Jaunzeme Briselē vadīs darba grupu par dzimumu atšķirībām pensijās 1

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Labklājības ministrijas (LM) valsts sekretāre Ieva Jaunzeme ceturtdien, 20.novembrī, Briselē ikgadējā Nabadzības Platformas konventa ietvaros vadīs darba grupu par dzimumu atšķirībām pensijās, portāls „Delfi” uzzināja LM.

Minētā darba grupa izvērtēs, kāda situācija Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs ir pēc 2012.gadā publicētās ES Pensiju Baltās grāmatas.

Šī ziņojuma mērķis bija aktualizēt jautājumu par sieviešu un vīriešu pensiju atšķirībām un nabadzības risku gados vecāku sieviešu vidū.

Vienlaikus klātesošie iepazīsies ar politikas pasākumiem, kuri ir veiksmīgi, lai mazinātu pensiju atšķirības starp sievietēm un vīriešiem, kā arī diskutēs, kādas izmaiņas ES dalībvalstu pensiju sistēmās ir nepieciešamas, lai samazinātu šo nevienlīdzību.

Atbilstoši Eiropas Komisijas 2013.gada ziņojumam par vīriešu un sieviešu pensiju atšķirībām ES - vīrieši saņem par vidēji 39% lielāku pensiju nekā sievietes. Lai arī starpība pensiju apmēros dalībvalstīs ir atšķirīga (sākot ar vidēji 4% Igaunijā un beidzot ar 47% Luksemburgā), visās ES dalībvalstīs novērojama tendence, ka vīrieši saņem lielāku pensiju nekā sievietes.

Dažās dalībvalstīs trešdaļai sieviešu vispār nav pensijas. Visā ES divas trešdaļas no pensionāriem ir tieši sievietes. Līdz ar to gandrīz visās ES dalībvalstīs sievietes ir pakļautas lielākam nabadzības riskam nekā vīrieši

Lai gan lielākajā daļā ES pensiju sistēmas tiek veidotas uz dzimumneitrālu pieeju, pensiju apmērs sievietēm un vīriešiem ir atšķirīgs.

Ir secināts, ka pensiju atšķirību lielākoties veicina izteiktā vīriešu un sieviešu koncentrēšanās noteiktos darba tirgus sektoros, tādējādi sekmējot zemas sociālās apdrošināšanas iemaksas, kas tiešā veidā ietekmē arī vecumdienās izmaksātās pensijas apmēru.


Написать комментарий

Ak tad rūpesies par pensionāriem,kas pabalstus saņem pensiju vietā?