Politika

Vācijas jaunais prezidents Gauks nodevis zvērestu 23.03.2012

Piektdien Vācijas prezidenta zvērestu nodevis Joahim Gauks, kurš ievēlēts pagājušajā svētdienā, vēsta ārvalstu mediji.

Godmanim liegts apmeklēt Baltkrieviju 23.03.2012

Ekspremjers, Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Godmanis vēlējies marta sākumā apmeklēt Baltkrieviju, bet viņam tas liegts.

Pabriks Briseles forumā runās par stratēģisko aizsardzību 23.03.2012

No 24.līdz 25.martam aizsardzības ministrs Artis Pabriks piedalīsies septītajā Briseles forumā, kur diskutēs par stratēģisko aizsardzību politiski un ekonomiski sarežģītos apstākļos, īpaši uzsverot kopīgos izaicinājumus un iespējamos risinājumus.

Kučinskis: reģionālo partiju dibināšana nav ilglaicīgs process 23.03.2012

Reģionālo partiju dibināšana nav ilglaicīgs process. Pēc tam vienalga notiks to "bloķēšanās" ar lielajām partijām vai savā starpā, intervijā aģentūrai LETA teica Latvijas Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektora vietnieks Māris Kučinskis.

Latgales lielās pašvaldības tikās ar ministru prezidentu Valdi Dombrovski 23.03.2012

22. martā notika Latgales pašvaldību vadītāju tikšanās ar ministru prezidentu, vairākiem ministriem un ministriju pārstāvjiem. Saruna bija par Latgales attīstību. Daugavpili šajā svarīgajā sanāksmē pārstāvēja Domes priekšsēdētājas 1. vietnieks Vitālijs Azarevičs.

'Olšteina sešinieks' nodibinājis biedrību 'Brīvie demokrāti' ar Elīnu Siliņu vadībā (VIDEO) 23.03.2012

Neatkarīgo deputātu grupas deputāti nodibinājuši biedrību "Brīvie demokrāti", par kuras valdes priekšsēdētāju ievēlēta Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētāja Elīna Siliņa, LNT raidījumam "900 sekundes" piektdien pastāstīja Saeimas deputāts un no Zatlera Reformu partijas (ZRP) savulaik atšķēlušos sešu deputātu neformālais līderis Klāvs Olšteins.

Pirms gada par Daugavpils mēru kļuva Žanna Kulakova 23.03.2012

Rīt, 24. martā, paliek tieši gads, kopš par Daugavpils mēru tika ievēlēta Žanna Kulakova. Atgādināsim, ka pagājušā gada pavasarī Ž. Kulakova nomainīja esošo mēru Jāni Lāčplēsi, ar kura darbu bija neapmierināti vairāki deputāti.

ES ārlietu ministri spriedīs par sankcijām pret Baltkrieviju 23.03.2012

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piektdien piedalīsies Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes sanāksmē, kas notiks Briselē, kur paredzēta ministru diskusija par ekonomiskajām sankcijām pret Baltkrieviju, kā arī aktuālo situāciju Sīrijā un Sāhelas reģionā, informē Ārlietu ministrija (ĀM).

Saeima ratificē līgumu par Horvātijas pievienošanos Eiropas Savienībai 22.03.2012

Saeima ceturtdien, 22.martā, otrajā galīgajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, ar kuru Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis ratificē līgumu par Horvātijas pievienošanos ES.

VARAM apsvērs pašvaldību deputātu skaita samazināšanu uz pusi 22.03.2012

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) apsvērs iespēju deputātu skaitu pašvaldībās samazināt uz pusi, pastāstīja ministrijas pārstāve Inese Auniņa.

VARAM ķērusies pie jautājuma par pašvaldību deputātu skaita samazināšanu 21.03.2012

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sākusi darbu pie jautājuma par pašvaldību deputātu skaita samazināšanu pašvaldībās un interešu konflikta novēršanu, vienlaikus esot gan deputāta, gan pašvaldības darbinieka statusā, pastāstīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra padomniece Inese Auniņa.

Eiropas komisārs: valdībai jāizskaidro sabiedrībai skarbās pensijas vecuma celšanas alternatīvas 21.03.2012

Latvijas valdībai ir iespējas un pienākums iedzīvotājiem izskaidrot, ka citas alternatīvas sociālā budžeta sabalansēšanai, ja netiktu palielināts pensionēšanās vecums, ir vēl skarbākas, laikrakstam "Neatkarīgā" norādījis Eiropas Savienības (ES) nodarbinātības un sociālo lietu komisārs Lāslo Andors.

ASV republikāņu priekšvēlēšanās Ilinoisā uzvar Romnijs 21.03.2012

ASV Ilinoisas štatā otrdien notika republikāņu priekšvēlēšanas, kurās pārliecinoši uzvarēja bijušais Masačūsetsas štata gubernators Mits Romnijs, atstājot otrajā vietā bijušo senatoru no Pensilvānijas Riku Santorumu.

Latvija - Indonēzija. Sadarbojamies (VIDEO) 21.03.2012

Latvijai ir būtiski meklēt jaunus eksporta tirgus Āzijas reģionā, tādēļ mūsu valsts ar interesi lūkojas uz sadarbības padziļināšanu ar Indonēziju ekonomikas un tūrisma nozarēs. 

Titavs: 'Repšes biedrība' par partiju nekļūs 21.03.2012

Veidojot biedrību "Latvijas Attīstībai", kurā apvienojušies vairāki esošie un bijušie apvienības "Vienotība" politiķi un to atbalstošie uzņēmēji, tostarp ekspremjers Einārs Repše, tās dibinātāji esot vienojušies, ka tā par partiju nekļūs, trešdien intervijā laikrakstam "Diena" norāda viens no kustības veidotājiem Dans Titavs.

Tokija gatava iznīcināt Ziemeļkorejas raķeti, ja tā lidos virs Japānas 19.03.2012

Japānas aizsardzības ministrs Naoki Tanaka piedraudējis notriekt Ziemeļkorejas raķeti ar satelītu, par kuras palaišanas plāniem piektdien paziņoja Phenjana. 

Zaķis: SC uzmūrējis tik biezu sienu, ka sadarbība šobrīd nav iespējama 19.03.2012

Ilgstoši opozīcijā esošā apvienība "Saskaņas centrs" ir uzmūrējusi ap sevi tik biezu sienu, ka sadarbībai ar to šobrīd nav ne pamata, ne iespēju, intervijā "Latvijas Avīzei: atzinis "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis.

Politologu domas dalās, vai 'Gods kalpot Rīgai!' jākļūst par 'Saskaņas centra' piedēkli 19.03.2012

Politologu domas dalās, vai jaundibinātajai partijai "Gods kalpot Rīgai!" uz pašvaldību vēlēšanām ir jāsadarbojas ar "Saskaņas centru" (SC) un jākļūst par tās piedēkli.

Iekšlietu ministrs 16.marta dēļ rosina mainīt likumu normas par konfrontējošiem pasākumiem 16.03.2012

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (ZRP) uzskata, ka pašvaldībām būtu jāpiešķir tiesības ne tikai atļaut vai aizliegt masu pasākumus, bet arī noteikt pasākumu norises kārtību, kas novērstu iespēju organizēt vienlaicīgi konfrontējošus pasākumus, piektdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" atzina ministrs.

Tiesībsargs: valdībai skaidri jādefinē 'bezmaksas izglītības' jēdzienu 16.03.2012

Pašlaik pamatizglītība un vidējā izglītība īsti nav bezmaksas, dažādās skolās vecāku izmaksas grāmatām un citām vajadzībām atšķiras, un tiesībsargs Juris Jansons uzskata, ka valdībai būtu skaidri jādefinē, ko apmaksā valsts, bet kādus izdevumus jāsedz pašiem vecākiem, intervijā laikrakstam "Diena" atzinis tiesībsargs.

NA vēršanos pie Kota par leģionāriem neglaimojošu LTV7 sižetu Kolāts sauc par histērisku 15.03.2012

Nacionālā apvienība (NA) VL-TB/LNNK pieprasījusi Latvijas Televīzijas (LTV) ģenerāldirektora Edgara Kota paskaidrojumu par trešdien LTV7 vakara ziņās demonstrētu sižetu saistībā ar 16.martu, informē apvienības pārstāve Ieva Līne. LTV Ziņu dienesta vadītājs Dzintris Kolāts šo reakciju nosauca par histērisku.

Lukašenko neapžēlo par sprādziena Minskas metro sarīkošanu uz nāvi notiesātos 15.03.2012

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko nolēmis neapžēlot par pagājušajā gadā Minskas metro notikušā sprādziena sarīkošanu uz nāvi notiesātos Dmitriju Konovalovu un Vladislavu Kovaļovu, trešdienas vakarā ziņoja Baltkrievijas valsts televīzija.

VL-TB/LNNK ministri nepiedalīsies 16.marta pasākumos; pie Brīvības pieminekļa ies vairāki deputāti 12.03.2012

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) pārstāvētie ministri valdībā - tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš un kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende - nepiedalīsies 16.martā paredzētajos latviešu leģionāru piemiņas pasākumos, savukārt pie Brīvības pieminekļa pasākumos plāno piedalīties daudzi VL-TB/LNNK frakcijas deputāti.

Jānis Dombrava: 16.03 – cieņa pret savu dzimtu 09.03.2012

Katru gadu marta sākumā Krievijas vai ar Krieviju saistītie mediji rada ažiotāžu ap latviešu leģionāru dienas pasākumiem. Pēdējā laikā rietumos politiķi pavīpsnā par Krievijas kārtējiem mēģinājumiem pasludināt, ka Rīgā pa ielām maršē fašisti, jo ir "atkoduši" šo melīgo propagandu.

Pabriks aicinās Turcijas aizsardzības ministru uz ciešāku divpusējo sadarbību aizsardzības jomā 09.03.2012

9.martā, aizsardzības ministrs Artis Pabriks tiksies ar Turcijas aizsardzības ministru Ismetu Jilmazu (Ismet Yilmaz), lai pārrunātu pasaules un reģionālās drošības aktualitātes un divpusējās sadarbības jautājumus.

Ameriks: Šlesers rudenī varētu dibināt jaunu partiju 08.03.2012

Rīgas vicemērs un topošās partijas "Gods kalpot Rīgai" ieceres autors Andris Ameriks, kurš Rīgas domē ievēlēts no likvidētās LPP/LC sarakstā, pieļauj, ka LPP/LC līderis Ainārs Šlesers rudenī uz nākamgad gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām varētu nodibināt jaunu partiju, intervijā "Latvijas Avīzei" atzinis Ameriks.

Rinkēvičs Krievijas vēstniekam: Latvija vēlas sadarbību, taču nepieļaus iejaukšanos iekšējās lietās 07.03.2012

Latvija vēlas labas attiecības ar kaimiņvalsti Krieviju, kas balstītas uz savstarpējas cieņas un abpusēja izdevīguma principiem, taču nepieļaus iejaukšanos iekšējās lietās un atbilstoši reaģēs uz to, trešdien paziņojis Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, tiekoties ar Krievijas sūtni Latvijā Aleksandru Vešņakovu.

Sudraba: Repše, būdams pie varas, nerīkojās kā godīgs cilvēks 07.03.2012

Ekspremjers Einars Repše (V), kurš nule izveidojis jaunu biedrību "Latvijas attīstībai", kas nākotnē varētu pārtapt partijā, savulaik, būdams pie varas, nav rīkojies kā godīgs cilvēks un vairāk domājis par sevis parādīšanu, uzskata bijusī Finanšu ministrijas valsts sekretāre, valsts kontroliere Inguna Sudraba.

Krievijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis Putins; otrā kārta nebūs nepieciešama 05.03.2012

Krievijā svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanās ir uzvarējis premjerministrs Vladimirs Putins, iegūstot vairāk nekā 63% balsu, un līdz ar to vēlēšanu otrā kārta nebūs nepieciešama, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pirmdien paziņotie rezultāti pēc gandrīz visu balsu saskaitīšanas.

Valdība atbalsta pensionēšanās vecuma pakāpenisku paaugstināšanu jau no 2014.gada 28.02.2012

Valdība otrdien atbalstīja Labklājības ministrijas priekšlikumu pašreiz noteikto pensionēšanās vecumu – 62 gadus – sākt pakāpeniski paaugstināt jau ar 2014.gadu, nevis 2016.gadu, kā bija paredzēts iepriekš, informē Labklājības ministrija (LM).

NA koalīcijā piedāvās visos bērnudārzos pāriet uz latviešu valodu un paplašināt pilsonības atņemšanas iemeslus 27.02.2012

Saskatot apdraudējumu Latvijas valstiskuma pamatiem, Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK (NA) pirmdien koalīcijas padomes sēdē nāks klajā ar trim priekšlikumiem, kas, pēc tās domām, palīdzēs šos pamatus nosargāt, taču Rīgas pašvaldība jau tagad nepiekrīt vismaz vienam priekšlikumam, kuru atbalsta arī "Vienotība", vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Jānis Kučinskis: Ja pastāvošo režīmu nemainīs paši latvieši, to izdarīs Lindermans 24.02.2012

Ja kāds vēl dzīvo pārliecībā, ka līdz ar "uzvaru" 18. februāra referendumā šis jautājums ir galīgi atrisināts, tad viņš smagi pievilsies. 18. februāris bija nevis šā posma noslēgums, bet tikai sākums.

Valdošo partiju politiķi atzīst, ka referendums parādījis vairākas problēmas 20.02.2012

Referendums par krievu valodas statusu ir parādījis vairākas problēmas, šovakar telekompānijas LNT Ziņu dienesta speciālizlaidumā atzina valdošo partiju politiķi.

Premjers: valstiska pirmsreferenduma kampaņa netika rīkota galvenokārt ZRP iebildumu dēļ 15.02.2012

Valstiska informatīvā kampaņa pirms referenduma par otras valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, aicinot iedzīvotājus piedalīties un balsot "pret", netika rīkota galvenokārt Zatlera reformu partijas iebildumu dēļ, trešdien intervijā Latvijas Radio atzina premjers Valdis Dombrovskis (V).

Vešņakovs: 'krievu valodas referendums' diez vai risina sarežģītos jautājumus, taču atklāj problēmas 14.02.2012

Lai gan tik sarežģītus jautājumus veidā, kā tie uzstādīti "krievu valodas referendumā", "diez vai risina", tomēr tas ir iemesls vēlreiz paanalizēt izveidojušos situāciju un ieklausīties starptautiskajās rekomendācijās par cilvēka tiesību stāvokli Latvijā, intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" otrdien atzīst Krievijas Federācijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs.

Valodas referendums: eksperti paredz augstu aktivitāti 13.02.2012

Gaidāmajā valodas referendumā eksperti prognozē augstu pilsoņu aktivitāti, bet Centrālā vēlēšanu komisija ir savās prognozēs piesardzīgāka, lai gan arī tās vadītājs Arnis Cimdars norāda- komisija gatava arī tam, ka uz nobalsošanu atnāks gandrīz visi balsstiesīgie, pirmdien vēsta laikraksts "Diena".

Sprūdžs: novadu reforma gaidīto rezultātu nav devusi 13.02.2012

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (ZRP) uzskata, ka pirms dažiem gadiem veiktā pašvaldību reforma valstī acīm redzami nav devusi gaidīto ekonomisko efektu, taču tas nenozīmē, ka būtu nepieciešama vēl viena politiķu uzspiesta reforma, laikrakstam "Dienas Bizness" norādījis ministrs.

Sprūdžs piedāvā radikāli reformēt reģionu attīstības pārvaldi 10.02.2012

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (ZRP) rosinājis radikāli reformēt reģionu attīstības pārvaldi, pārveidojot plānošanas reģionu attīstības padomes, to ministrs atklāj intervijā "Latvijas Avīzei".

Koalīcija konceptuāli vienojusies arī Saeimas vēlēšanās balsošanu piesaistīt dzīvesvietai 07.02.2012

Koalīcijas sadarbības padomē pirmdien konceptuāli atbalstīts Zatlera Reformu partijas (ZRP) frakcijas deputātu priekšlikums par Vēlētāju reģistra darbības atjaunošanu arī Saeimas vēlēšanās, kas nozīmētu, ka arī par Latvijas parlamentu, līdzīgi kā par Eiropas Parlamentu un pašvaldību deputātiem, vēlētājiem būtu jābalso atbilstoši savai deklarētajai dzīvesvietai.

Muižnieks balsos pret krievu valodu kā otro valodu; referendumu sauc par politisku 07.02.2012

Jaunievēlētais Eiropas Padomes cilvēktiesību komisārs Nils Muižnieks kā Latvijas pilsonis 18.februāra tautas nobalsošanā balsos pret divām valsts valodām, otrdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Muižnieks.

Laikraksts: ZRP rūgst neapmierinātība ar autoritārismu 06.02.2012

Tikai pērn vasarā dibinātajā Zatlera reformu partijā (ZRP), kas ieguva parlamentā 22 vietas un pamanījās uzreiz zaudēt sešus ievēlētos deputātus, rūgst neapmierinātība ar autoritārismu un aug vēlme pēc pārmaiņām, pirmdien ziņo laikraksts "Neatkarīgā", atsaucoties uz tā rīcībā nonākušu ZRP biedru saraksti.

Āboltiņa: ikvienā valstī vissvarīgākie ir tās cilvēki 03.02.2012

„Šajās dienās daudz runājam par mūsu valsts pamatiem, tādēļ īpaši gribu uzsvērt, ka ikvienā valstī vissvarīgākie ir tās cilvēki,” norādīja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, piektdien, 3.februārī, atklājot konferenci „Demogrāfija un reproduktīvā veselība. 

Pabriks: „Gudras aizsardzības” īstenošanā būtiska valstu politiskā griba un savstarpējā koordinācija 03.02.2012

No 2.līdz 3.februārim aizsardzības ministrs Artis Pabriks piedalījās NATO aizsardzības ministru sanāksmē Briselē, Beļģijā, kur pauda atbalstu „gudras aizsardzības” attīstībai un īstenošanai. 

Āboltiņai neskaidra prezidenta ideja reformēt valsts pārvaldību 02.02.2012

Prezidentam Andrim Bērziņam vajadzētu precīzāk skaidrot, ko viņš vēlas reformēt Latvijas valsts pārvaldes modelī, intervijā LTV raidījumam "Labrīt, Latvija!" sacīja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V).

Laikraksts: politiķi prezidenta ierosinājumā mazināt deputātu skaitu saskata populismu 01.02.2012

Saeimas deputāti atbalsta Valsts prezidenta Andra Bērziņa aicinājumu sākt diskusiju par jauna valsts pārvaldības modeļa izveidi, bet ieceri samazināt parlamentāriešu skaitu vērtē skeptiski, trešdien ziņo laikraksts "Latvijas Avīze".

Prezidents Bērziņš vēlas mazāku un stiprāku izpildvaru; pieļauj Saeimas deputātu skaita mazināšanu 31.01.2012

Valsts prezidents Andris Bērziņš vēlas mainīt valsts pārvaldi, veidojot mazāku izpildvaru ar lielākām pilnvarām un, iespējams, pat samazinot Saeimas deputātu skaitu un piesaistot t iedzīvotāju skaitam.

Vīķe-Freiberga brīdina: valodas referenduma dēļ pret Latviju var vērst propagandas kampaņu 30.01.2012

Eksprezidente Vira Vīķe – Freiberga aicina latviešus un arī Latvijas pilsoņus cittautiešus gaidāmajā valodas referendumā balsot pret krievu valodas oficiālo statusu, norādot, ka Latvijai draudētu "propagandas uzbrukumi", ja pietiekami daudz cilvēku neaizies un nenobalsos pret.

Politologs par valdību 100 dienās: 'krāšņākais' - izglītības ministrs, neredzamākais – iekšlietu 27.01.2012

"Krāšņākie" ieguvumi šajā valdībā ir izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis un kultūras ministre Žaneta Jaunzeme – Grende (VL!-TB/LNNK), bet neredzamākie ir iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (ZRP) un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (ZRP), intervijā Latvijas Radio atzina politologs Jānis Ikstens, vērtējot Valda Dombrovska (V) trešās valdības pirmo 100 dienu darbu.

Daži bijušie 10.Saeimas deputāti bez darba, daži rosās privātajā biznesā 26.01.2012

Vairāki bijušie 10.Saeimas deputāti aizvien ir bez darba, daži izmanto bezdarbnieku pabalstu, daži spēj paši sevi uzturēt, un daži atzīst, ka pēc neiekļūšanas parlamentā "nevienam neesi vajadzīgs", liecina laikraksta "Diena" aptauja.

Muižnieks ievēlēts par Eiropas Padomes cilvēktiesību komisāru 25.01.2012

Otrdien Eiropas Padomes (EP) Parlamentārā asambleja par EP cilvēktiesību komisāru ievēlēja Latvijas pārstāvi, Latvijas Universitātes Sociālo un politisko pētījumu institūta direktoru Nilu Muižnieku.