Demogrāfiskā situācija Rēzeknes novadā 2011.gadā

Rēzeknes novada pašvaldības Dzimtsarakstu nodaļa apkopojusi informāciju par paveikto 2011. gadā. Kā liecina statistikas dati, pagājušajā gadā Rēzeknes novadā kopā reģistrēti 164 jaundzimušie, 403 mirušie, un noslēgtas 59 laulības.

No 164 jaundzimušajiem 82 ir zēni un 82 meitenes. Salīdzinot ar 2010.gadu, tas ir par 62 bērniem vairāk. 84 novada ģimenes sagaidījušas pirmdzimto, 40 – otro, 27 – trešo, 4 – ceturto, 4 – piekto, 2 ģimenes – sesto bērniņu, ir arī kuplākas ģimenes – vienā sagaidīts septītais, 1 – astotais un 1 – devītais bērniņš.

Vislielākais dzimušo bērnu skaits ir bijis Griškānu (13), Kaunatas (13), Maltas (13) un Gaigalavas (12) pagastā, vismazāk – Čornajas (2), Lūznavas (2) un Ozolmuižas (2) pagastos. Mākoņkalna pagastā nav reģistrēts neviens jaundzimušais.

Janvāra mēnesī Audriņu pagastā reģistrēti dvīņi, bet oktobra mēnesī Gaigalavas pagastā reģistrētas meitenes – trīnītes. Kopumā novadā visvairāk jaundzimušo reģistrēti jūlija (18) un novembra (17) mēnešos, vismazāk – martā, kad piedzima tikai 8 bērniņi. 

Populārākie meiteņu vārdi pagājušajā gadā ir Agnese (3), Linda (3), Elizabete (3), Sintija (3), Evelīna (2), Laura (2), Viktorija (2), Veronika (2), Samanta (2), Sofija (2), Darja (2), Ksenija (2) un Kristiāna (2). 

Populārākie zēnu vārdi pagājušajā gadā – Nikita (3), Aleksejs (3), Daniels (3), Maksims (3), Aleksandrs (2), Artjoms (2), Aldis (2), Iļja (2), Emīls (2), Māris (2), Mārtiņš (2), Roberts (2), Rolands (2), Raivis (2). Tikai vieni vecāki izvēlējušies dot savam bērnam divus vārdus Renārs Dāvis.

Bērniņiem doti arī retāk sastopami vārdi – Nikola, Juliāna, Žasmīna, Paula, Patrīcija, Sabrīne, Estere, Agate, Miroslava, Ingmārs, Dēvids, Arsenijs, Edvards, Maikls, Maksimus, Gvido, Glebs, Rinats, Kevins, Juliāns u.c.

No 2011. gada 1. janvāra Rēzeknes novadā ir ieviests vienreizējais pabalsts jaundzimušā aprūpei. 50 latus ir tiesības saņemt tad, ja pēdējos 12 mēnešus pirms pabalsta pieprasīšanas savu dzīvesvietu Rēzeknes novadā reģistrējis tikai viens no vecākiem, savukārt 100 latus – ja abi.

Salīdzinājumā ar 2010. gadu, pagājušajā gadā Rēzeknes novada Dzimtsarakstu nodaļā reģistrēto mirušo personu skaits ir samazinājies par 100 cilvēkiem. Kopumā novadā miruši 218 vīrieši un 183 sievietes, kā arī reģistrēti divu nezināmu personu nāves gadījumi (personas pagaidām nav identificētas).

Visvairāk reģistrēto mirušo cilvēku skaits ir bijis Silmalas pagastā (32), Maltas pagastā (31) un Griškānu pagastā (26), vismazāk – Bērzgales pagastā (5).

Vislielākais mirušo cilvēku skaits ir bijis janvāra (40), aprīļa (39) un maija (38) mēnešos, savukārt vismazākais – jūlija (24) mēnesī.
Pagājušajā gadā novadā reģistrētas 59 laulības, kas ir par 13 laulībām vairāk nekā 2010.gadā. 41 laulība reģistrēta Rēzeknes novada Dzimtsarakstu nodaļā, 18 – Rēzeknes novada teritorijā esošajās baznīcās.

Rēzeknes novada dzimtsarakstu nodaļā „JĀ” vārdu ir teikuši ne tikai vietējie, bet arī iedzīvotāji no Madonas, Kārsavas, Dagdas, Ciblas, Kārsavas, Jelgavas un Jēkabpils novadiem, kā arī Jelgavas, Cēsu, Rīgas un Rēzeknes pilsētām. Laulības slēguši arī citu valstu pilsoņi (Krievijas, Turcijas).

Dzimtsarakstu nodaļas darbinieki gan atzīmē, ka augstākminētā informācija ir pārskats par Rēzeknes novada Dzimtsarakstu nodaļas darbu 2011.gadā, taču tā neatspoguļo reālo demogrāfisko situāciju Rēzeknes novadā. „Civilstāvokļa aktu likums nosaka, ka vecāki bērniņu var reģistrēt pašvaldībā, kurā viņš ir piedzimis vai kurā kāds no vecākiem deklarējis savu dzīvesvietu. Tas nozīmē, ka, piemēram, bērniņam piedzimstot Rēzeknes slimnīcā, vecāki viņu var reģistrēt pilsētas dzimtsarakstu nodaļā, un daudzi to arī dara. Līdzīga situācija ir arī ar mirušiem cilvēkiem, kad miršanas apliecību var izsniegt tā pašvaldība, kuras teritorijā iestājusies cilvēka nāve vai kurā bijusi tā pēdējā dzīvesvieta,” skaidro nodaļas vadītāja Lilita Lucatniece. 


Написать комментарий