VID sācis izsniegt pavadzīmju numurus

2006.gada 1.janvārī stājās spēkā Ministru kabineta 2005.gada 27.decembra noteikumi Nr.1038 “Noteikumi par pavadzīmēm ar Valsts ieņēmumu dienesta piešķirtiem numuriem”. Līdz ar to darījumu noformēšanai izmantot tikai stingrās uzskaites preču pavadzīmes-rēķinus vairs nav obligāta prasība. Pavadzīmju numurus VID sāka izsniegt 2.janvārī.

Skaidro VID latgales reģionālās iestādes Nodokļu normatīvo aktu piemērošanas daļas priekšniece Lidija Cirse.
Tiesa, stingrās uzskaites preču pavadzīmes-rēķini arī no 2006. gada 1.janvāra ir jāturpina noformēt tiem nodokļu maksātājiem, kuri veic darījumus ar akcīzes precēm (alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem, naftas produktiem), medikamentiem un kokmateriāliem, un minētie noteikumi uz šiem nodokļu maksātājiem neattiecas.
Savukārt, pārējiem darījumiem nodokļu maksātāji ir izvēles priekšā. Proti, var turpināt noformēt stingrās uzskaites preču pavadzīmes-rēķinus atbilstoši Ministru kabineta 2003.gada 25.jūnija noteikumos Nr.339 “Noteikumi par stingrās uzskaites preču pavadzīmēm-rēķiniem” noteiktajai kārtībai vai arī noformēt pavadzīmes, kurās norādīts VID piešķirts numurs, atbilstoši jaunajiem noteikumiem.
Nodokļu maksātājiem numurētā pavadzīme ir jānoformē sekojošiem darījumiem ar precēm: piegādei (pārdošanai), izsniegšanai citam nodokļu maksātājam, kā arī transportēšanai.
Numurētās pavadzīmes formu un sagatavošanas veidu var izvēlēties nodokļu maksātājs, norādot tajā noteikumos Nr.1038 noteiktos rekvizītus, kā arī VID piešķirtos numurus. Noteikumos paredzētie rekvizīti neatšķiras no līdz šim PPR lietotajiem rekvizītiem.
Pavadzīmju numuri tiek veidoti VID datu bāzē, un tie sastāv no sērijas, kas apzīmēta ar trim latīņu alfabēta burtiem, un sešu zīmju kārtas numura. Numurus piešķir VID Latgales reģionālās iestādes nodaļa, kurā nodokļu maksātājs ir reģistrējies.
Pavadzīmju numurus var saņemt, ar iesniegumu personīgi vēršoties VID reģionālās iestādes nodaļā, vai arī tie nodokļu maksātāji, kuri ar VID iestādi ir noslēguši līgumu “Par elektroniskās deklarēšanas pakalpojumu izmantošanu”, – elektroniski.
Pavadzīmju numurus var saņemt personas, kas norādītas nodokļu maksātāja VID iesniegtajā atbildīgo personu sarakstā par pavadzīmju numuru saņemšanu, pilnvarotās personas, uzrādot pilnvaru, individuālie komersanti, fiziskās personas, kas veic saimniecisko darbību, kā arī juridisko personu amatpersonas.
Saņemot pavadzīmju numurus VID reģionālās iestādes nodaļās, jāuzrāda personu apliecinošs dokuments.

VID LRI Biroja priekšniece t.5406211, fakss 5406335

05.01.2006 , 16:50

Ingrīda Geriņa


Написать комментарий