Referendumā Slovēnijā noraidīts likums par jaunām homoseksuālu pāru tiesībām

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Slovēnijā svētdien rīkotā referendumā tika noraidīts jaunais ģimenes likums, kas paredzēja homoseksuāliem pāriem piešķirt gandrīz tādas pašas tiesības kā laulātiem heteroseksuāliem pāriem, paziņoja vēlēšanu komisija.

Saskaņā ar rezultātiem pēc vairāk nekā 99% balsu saskaitīšanas pret šo likumu nobalsojuši 54,77%, bet par – 44,23% referenduma dalībnieku.

Sabiedriskās domas aptaujas pirms referenduma bija liecinājušas, ka jauno likumu varētu atbalstīt apmēram 60% referenduma dalībnieku.

Vēlētāju aktivitāte bija 29,95%. Slovēnijā ir 1,7 miljoni vēlētāju.

Iepriekšējais parlaments, kurā dominēja kreisi centriska koalīcija, pieņēma jauno ģimenes likumu pagājušā gada jūnijā. Konservatīvās pilsoniskās organizācijas, kuras atbalsta katoļu baznīca, savāca 40 000 parakstu, kas nepieciešami referenduma ierosināšanai par šo likumu, un likuma ieviešana tika apturēta līdz šim referendumam.

Šis likums paredz, ka homoseksuāli pāri var reģistrēt savas partnerattiecības un šīs reģistrētās partnerattiecības no juridiskā viedokļa dod tādas pašas tiesības kā laulātiem heteroseksuāliem pāriem īpašuma un mantojuma, kā arī citos jautājumos. Tomēr homoseksuāls pāris nevar kopīgi adoptēt citu cilvēku bērnu, lai gan viens no partneriem var adoptēt otra partnera bērnu.

Referenduma rezultāts ir juridiski saistošs un neļauj ieviest šo likumu. Tas arī liedz valdībai pieņemt līdzīgu likumu vismaz vienu gadu pēc šī referenduma.


Написать комментарий