Grib aizliegt izsniegt patēriņa kredītus personām ar nepietiekamiem ienākumiem

foto apollo.lv
foto apollo.lv

Ekonomikas ministrija (EM) ar grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā piedāvā noteikt 10% pirmo iemaksu patēriņa kredītiem, kā arī aizliegumu izsniegt patēriņa kredītus personām ar nepietiekamiem ienākumiem, portālu ”Delfi” informēja Ekonomikas ministrijas (EM) Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Atbildīgā ministrija norāda - lai izvairītos no gadījumiem, kad komersants izsniedz kredītus, nepietiekami izvērtējot patērētāja maksātspēju (piemēram, izsniedzot kredītus skolniekiem un studentiem), likumprojekts noteiks aizliegumu komersantiem turpmāk izsniegt kredītu personai, kurai nav pastāvīgu un pietiekamu ienākumu.

Likumprojekts paredz arī obligātu pirmo iemaksu patērētāju kreditēšanas līgumiem, nosakot: ja ar kreditēšanas līgumu tiek finansēta jaunas preces iegāde, kredīts izsniedzams ne vairāk kā 90% apmērā no attiecīgās preces vērtības.

Likumprojekts noteiks arī patērētājiem pirms līguma noslēgšanas sniedzamo informāciju, prasības preču piegādei, kā arī citas līgumiem piemērojamās prasības. Piemēram, paredzēts aizliegt mājas lapās izmantot iepriekš atzīmētus ķeksīšus. Bieži vien patērētājam, iegādājoties preces vai pakalpojumus internetā, tiek piedāvāts iegādāties papildus pakalpojumus, un, lai atteiktos no šiem pakalpojumiem, patērētājs ir spiests dzēst iepriekš atzīmētus ķeksīšus.

Saskaņā ar jaunajām prasībām no patērētājiem, kuri izmantojuši kredītkarti vai citu maksāšanas līdzekli, iegādājoties preci vai pakalpojumu, pārdevēji un pakalpojumu sniedzēji nevarēs iekasēt maksu par maksājuma līdzekļa izmantošanu, kas ir augstāka par pārdevēja vai pakalpojuma sniedzēja faktiskajām izmaksām, kas saistītas ar šo maksāšanas līdzekļu izmantošanu.


Написать комментарий