Latvijā 16% ģimeņu joprojām lieto sauso tualeti

foto: nra.lv
foto: nra.lv

Pēc ANO iniciatīvas 19.novembrī visā pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā Tualetes diena (World Toilet Day), kuras mērķis ir pievērst uzmanību cilvēku antisanitārajiem dzīves apstākļiem pasaulē. Saskaņā ar Centrālās Statistikas biroja (CSP) datiem, aptuveni 16% no visām Latvijas mājsaimniecībām lieto sausās tualetes jeb tualetes bez ūdens novada.

Lai gan dzīvošana antisanitāros apstākļos nav būtiska Latvijas problēma, tomēr vēl joprojām laukos un daļa maznodrošinātu cilvēku iztiek ar sauso tualeti. Pēc CSP datiem visvairāk iedzīvotāju bez mūsdienīgas tualetes dzīvo Latgalē (29%) un Vidzemē (28%). Savukārt vislabākajos dzīves apstākļos dzīvo rīdzinieki - tikai 3% rīdzinieku nav tualetes ar ūdens novadu.

Pasaulē vēl joprojām ir daudzi reģioni, kur cilvēki dzīvo antisanitāros apstākļos. Pēc ANO aprēķiniem aptuveni 2,5 miljardi jeb 1/3 pasaules iedzīvotāju dzīvo bez drošas un tīras tualetes. Tādēļ Starptautiskajā Tualetes dienā ar labdarības organizāciju atbalstu pasaulē notiek dažādi labdarības projekti, kuru mērķis ir palīdzēt ierīkot sanitārās telpas nabadzīgajos reģionos, lai tādā veidā samazinātu daudzu slimību, piemēram, holēras, dizentērijas un citu izplatīšanos.

Lai gan pirmās liecības par klozetpodiem ar ūdeni ir atrastas grieķu, romiešu, seno ķīniešu un šumeru kultūrās pirms vairākiem tūkstošiem gadu, tomēr pirmais modernais klozetpods tika izgudrots Anglijā 16.gadsimta beigās karalienes Elizabetes I galmā. Mūsdienu poda prototipu ar atsevišķu ūdens tvertni pirmo reizi prezentēja 200 gadus vēlāk – 18.gs beigās to izdarīja skots Aleksands Kummings (Alexander Cummings). Bet par uzvaras gājiena sākumu var minēt zinātnieku L.Pastēru, kas aktīvi norādīja uz kopsakarībām starp slimībām un higiēnas neievērošanu, veicinot izpratni par sanitārās telpas nepieciešamību mājās.


Написать комментарий