Oficiālie rezultāti: Skoti paliek Lielbritānijas sastāvā

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Ceturtdien notikušajā referendumā skoti noraidījuši atdalīšanos no Lielbritānijas, liecina oficiālie rezultāti, ziņo LETA-BBC.

Balsu skaitīšana pabeigta 31 no 32 balsu skaitīšanas apgabaliem. Par palikšanu Lielbritānijas sastāvā nobalsojuši 1 914 187 vēlētāju jeb 55,42%.

Par Skotijas neatkarību nobalsojuši 1 539 920 vēlētāju jeb 44,58%. Vēlētājiem ar "Jā" vai "Nē" bija jāatbild uz vienu jautājumu - "Vai Skotijai ir jābūt neatkarīgai valstij?"

Brīdī, kad kļuva skaidrs, ka referendumā uzvarējuši "Nē" nometnes pārstāvji, gan skotu Nacionālās partijas (SNP) līderis Alekss Salmonds, gan britu politiķi, kuri piedalījās balsošanas rezultātu vērošanā raidorganizācijas BBC Pirmajā Skotijas kanālā, norādīja, ka neatkarīgi no tā, kā skoti ir balsojuši - par vai pret neatkarību- viņi ir balsojuši par pārmaiņām.

Skotijas pirmais ministrs atzina savas partijas sakāvi kampaņā par Skotijas neatkarību, bet uzsvēra, ka 1,6 miljonu cilvēku par neatkarību nodotās balsis ir būtisks rezultāts, raugoties Skotijas nākotnē.

"Skotijas valdības vārdā es akceptēju rezultātus un solu konstruktīvi sadarboties" ar Londonu tālākajā procesā, paziņoja Salmonds.

Balsošana norisinājās 2608 vēlēšanu iecirkņos visas Skotijas teritorijā. Balsošanā varēja piedalīties visas personas, kuras sasniegušas 16 gadu vecumu un kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Skotijā.

Oficiālie rezultāti liecina, ka referendumā piedalījies rekordliels skaits vēlētāju - 84,48%.

Eksperti norāda, ka Skotijas referendumam ir tālejošākas sekas un ka neapmierinātība valda arī Anglijas vēlētājos, un ka arī viņu prasības nāksies uzklausīt.

Lielais skaits skotu, kas balsoja par neatkarību, atspoguļo vispārējo britu vilšanos politiskajā elitē, atzīst analītiķi.

Vienlaikus eksperti norāda, ka Londonas solījumus jau tūlīt pēc referenduma ķerties pie Skotijas reģionālā parlamenta pilnvaru paplašināšanas, būs grūti pildīt.

Lai gan visas lielākās britu partijas bija vienotas aicinājumos skotiem nebalsot par 307 gadus ilgās ūnijas saraušanu, to starpā nebūt nevalda vienprātība, kādai būtu jāizskatās „Jaunajai Britānijai”. Tas liek šaubīties, vai Londona patiešām spēs saskaņā ar „grafiku” jau līdz nākamā gada janvārim Vestminsterā iesniegt tā dēvēto Skotijas Aktu.


Написать комментарий