Politika

Lagzdiņš: Šķēle, Šlesers un Repše ir politikas vakardiena 02.04.2012

Einars Repše, tāpat kā Andris Šķēle un Ainārs Šlesers, ir vakardienas politiķi, laikrakstam Diena atklājis viens no Latvijas politikas veterāniem Jānis Lagzdiņš.

Zatlera reformu partija sestdien pārtaps par Reformu partiju 31.03.2012

Rīgas Kongresu namā sestdien notiks Zatlera reformu partijas (ZRP) kopsapulce, kurā mainīs partijas nosaukumu un veidos domi, kā arī pārrunās reformas izglītībā un tautsaimniecības attīstību.

Tuvāko mēnešu laikā Latviju apmeklēs vairāku valstu vadītāji 30.03.2012

Nākamie četri mēneši Valsts prezidentam Andrim Bērziņam solās būt ārpolitiski aktīvi.

Vīķe-Freiberga atbalsta referendumu sarīkošanas apgrūtināšanu 30.03.2012

Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga atbalsta referendumu sarīkošanas apgrūtināšanu, uzliekot lielāku atbildību un finanšu slogu referendumu iniciatoriem.

M.Ivanova-Jevsejeva: ārkārtas pensijas vecuma paaugstināšana – tas ir tikai sākums sociālas sistēmas iznīcināšanai 30.03.2012

Vakar parlamenta plenārsēdē valdošā koalīcija nolēma nodod Saeimas komisijai izskatīt labojumus pie “Pensiju likuma” par pakāpenisku pensijas gadu palielināšanu līdz 65 gadiem, līdz 2020. gadam, turklāt, sākot jau ar 2014. gadu, tas ir divus gadus ātrāk nekā bija paredzēts.

Atvadīsies no Zatlera vārda 30.03.2012

Sestdien Zatlera Reformu partijas biedri pulcēsies kongresā, kurā plānots mainīt organizācijas nosaukumu, atsakoties no partijas pamatlicēja uzvārda. Pats Valdis Zatlers atzīst: cilvēcīgi viņam šāds lēmums neesot sāpīgs, jo, partijai augot, tās atpazīstamākais zīmols vairs neesot viens cilvēks, bet aicinājums uz reformām.

Dombrovskis sasniedzis jaunu premjerēšanas rekordu 30.03.2012

Premjers Valdis Dombrovskis (V) 30.martā ir apsteidzis Aigaru Kalvīti un nu premjerēšanas ilguma ziņā atpaliek vairs tikai no Ivara Godmaņa, liecina aģentūras LETA aprēķini.

SAB: Saeimā ievēlēta partija, kas saņēmusi finansējumu no ārvalstīm 30.03.2012

Kāda no 11.Saeimā iekļuvušajām partijām priekšvēlēšanu laikā ir saņēmusi finansējumu no ārvalstīm, kas ir aizliegts, ceturtdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Panorāma" pavēstīja Satversmes Aizsardzības biroja (SAB) vadītājs Jānis Kažociņš.

Eksperti komentē NATO Čikāgas samita aktualitātes un Latvijas prioritātes 29.03.2012

Gatavojoties NATO Čikāgas samitam, Aizsardzības ministrija sagatavojusi vairākus video sižetus ar ekspertu viedokļiem par samita norises darba kārtību, īpašu uzmanību pievēršot Latvijai nozīmīgāko jautājumu apzināšanai, un aktualitātēm, par kurām NATO dalībvalstis pieņems lēmumus samita laikā.

Saeima neatbalsta deputātu 'administratīvās imunitātes' svītrošanu no Satversmes 29.03.2012

Saeima ceturtdien neatbalstīja grozījumus Satversmē, kas paredz ievērojami samazināt deputātu tiesisko imunitāti un ieviest atklātus Saeimas balsojumus par Valsts prezidenta un Satversmes tiesas (ST) tiesnešu ievēlēšanu.

Atkāpjas Zviedrijas aizsardzības ministrs 29.03.2012

Zviedrijas aizsardzības ministrs Stēns Tolgforšs atkāpies no amata pēc tam, kad medijos izplatījās ziņas, ka viņš bija informēts par slepeniem plāniem būvēt ieroču rūpnīcu Saūda Arābijā, ceturtdien paziņoja Zviedrijas valdība.

Republikāņi brīdina Obamu 29.03.2012

Republikāņu frakcijas pārstāvji ASV senātā nosūtījuši vēstuli prezidentam Barakam Obamam, norādot, ka nav gatavi piekrist nekādiem ierobežojumiem ASV pretgaisa aizsardzības sistēmas izstrādāšanā.

Premjers iepazīsies ar karavīru sagatavotību dienestam Afganistānā 29.03.2012

Ceturtdien Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) Ādažu poligonā apmeklēs militārās mācības "Maimana 2012" un iepazīsies ar nākamā Latvijas kontingenta karavīru sagatavotību dienestam starptautiskajā operācijā Afganistānā, portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijā.

Šopavasar sāks Latvijas - Krievijas robežjoslas uzmērīšanu 29.03.2012

Jau šopavasar plānots sākt Latvijas - Krievijas robežas joslas uzmērīšanu, apliecināja Iekšlietu ministrijas Nodrošinājuma valsts aģentūrā.
Šomēnes ir noslēdzies aģentūras izsludinātais konkurss par Latvijas - Krievijas robežas joslas uzmērīšanu, robežas joslā ietilpstošo nekustamo īpašumu daļu atsavināšanu un dokumentu izstrādi, kā arī robežas joslas zemes vienību reģistrāciju Zemesgrāmatā.

Reģionu partijas grib pārņemt varu 29.03.2012

Pēc nopietnākā konkurenta reģionos - Tautas partijas (TP) - darbības izbeigšanas Zaļo un Zemnieku savienība tikai šķietami pirms 2013. gada pašvaldību vēlēšanām var justies spēcīgākā novados. 

Balsojot delikātu jautājumu sakarā J. Lāčplēsis izvēlas palikt nepamanīts 28.03.2012

Kā jau tika ziņots, pēdējā laikā Saeimas deputāts no Daugavpils Jānis Lāčplēsis īpaši nelutina pilsētas mēdijus (izņemot dažus) ar saviem komentāriem, svarīgajos pilsētniekiem jautājumos. Kamēr tautas kalps darbojas, izstrādā un piedāvā Latvijas un Latgales labā likumprojektus, mēs nolēmām iepazīstināt kā balso J. Lāčplēsis atsevišķos jautājumos.

Prezidents Bērziņš noliedz, ka būtu kritizējis valdības darbu 28.03.2012

Valsts prezidents Andris Bērziņš uzskata, ka ir pārprasts, un uzsver, ka nav izteicis kritiku premjera Valda Dombrovska (V) valdības darbam.

Juridiskā komisija atbalsta izmaiņas likumu ierosināšanas regulējumā 28.03.2012

Saeimas Juridiskā komisija trešdien, 28.martā, turpināja darbu pie jaunas kārtības, kādā vēlētāji var ierosināt likumus vai Satversmes grozījumus. 

Ojārs Kalniņš: ES prezidentūra būs unikāla iespēja popularizēt Latviju 28.03.2012

Latvijas prezidentūra Eiropas Savienībā (ES) 2015.gada pirmajā pusgadā būs unikāla iespēja vairāk nekā 200 plānotajos pasākumos iepazīstināt ar Latviju, mūsu valsts prioritātēm un kultūras vērtībām, uzsver Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš.

Valsts amatpersonas Igaunijā drīkstēs būt uzņēmumu valdēs un padomēs 28.03.2012

Igaunijas Augstākās tiesas konstitucionālā padome par antikonstitucionālu un spēkā neesošu atzinusi korupcijas novēršanas likuma grozījumus, kas liedza valsts amatpersonām ieņemt amatus uzņēmumu valdēs un padomēs, vēsta raidsabiedrība ERR.

Skeptiski par ierosinājumu samazināt deputātu skaitu pašvaldībās 28.03.2012

Deputātu skaita samazināšana pašvaldībās nav prioritāte, uzskata gan Latvijas Lielo pilsētu asociācijā (LLPA), gan Latvijas Pašvaldību savienībā (LPS). LLPA savu nostāju formulēs nākamās nedēļas sākumā.

SAB: Krievijas propagandas pamatā ir manipulācija ar faktiem un to tendenciozitāte 28.03.2012

Krievijas propagandas kampaņās savu artavu ieguldījuši televīzijas kompānija "TV centrs" un fonds "Vēsturiskā atmiņa", bet Krievijas ziņu aģentūra "Regnum" aktīvi strādājusi, lai panāktu Visaginas atomelektrostacijas projekta atspoguļošanu negatīvā gaismā, atzinis Satversmes aizsardzības birojs (SAB).

ZZS neatbalstīs referenduma ierosināšanu par pensiju likuma grozījumiem; Brigmanis prognozē ZZS nonākšanu valdībā 28.03.2012

Opozīcijā esošā Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) neatbalstīs iespējamā referenduma ierosināšanu par pensiju likuma grozījumiem, bet centīsies tos apturēt citādi, pavēstīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Dombrovskis nepiekrīt prezidenta kritikai par viņa trešās valdības darbu 28.03.2012

Premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") nepiekrīt Valsts prezidenta Andra Bērziņa kritikai par viņa trešās valdības darbu.

Vēl viena sieviete – vadītāja izveidoja vietējo partiju 27.03.2012

Pagājušajās brīvdienās notika pirmā dibinātāju sapulce, kuras gaitā tapa zināms par jaunas lokālās partijas – Daugavpils reģionālās partijas izveidi.

R. Eigima divkosība: uzstājamies “par”, balsojam “pret” 2 27.03.2012

Kamēr daugavpilieši gaida, kas būs, pēc parlamentārieša Riharda Eigima skaļā izteikuma par iespēju mēģināt atlaist Daugavpils domi, portāls Gorod.lv nolēma apkopot visu informāciju par to, vai sakrīt (pareizāk – nesakrīt) viņa izteikumi ar viņa darbiem. 

Caune: pašvaldībās nepieciešams skaidrāks dalījums starp lēmējvaru un izpildvaru 27.03.2012

Pašvaldībās nepieciešams skaidrāks dalījums starp lēmējvaru un izpildvaru, taču rūpīgi jāizsver ierobežojumu struktūra. Savukārt deputātu skaits varētu būt par trešdaļu mazāks, pauda Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune (ZZS).

Obama spiests taisnoties par Medvedevam dotajiem solījumiem 27.03.2012

ASV prezidents Baraks Obama otrdien, 27. martā, bija spiests aizstāvēt savu tikšanās ar Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu laikā Seulā izteikto frāzi par nepieciešamību atlikt NATO pretraķešu aizsardzības sistēmas izvēršanu Eiropā apspriešanu, vēsta aģentūra Reuters

Kārtējā sagrāve vācu brīvajiem demokrātiem 27.03.2012

Vācijas valdošajā koalīcijā ietilpstošā Brīvo demokrātu partija (FDP) cietusi kārtējo sagrāvi, Zāras federālās zemes vēlēšanās iegūstot tikai 1,2% balsu un neiekļūstot zemes parlamentā – šī ir jau sestā Vācijas federālā zeme, kuras parlamentā brīvie demokrāti zaudējuši pārstāvniecību.

Jānis Lāčplēsis nelasīja un nezin vai ir beigusies ekonomiskā krīze vai tomēr nē 1 27.03.2012

Slavenais un ietekmīgais preses izdevums “New York Times” iepriecināja Latvijas iedzīvotājus ar ziņu, ka finansiālās grūtības Latvijā praktiski ir beigušās, un mūsu premjerministru Valdi Dombrovski nosauca par teicamnieku, veiksmīgajā krīzes pārvarēšanā. Laikam jau, tur aiz okeāna ir labāk redzams, jo kā saka “liels redzams no attāluma”.

Sprūdžs neatbalsta SC ideju par minoritāšu valodu izmantošanu pašvaldībās 27.03.2012

Šodien tikšanās laikā ar "Saskaņas centra" (SC) Saeimas frakcijas deputātiem vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (ZRP) neatbalstīja ideju par minoritāšu valodu izmantošanu pašvaldībās atbilstoši starptautisko organizācijas rekomendācijām.

Uz Dienvidsudānas un Sudānas robežas izceļas bruņotas sadursmes 27.03.2012

Uz Dienvidsudānas un Sudānas robežas pirmdien izcēlās sadursmes starp abu valstu bruņotajiem spēkiem, paziņoja abu pušu pārstāvji.
Sadursmes izcēlās vairākos strīda rajonos, uz kuriem pretendē abas valstis.

Prezidents uzskata, ka Saeimas atlaišana nav devusi pozitīvu rezultātu 27.03.2012

Saeimas atlaišana nav devusi pozitīvu rezultātu un arī turpmāk tas nebūs valsts problēmu risinājums, ko apliecina Valda Dombrovska (Vienotība) trešā valdība, kura darbu sākusi visai lēnīgi, šādu viedokli telekanālā LNT pauda Valsts prezidents.

Francija liegs iebraukt radikāliem garīdzniekiem 27.03.2012

Francija darīs visu iespējamo, lai radikālajiem islāmistu garīdzniekiem liegtu iebraukt valstī, kā aizsegu izmantojot nākammēnes paredzēto musulmaņu kongresu, vakar paziņojis prezidents Nikolā Sarkozī.

Šlesers portālam izskaidrojis valdības gāšanas scenāriju 27.03.2012

Pirmdienas vakarā biroju ēkā Rīgā, Dzirnavu ielā 68, kur atrodas Šķēļu ģimenei piederošā SIA UVK, notikusi par trim oligarhiem dēvēto Aivara Lemberga, Andra Šķēles un Aināra Šlesera tikšanās, pēc kuras, nepiespiestas pastaigas laikā Šlesers portāla pietiek.com žurnālistei Agnesei Margevičai izskaidrojis, kā šogad tiks gāzta Valda Dombrovska valdība.

Referendumi tikai bagātajiem? 27.03.2012

Lai valstij dotu iespēju vērsties pret antidemokrātiskām tendencēm, koalīcijas padome atbalstījusi ieceri, ka referendumu organizēšanā turpmāk vairs nevarēs rēķināties ar valsts atbalstu – visa finanšu nasta būs jāuzņemas pašiem organizētājiem vai referenduma idejas atbalstītājiem.

Zatlers: ZRP reitinga samazinājumam ir objektīvi iemesli 27.03.2012

Zatlera reformu partijas (ZRP) reitinga būtiskam samazinājumam no 20,8% 11.Saeimas vēlēšanu dienā līdz 3,6% šā gada martā ir objektīvi iemesli, intervijā aģentūrai LETA apgalvo ZRP valdes priekšsēdētājs Valdis Zatlers.

Solvita Āboltiņa: Latvijai ir jāpievienojas Eiropas attīstību virzošajiem spēkiem 26.03.2012

„Laikā, kad Eiropā vēl diskutēja par nepieciešamo finanšu disciplīnu, Latvija jau bija daudz paveikusi nacionālajā līmenī, lai pārvarētu ekonomikas un finanšu krīzi, kļūstot par paraugu citām valstīm. Mūsu mērķis pašlaik ir pievienoties Eiropas attīstību virzošajiem spēkiem.

Vicemērs: Izanalizējot R. Eigima solījumus un darbības, pilsētnieki sapratīs, kas notiks tālāk 26.03.2012

Kā zināms, Daugavpils un Saeimas deputāts Rihards Eigims nāca klajā ar paziņojumu, par to, ka viņš grasās atlaist Daugavpils domi. 

Turcija slēdz savu vēstniecību Damaskā 26.03.2012

Turcija slēgusi savu vēstniecību Sīrijas galvaspilsētā Damaskā, tās darbinieki atgriezušies dzimtenē. Vēstniecība slēgta nemierīgās situācijas valstī dēļ, atsaucoties uz Turcijas masu medijiem, vēsta aģentūra “Itar – Tass”.

Piebalgs: ES ar Baltkrieviju ir politiska problēma, bet Latvijas kā kaimiņvalsts viedoklī jāieklausās 26.03.2012

Lemjot par ekonomiskajām sankcijām pret Baltkrieviju, Eiropas Savienībai (ES) ir jāieklausās Latvijas viedoklī, jo Latvija ir Baltkrievijas kaimiņvalsts un skaidri redz, kurām sankcijām būtu vislielākā iespēja ietekmēt un no kurām būtu jāatturas, tomēr esot skaidrs, ka ES ar Baltkrieviju ir "politiska problēma", pirmdien intervijā laikrakstam "Diena" saka ES attīstības komisārs Andris Piebalgs.

Zatleriešiem zemie reitingi var maksāt vietu koalīcijā 26.03.2012

Nemainīgi zemie Zatlera Reformu partijas (ZRP) reitingi šai partijai var maksāt vietu koalīcijā, uzskata valsts politisko norišu vērotāji. 

Obama pierobežā vēro Ziemeļkoreju 26.03.2012

Pirms nākamajā mēnesī gaidāmās Ziemeļkorejas raķetes palaišanas demilitarizēto zonu, kas atdala abas Korejas, ir apmeklējis ASV prezidents Baraks Obama. Neraugoties uz izteikto kritiku, Ziemeļkoreja turpina sagatavošanās darbus raķetes izšaušanai.

Pabriks Briseles forumā uzsver Baltijas jūras reģiona valstu pozitīvo pieredzi sadarbībā aizsardzības jomā 26.03.2012

25.martā Briseles forumā aizsardzības ministrs Artis Pabriks ar Vācijas Aizsardzības ministrijas parlamentāro valsts sekretāru Kristiānu Šmitu (Christian Schmidt), ASV Valsts sekretāra vietnieci bruņojuma kontroles jautājumos Elenu Taušeri (Ellen Tauscher) un Maskavas Karnegī centra direktoru Dmitriju Treņinu (Dmitri Trenin) piedalījās diskusijā par stratēģisko aizsardzību politisko un ekonomisko ierobežojumu laikā un valstu spēju pārvarēt izaicinājumus.

"Vienotība" plāno pārstāvniecību vismaz 80% Latvijas pašvaldību 25.03.2012

2013.gada pašvaldību vēlēšanās partija "Vienotība" plāno nodrošināt pārstāvniecību vismaz 80% Latvijas pilsētu un novadu pašvaldību, tai skaitā - visos Latvijas reģionālās attīstības centros, šodien, 24.martā, lēmusi "Vienotības" dome.

Krievijas Valsts dome aicina ES reaģēt uz ‘fašisma heroizāciju’ Latvijā 24.03.2012

Krievijas Valsts dome uzskata, ka Eiropas parlamentāriešiem ir jāreaģē uz Latvijas mēģinājumiem “ heroizēt” bijušos “esesiešus” un Krievijas tautiešu cilvēktiesību pārkāpumiem, vēsta aģentūra “RIA Novosti”. Deputāti dokumenta apspriešanas laikā izteikušies arī par iespēju ieviest ekonomiskās sankcijas pret Latviju.

Ārlietu ministrs dosies vizītē uz Japānu 24.03.2012

No 27. līdz 30.martam ir plānota ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs dosies vizītē Japānu, portālu "Delfi" informē Ārlietu ministrijā.

Zanda Kalniņa-Lukaševica un Vjačeslavs Dombrovskis Briselē: Eiropai ne tikai jārunā par solidaritāti, bet arī jārīkojas saskaņā ar to 23.03.2012

Viens no būtiskākajiem Eiropas Savienības (ES) pamatprincipiem ir solidaritāte, un tieši šim principam ES jāseko, nākamajā daudzgadu budžetā atvēlot Latvijai un citām mazāk attīstītajām dalībvalstīm līdzvērtīgus lauksaimniecības tiešmaksājumus, kā arī kohēzijas finansējumu vismaz līdzšinējā līmenī. 

Ušakovs: SC ir saliedētāks nekā jebkad 23.03.2012

Pēc aizvadītā valodas referenduma apvienība "Saskaņas centrs" (SC) patlaban ir saliedētāka nekā jebkad un arī atbalsts sabiedrībā SC ir ļoti augsts, šādu uzskatu pauda SC līderis Rīgas mērs Nils Ušakovs, noliedzot runas par iespējamo šī politiskā spēka šķelšanos.

ES paplašina sankcijas pret Baltkrieviju 23.03.2012

Eiropas Savienības (ES) valstu ārlietu ministri piektdien Briselē vienojušies par sankciju paplašināšanu pret Baltkrieviju, atsaucoties uz diplomātiskiem avotiem ES, vēsta ārvalstu mediji.