Igaunijas un Somijas premjeri vienojas par diviem sašķidrinātās gāzes termināļiem

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Igaunijas premjerministrs Tāvi Reivass un Somijas premjers Aleksandrs Stubs pirmdien vienojās par divu sašķidrinātās dabasgāzes termināļu būvi abās valstīs, kuru savienos cauruļvads.

Pagaidām vēl nav apstiprināta cauruļvada un termināļu būvēšanas finansējuma iedale, bet projekta "Balticconnector" atklāšana paredzēta 2019.gadā. Plānots, ka projekts izmaksās aptuveni 500 miljonus eiro. Igaunija un Somija cer saņemt finanšu atbalstu no Eiropas Savienības (ES).
Sašķidrinātās gāzes terminālis veicinās abu valstu enerģētisko neatkarību, kas ir būtisks faktos Krievijas neparedzamās rīcības dēļ.

Projekts paredz liela sašķidrinātās dabasgāzes termināļa būvēšanu Somijā, kas reģionam piedāvās dabasgāzi par konkurētspējīgām cenām. Igaunijā tiks būvēts mazāks terminālis, ko ar Somiju savienos cauruļvads, tādā veidā savienojot Somijas un Igaunijas gāzes tirgus.

"Balticconnector" projekts paredz izveidot arī savienojumu uz Inčukalna pazemes gāzes krātuvi Latvijā.

Igaunija un Somija vienojās, ka projekta realizācija tiks uzsākta tiklīdz tas būs iespējams tehniski un ekonomiski, taču termināļiem un cauruļvadam 2019.gadā vajadzētu darboties. Puses arī vienojās, ka projekta pilna apmēra neīstenošanas gadījumā līdz 2016.gadam sašķidrinātās dabasgāzes terminālis tiks uzbūvēts tikai Igaunijā.

Jāatgādina, ka pagājušā mēnesī sašķidrinātās dabasgāzes terminālis tika atklāts Lietuvas ostas pilsētā Klaipēdā.


Написать комментарий