Putins: Ukraina iestigusi asiņainā haosā, brāļu karā

foto: lenta-ua.net
foto: lenta-ua.net

Neraugoties uz spriedzi Rietumu un Austrumu attiecībās Ukrainas krīzes dēļ, Krievijai "nevajadzētu norobežoties no ārējās pasaules", ceturtdien vizītes gaitā okupētajā Krimā sacīja Krievijas prezidents Vladimirs Putins, ziņo LETA.

Tirdzniecības karš ar ASV un Eiropu nenozīmē, ka Maskavai "vajadzētu saraut saites ar partneriem. Bet mēs arī nevaram ļaut viņiem izturēties pret mums ar nicinājumu", norādīja prezidents.

Tiekoties ar likumdevējiem un ministriem Jaltā, Putins atzina, ka bijis spiests izziņot Rietumu pārtikas produktu importa aizliegumu, lai aizsargātu Krievijas nacionālās intereses.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka šie soļi tiek īstenoti, lai atdzīvinātu vietējo lauksaimniecības sektoru un ļautu Maskavas jaunajiem sabiedrotajiem Latīņamerikā un tādām valstīm kā Turcija spēlēt lielāku lomu Krievijas tirgū.

"Šīs sankcijas nav tikai atbildes solis," norādīja Putins. "Tie, pirmkārt, ir mūsu ražotāju atbalsta pasākumi. Un tiem arī būtu jāsekmē mūsu tirgu atvēršana valstīm un ražotājiem, kuri vēlas sadarboties ar Krieviju un ir gatavi šai sadarbībai."

Izsakoties par krīzi Ukrainā, Putins sacīja, ka Krievija "darīs visu, kas no mums ir atkarīgs, lai panāktu, ka šis konflikts tiek izbeigts, cik vien drīz iespējams".

Ukraina ir "iestigusi asiņainā haosā, brāļu karā", žēlojās Putins. Tiesa gan, viņš neatklāja, kā Krievija grasās palīdzēt Ukrainas varasiestādēm panākt izlīgumu ar prokremliskajiem kaujiniekiem.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējo separātistu kaujinieki aprīļa vidū Ukrainas austrumos sāka sagrābt valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsušas pretterorisma operāciju.

Tā 5.jūlijā separātisti tika padzīti no diviem nozīmīgiem Donbasa centriem - Slovjanskas un Kramatorskas. Kaujinieki tagad savus spēkus koncentrē Doņeckā un Luhanskā.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.


Написать комментарий