Politika

Bijušais ST priekšsēdis Endziņš apšauba valodas referenduma apturēšanu 20.01.2012

Bijušais Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētājs Aivars Endziņš apšauba, ka Satversmes tiesa (ST) pēc 30 Saeimas deputātu pieteikuma varētu ierosināt lietu par valodas referenduma atbilstību Satversmei, un pat ja lieta būs ierosināta, Endziņš šaubās, ka ST varētu apturēt referendumu par oficiālā statusa noteikšanu krievu valodai.

Pabriks: „Disciplīna jāstiprina, lai atsevišķi negadījumi nenoēnotu daudzos gados paveikto” 19.01.2012

Šodien, 19.janvārī, aizsardzības ministrs Artis Pabriks apmeklēja Zemessardzes 51.kājnieku bataljonu Dobelē un norādīja, ka disciplīna Zemessardzes vienībās jāstiprina, jo atsevišķi negadījumi spēj atstāt milzīgu ietekmi uz organizācijas prestižu un noēnot daudzus pozitīvus darbus, ko Zemessardze ikdienā veic.

Dombrovskis: ZZS tielēšanās par atbalstu fiskālajai disciplīnai var būt 'lāča pakalpojums' zemniekiem 18.01.2012

Izvirzot prasības un spītējoties jautājumā par fiskālās disciplīnas izmaiņām Satversmē un Lisabonas līgumā, opozīcijā esošā Zaļo un Zemnieku savienība var izdarīt "lāča pakalpojumu" Latvijas zemniekiem, trešdien intervijā telekompānijas LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Pieeju valsts noslēpumam zaudējušais Urbanovičs aicina veidot latviešu baiļu sarakstu 17.01.2012

Saskaņas centra (SC) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs saņēmis oficiālu apstiprinājumu no tiesībsargājošajām iestādēm, ka viņam ir liegta pielaide valsts noslēpumam, politiķis otrdien apliecinājis laikrakstam "Diena". Viņš arī aicina veidot baiļu sarakstu, kas uztrauc latvieti.

ZZS apmaiņā pret atbalstu ES 'finanšu stabilizācijas paketei' vēlas divus ministru portfeļus 16.01.2012

Pašlaik opozīcijā esošā Zaļo un Zemnieku savienības frakcija būtu gatava atbalstīt "tiesiskuma un reformu koalīcijas" iniciatīvas finanšu disciplīnas stiprināšanai Satversmē un ES finanšu stabilizācijas paketei, kam nepieciešams divu trešdaļu parlamenta deputātu atbalsts, tikai, ka ZZS būs koalīcijā vismaz ar diviem ministriem, laikrakstam "Diena" atzina ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

ES: Palestīnas valsts izveidošanas izredzes strauji samazinās 13.01.2012

Izredzes izveidot Palestīnas valsti strauji samazinās Izraēlas īstenotās ebreju apmetņu celtniecības, kā arī palestīniešu pārvietošanās un būvēšanās ierobežojumu dēļ, konstatēts Eiropas Savienības (ES) ziņojumā.

30 deputātu pieteikumu ST pret 'valodas referendumu' Kūtris jau nodevis tiesas kolēģijai 12.01.2012

Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK ir iesniegusi Satversmes tiesā (ST) 30 deputātu parakstīto pieteikumu, lai apstrīdētu referenduma par krievu valodu kā otru valsts valodu leģitimitāti, apturētu tā norisi un vērtētu tā atbilstību Satversmes satura kodolam un valsts iekārtas pamatprincipiem, portālu "Delfi" informēja Nacionālās apvienības preses sekretāre Ieva Līne.

Saeima negaidīti apstiprina Zakuli FKTK vadītāja amatā 12.01.2012

Pretēji trešdien solītajam lēmumu par Kristapa Zakuļa iecelšanu Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītāja amatā virzīt izskatīšanai Saeimā tikai nākamnedēļ, parlaments ceturtdien negaidīti nolēma skatit šo jautājumu un ar pārliecnošu balsu vairākumu apstipirnāja Zakuli amatā.

Zatlers: šī Saeima strādā savādāk; koalīcija ir stabila 10.01.2012

10.Saeimas atlaišana ir bijis kardināls pagrieziena punkts Latvijas politikā un tās rezultātā ir mainījusies politiskā vide, mazinājusies oligarhu ietekme un jaunā Saeima strādā savādāk, lai gan iedzīvotāji, iespējams, šīs izmaiņas vēl nejūt, uzskata bijušais Valsts prezidents, Zatlera reformu partijas (ZRP) līderis Valdis Zatlers.

Krievijas vēlēšanu komisija: video par pārkāpumiem vēlēšanās ir montēti 06.01.2012

Krievijas Centrālās vēlēšanu komisijas vadītājs Vladimirs Čurovs paziņojis, ka Iekšlietu ministrijas eksperti atklājuši montēšanas pazīmes vairākos video par it kā Krievijas Valsts domes vēlēšanās notikušiem pārkāpumiem, vēsta BBC.

Premjers: pašreizējā koalīcijā pastāv konkurence, bet jautājumus risina raitāk 06.01.2012

Premjers Valdis Dombrovskis (V), kurš vada nu jau trešo valdību un strādājis dažādās koalīcijās, atzīst, ka pašreizējā "tiesiskuma un reformu koalīcijā", piemēram, darbs pie budžeta noritējis raitāk, nekā iepriekšējā koalīcijā ar Zaļo un Zemnieku savienību, lai gan koalīcijā pastāv politisko spēku konkurence, intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" atzinis premjers.

Par spīti spiedienam Vācijas prezidents neatkāpsies no amata 05.01.2012

Vācijas prezidents Kristians Vulfs paziņojis, ka negatavojas atkāpties no amata saistībā ar dalību tā sauktajā kredīta skandālā, vēsta ārvalstu mediji.

Premjers vēlas plašu informatīvo kampaņu par 'valsts konstitucionālajiem pamatiem' 04.01.2012

Tuvāko nedēļu laikā koalīcijas padomē būtu jāpieņem lēmums par valsts finansētas informatīvās kampaņas rīkošanu, kas pirms februārī gaidāmā referenduma par krievu valodas statusu skaidrotu valsts konstitucionālos pamatus, uzskata premjers Valdis Dombrovskis (V).

Āboltiņa: pašreizējā koalīcija ir stabila 29.12.2011

Pašreizējā koalīcija, kurā ir arī seši no Zatlera reformu partijas (ZRP) atšķēlušies neatkarīgie deputāti, ir stabila, - šādu viedokli intervijā telekompānijas LNT raidījumā "900 sekundes" pauda Saeimas priekšsēdētāja un "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa.

Valodas referendums: SC atstāj zāli, Saeima noraida Satversmes grozījumus 22.12.2011

Saeima ceturtdien ārkārtas sēdē vienprātīgi noraidīja biedrības "Dzimtā valoda" ierosinātos grozījumus Satversmē, kas noteiktu krievu valodai oficiālo statusu. Pirms balsojuma "Saskaņas centra" frakcija atstāja zāli.

Premjers referendumā balsos pret krievu valodu kā otru valsts valodu 21.12.2011

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) piedalīsies nākamgad gaidāmajā referendumā un balsos pret otras valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai.

ASV vēstniecība iekļauj Sudrabu pasaules sieviešu – līderu topā 21.12.2011

ASV vēstniecība Latvijā ieteikusi Latvijas valsts kontrolieri Ingunu Sudrabu kā vienu no pasaules sievietēm līderēm ASV Valsts departamentam, kas izveidojis sieviešu līderu sarakstu no 40 pasaules valstīm, trešdien informē laikraksts "Latvijas Avīze".

Rinkēvičs: bruņojuma palielināšana reģionā drošību neveicina, tomēr Latvija ir drošās rokās 20.12.2011

Jebkura bruņojuma palielināšana vai papildus karaspēka izvietošana reģionā drošību neveicina, tomēr Latvija kā NATO dalībvalsts ir drošās rokās un uztraukumam nav pamata, intervijā otrdien Latvijas Radio sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Saeimas komisija CVK lūgs atklāt par krievu valodu parakstījušos deputātus; CVK atturīga 14.12.2011

Saeimas Mandātu un ētikas iesniegumu komisija apņēmusies vērsties pie Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK), lai noskaidrotu, kuri Saeimas deputāti parakstījušies par grozījumiem Satversmē, kas piešķirtu krievu valodai valsts valodas statusu. CVK pagaidām ir atturīga komentāros, vai šo lūgumu varēs izpildīt.

ZRP rosina likumā noteikt automātisku pilsonības iegūšanu Latvijā dzimušajiem nepilsoņu bērniem 14.12.2011

Zatlera Reformu partija (ZRP) rosinās grozījumus Pilsonības likumā, lai būtiski atvieglotu pilsonības iegūšanu neatkarīgajā Latvijā dzimušiem nepilsoņu bērniem, jo "šo bērnu piederība Latvijai ir noteikta ar piedzimšanas brīdi un tai nedrīkst likt birokrātiskus šķēršļus", portālu "Delfi" informēja partijas pārstāve Daiga Holma.

Prezidents Bērziņš ignorēs referendumu par krievu valdodas statusu 09.12.2011

Valsts prezidents Andris Bērziņš nepiedalīsies referendumā par krievu valodu kā otru valsts valodu. To Valsts pirmā amatpersona atzīst intervijā laikrakstam "Neatkarīgā".

Tautsaimniecības komisija atbalsta parādu piedziņas jomas sakārtošanu 08.12.2011

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien, 7.decembrī, konceptuāli atbalstīja jauna Parādu atgūšanas likuma pieņemšanu, kas paredz nodrošināt taisnīgu un saprātīgu parādu atmaksu. Saeimas komisijas deputāti bija vienisprātis, ka šis ir tautsaimniecības attīstībai būtisks likumprojekts.

Pabriks ar Beļģijas vēstnieku pārrunā patrulēšanu NATO gaisa telpā virs Baltijas 07.12.2011

Šodien, 7.decembrī, aizsardzības ministrs Artis Pabriks tikās ar Beļģijas vēstnieku Latvijā Franku Arnautu un pārrunāja aktuālos divpusējās sadarbības jautājumus aizsardzības jomā, tajā skaitā NATO valstu patrulēšanu NATO gaisa telpā virs Baltijas.

Valodas referendums: koalīcija vienojas uzsaukumā visiem pilsoņiem balsot pret 06.12.2011

Koalīciju veidojošās partijas "Vienotība", Zatlera Reformu partija (ZRP) un Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK kopīgā paziņojumā aicina visu tautību Latvijas pilsoņus balsot pret krievu valodu kā otru valsts valodu, aktīvi piedaloties gaidāmajā referendumā par Satversmes grozījumiem, portālu "Delfi" informēja "Vienotības" preses sekretāre Laila Timrota.

Prezidentu Bērziņu ieinteresējusi iniciatīva par jaunu starpnacionālo dialogu 06.12.2011

Valsts prezidents Andris Bērziņš otrdien uz darba tikšanos Rīgas pilī aicinājis Saeimas Pilsonības likuma izpildes komisijas pārstāvjus, lai pārrunātu komisijas iniciatīvu par jaunu starpnacionālo dialogu, informēja komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis.

Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Kanādā pārrunā tranzīta ceļu veidošanas iespējas 05.12.2011

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks, no 28.novembra līdz 4.decembrim vizītē apmeklējot Kanādu, ar šīs Ziemeļamerikas valsts augstākajām amatpersonām pārrunāja sadarbības stiprināšanas iespējas gan ekonomikā, gan parlamentārā līmenī.

Kozlovskis: parakstu vākšanu rīkotājiem jāliek atklāt finanšu avoti 02.12.2011

Parakstu vākšanas, lai ierosinātu referendumu par likumu un Satversmes grozījumiem pēc būtības ir uzskatāmas par politisko aģitāciju un to rīkotājiem būtu jāliek atklāt finansējuma avotus, uzskata iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (ZRP).

Saeima izslēdz nāves sodu no Latvijas krimināltiesību sistēmas 01.12.2011

Saeima ceturtdien, 1.decembrī, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Krimināllikumā, pilnībā izslēdzot nāves sodu no mūsu valsts krimināltiesību sistēmas.

Saeima kārtējo reizi neatzīst pareizticīgo Ziemassvētkus par svētku dienu 01.12.2011

Saeima ceturtdien kārtējo reizi noraidīja vairāku "Saskaņas centra" (SC) deputātu piedāvātos grozījumus likumā par svētku, atceres un atzīmējamām dienām, kas paredzēja 7.janvārī svinēt pareizticīgo un vecticībnieku Ziemassvētkus.

Aizsardzības nozares vadība ar kolēģiem pārrunās Baltijas valstu sadarbību 01.12.2011

1.un 2.decembrī aizsardzības ministrs Artis Pabriks piedalīsies Baltijas valstu aizsardzības ministru komitejas sanāksmē Kauņā, Lietuvā, kur tiksies ar Lietuvas aizsardzības ministri Rasu Juknevičieni un Igaunijas aizsardzības ministru Martu Lāru. Sanāksmē piedalīsies arī Latvijas Nacionālo Bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube, kā arī Polijas Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra vietnieks Zbigņevs Vlosovičs.

Saeimas apakškomisija: Pilsonības likuma grozījumi nedrīkst kavēties, bet tie jāsagatavo kvalitatīvi 01.12.2011

Darbs pie Pilsonības likuma grozījumiem būs intensīvs, un tas jāpaveic iespējami īsā termiņā, taču vēl svarīgāk, lai tie būtu kvalitatīvi un risinātu pastāvošās problēmas, trešdien, 30.novembrī, uzvēra Pilsonības likuma grozījumu apakškomisijas deputāti.

Avīze: Krūmanes vietā FKTK vadītāja amatā varētu nākt viņas vietnieks Brazovskis 30.11.2011

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja amatā atlūgumu iesniegušās Irēnas Krūmanes vietā varētu nākt viņas vietnieks FKTK Jānis Brazovskis, trešdien raksta laikraksts "Latvijas Avīze", atsaucoties uz izskanējušo neoficiālo informāciju.

Pēc lēmuma neglābt 'Snoras' Dombrovskis atceļ vizīti Lietuvā 25.11.2011

Ņemot vērā Lietuvas Centrālās bankas valdes ceturtdien vakarā pieņemto lēmumu likvidēt nacionalizēto banku "Snoras", Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) atcēlis piektdien paredzēto vizīti Lietuvā, kurā bija plānots tikties ar Lietuvas premjeru Andrjus Kubiļus, informē premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke.

Noslēgusies pirmā Latvijas un Krievijas Jauktās komisijas sēde par apbedījuma statusu 25.11.2011

23.novembrī, Maskavā notika pirmā Latvijas un Krievijas Jauktās komisijas sēde par Vienošanās (Latvijas apbedījumu statuss Krievijas Federācijas teritorijā un Krievijas apbedījumu statuss Latvijas Republikas teritorijā) izpildi, kurā puses vienojās turpināt uzsākto darbu.

Opozīcija pieprasa sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi par Krājbankas situāciju 24.11.2011

Politiskās apvienības "Saskaņas centrs" un Zaļo un zemnieku savienības frakciju deputāti iesnieguši Saeimas prezidijā pieprasījumu sasaukt otrdien Saeimas ārkārtas sēdi par situāciju ap Latvijas Krājbanku, informēja SC.

Saeimas komisija risinā austrumu robežas šķērsošanas problēmu 24.11.2011

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien, 23.novembrī, pēc iepazīšanās ar situāciju uz Latvijas austrumu robežas pauda atbalstu Valsts robežsardzes ierosinājumam veidot elektronisku robežšķērsošanas rindu, kā arī noteikt pienākumu kravas transportlīdzekļu vadītājiem reģistrēties fiziskā rindā robežas šķērsošanai.

Solvita Āboltiņa pārstāvēs Latviju konferencē "Baltijas ceļš" 24.11.2011

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa ceturtdien, 24.novembrī, Tallinā piedalīsies starptautiskā konferencē „Baltijas ceļš: pēc 20 gadiem. Atšķirību mazināšana Baltijas jūras reģionā”.

Dombrovskis valsts svētkos lepojas ar latviešu nācijas spēju 'izveidot, atjaunot un attīstīt savu valsti' 17.11.2011

Premjers Valdis Dombrovskis (V) savā apsveikumā Latvijas neatkarības proklamēšanas gadadienā pauž lepnumu par to, ka "latviešu nācijai šajos gados ir izdevies izveidot, atjaunot un attīstīt savu valsti", un gandarījumu par spēju nosargāt latviešu valodu, kurai "vienmēr jābūt kā vienīgajai valsts valodai".

Ušakovs par krievu valodu: referendums nebūs lemts uzvarai un Satversme netiks mainīta 17.11.2011

Iespējamais referendums par krievu valodu kā otru valsts valodu "nekad nebūs lemts uzvarai" un Satversme netiks mainīta. Tomēr šis process parādīs, ka Latvijā mītošajiem krieviem nicinošā attieksme pret viņiem ir apnikusi, tā par sākto procesu krievu valodai noteikt otras valsts valodas statusu intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" saka Rīgas mērs un Saskaņas centra (SC) viens no līderiem Nils Ušakovs.

Parakstu vākšanas lieta: pēc Valsts prezidenta skepses Āboltiņa pārdomājusi par kopīgo paziņojumu iedzīvotājiem 17.11.2011

Lai gan vēl trešdien pēcpusdienā premjers Valdis Dombrovskis (V) intervijā "Radio 101" apstiprināja, ka tiekot gatavots kāds īpašs paziņojums sabiedrībai saistībā ar pieaugošo spriedzi, kas radusies parakstu vākšanas par krievu kā otras valsts valodas dēļ, trešdien vakarpusē Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) lika noprast, ka par šo paziņojumu esot pārdomāts, vēsta laikraksts "Diena".

Divās nedēļās par Satversmes grozījumiem parakstījušies gandrīz 40 tūkstoši pilsoņu 15.11.2011

Divās nedēļās no 1. līdz 14.novembrim par likumprojekta "Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē" ierosināšanu Latvijā parakstījušies 39 258 vēlētāji, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) otrdien apkopotā informācija.

SC mēri un pašvaldību deputāti masveidā parakstās par 'divvalodības' Satversmes grozījumiem 15.11.2011

No politisko partiju apvienības "Saskaņas centrs" (SC) ievēlētie pašvaldību deputāti, pašvaldību vadītāji un vadošās amatpersonas ir parakstījušies par grozījumu Latvijas Satversmē ierosināšanu, kas paredz otrās valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, portālu "Delfi" informēja pašā apvienībā.