ERAB: 'Citadeles' pārdošana vēl jāatliek

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) šobrīd neredz īsto brīdi bankas ”Citadele” pārdošanai un ir gatava nogaidīt kaut vai gadu, intervijā biznesa laikrakstam ”Dienas Bizness” atzinis Centrālās un Austrumeiropas valstu biznesa direktors Žans Marks Peteršmits.

”Protams, ir mērķis pārdot ”Citadeli”, un tas, protams, jādara īstajā laikā. To noteiks divi aspekti: pirmkārt, atrast ļoti labu un kvalitatīvu investoru, otrs, kas ir svarīgākais nodokļu maksātājiem, pārdot īpašumu par ļoti labu cenu. Skaidrs, ka šobrīd pārdot bankas ir ļoti grūti. Šī situācija nav raksturīga tikai Latvijā, bet globāli, it īpaši Austrumeiropā. Investori nepērk bankas, bet cenšas labi pārvaldīt esošo īpašumu, pārstrukturizēt esošās bankas un izvairīties no papildu riska. Šobrīd nav īstais laiks, bet situācija vienmēr var mainīties,” intervijā ”Dienas Biznesam” saka ERAB pārstāvis.

Jautāts, vai ERAB būtu pieņemami, ja bankas pārdošana ieilgtu līdz nākamajam gadam vai par gadu, Peteršmits norādījis: ”Esam elastīgi, mums jābūt reāliem. Šis īstais laiks nav vajadzīgs tikai mums, bet arī Latvijas valdībai un nodokļu maksātājiem. Tikmēr mūsu darbs ir turpināt atbalstīt, attīstīt banku ”Citadele” [..]”.

Ja gada laikā neizdosies atrast bankai ”Citadele” ideālo investoru, netiek izslēgta privāto akcionāru piesaiste, piemēram, pārdodot bankas akcijas biržā.

”Jā, tā ir iespēja. Ir vairāki veidi, kā banka var tikt pārdota. Iepriekš runājām par potenciālo stratēģisko investoru, bet esam atvērti runāt arī par to, ka tas var būt finanšu investors vai privātā kapitāla investors. Tāpat tā var būt konsolidācija ar citām Latvijas bankām, vai arī bankām no Baltijas valstu reģiona,” intervijā sacījis ERAB pārstāvis.

Viņš arī atzinis, ka ERAB ar pašreizējo ”Citadeles” attīstību ir ļoti apmierināta. ”Banka ir ienesīga, labi pārvaldīta, saņem labu atbalstu no savas uzraudzības padomes, banka atsākusi izsniegt aizdevumus Latvijas tirgū, tai ir augsti kvalitātes standarti. Domāju, ka ejam pareizā virzienā un mēs turpināsim aktīvi strādāt, lai bankas vērtība turpinātu augt.

Kopā ar bankas ”Citadele” akciju (25%) pārdošanu ERAB varētu izstāties arī no ”Parex bankas” slikto aktīvu pārvaldes uzņēmuma ”Reverta”, kur ERAB pieder 12,74% akciju. Pēdējo 20 gadu laikā ERAB Latvijā ir ieguldījusi 508 miljonus eiro 75 projektos, raksta ”Dienas Bizness”.

Jau ziņots, ka "Citadele" tika izveidota aizpērn augustā pēc "Parex bankas" restrukturizācijas. Uz jaundibināto banku tika pārnesta lielākā daļa līdzšinējās "Parex bankas" aktīvu, bet neprofila aktīvi tika atstāti "Parex bankā" jeb risinājumu bankā. Uz "Citadeli" tika pārcelta arī daļa Valsts kases noguldījumu.

Valdība pērn nolēma nesteigties ar ”Citadeles” pārdošanu. Pie šī jautājuma nolemts atgriezties šā gada oktobrī, kad Privatizācijas aģentūra un "Nomura" būs sagatavojusi izvērtējumu par aktuālo tirgus situāciju un pārdošanas procesa atsākšanu. Attiecīgi tiks veiktas izmaiņas bankas pārdošanas stratēģijā, ko iepriekš apstiprinājusi valdība.


Написать комментарий