ar turku pupām.

„Turki” savos 35 gados ir koncertējuši ne tikai savā novadā, bet visā Latvijā, regulāri piedalījušies starptautiskā folkloras festivāla „Baltica” pasākumos, Dziesmu svētkos un citur, arī ārpus Latvijas robežām. Jubilāri, dziedādami un lustinādami dažādos godos un pasākumos, ir bagātinājuši Līvānu novada kultūras dzīvi, par to viņiem paldies vārdus teica Turku pagasta pārvaldes vadītājs  Aivars Smelcers un Līvānu novada domes Pagodināšanas rakstus pasniedza domes izpilddirektors  Uldis Skreivers. Kopas vadītāja Terēzija Rubene kolektīvu veiksmīgi vada 10 gadus, un ilggadējie dziedātāji  Paulīna Voitiņa, Jūlija Švirkste, Žanna Vilcāne, Daiga Barkāne, Jānis Daugavietis, Jānis Māsāns un Skaidrīte Saulīte saņēma Latvijas Nacionālā kultūras centra atzinības rakstus.

Folkloras kopas "Turki" darbību uzteica un daudz labus vārdus teica literatūras zinātniece un profesore Janīna Kursīte, jubilejā sveica arī Saeimas deputāts Jānis Klaužs.

Jubilāri bija padomājuši arī par pateicības dāvanām saviem lielākajiem atbalstītājiem. Īpašu paldies kolektīvs teica savam ilggadējam atbalstītājam un draugam Daumantam Pfafrodam un visam SIA „Z-Light” kolektīvam.

Sveicēju pulks bija liels, visi teica vislabākos vēlējumus kolektīvam „Turki” skaistajā jubilejā un koncerta izskaņā vienojās kopdziesmā „Kai maņ tevi apmīļot, Latgola mōt?”.

Pēc koncerta gan viesi, gan jubilāri turpināja lustēties, dziedot skaistas dziesmas un baudot svētku mielastu.

Lai „Turku” darbīgajam  kolektīvam un prasmīgajai vadītājai Terēzijai Rubenei šī īpašā dzirksts, dziedātgriba un mīlestība pret dziesmām saglabājas vēl daudzus gadus un tiek nodota  jaunākajām paaudzēm!


Написать комментарий