Atskats uz Latgales amatnieku radošo darbību 2012.gadā un ieskats 2013.gada aktivitātēs

foto: Latgales kultūrvēstures muzejs
foto: Latgales kultūrvēstures muzejs

Kā ierasts, iesākoties jaunajam gadam, izvērtējam, kāds ir bijis pavadītais gads arī lietišķās mākslas meistariem, kā ir ritējusi amatnieku radošā darbība un kādas jaunas atklāsmes amatnieki ieguvuši, apmeklējot dažādus pasākumus, tajā pašā laikā domājot un ar cerībām skatoties nākotnē, informē Latgales kultūrvēstures muzejs. 

Latgales keramiķu darbībā viens no svarīgākajiem pasākumiem ir Latgales podnieku dienas. Notikums, kas gadu gaitā ir izveidojies par tradīciju, ar nopietnam iestrādēm un iespēju pilnveidoties tālāk. Šī pasākuma īstenošanā allaž vienojas visas Latgales keramiķu organizācijas – Rēzeknes apriņķa podnieki, lietišķās mākslas studija „Latgale”, kopa „Pūdnīku skūla”, Andreja Paulāna Tautas lietišķās mākslas studija, kā arī Rēzeknes novada un pilsētas pašvaldības un Latgales Kultūrvēstures muzejs.

2012.gada Latgales podnieku dienas bija kupli apmeklētas, papildus tradicionālajai noslēguma izstādei, kura šogad bija apskatāma Kaunatas kultūras namā, Latgales Kultūrvēstures muzejā varēja iepazīt Latgales reģiona lietišķās mākslas izstādi, kuras veidošanas iniciatori bija Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centrs, izstādes novērtējumu un analīzi veidojusi pētniece Dr.hist. Anete Karlsone, tas pieejams Latvijas Nacionālajā kultūras centrā. Teorētiskajos lasījumos, kas arī notika muzejā, piedalījās Rīgas lietišķās mākslas studiju vadītāji, viņu atzinīgais pasākuma novērtējums saglabājies arī dokumentāli, jo šogad Latgales reģionālā televīzija veidoja video materiālu par Latgales podnieku dienām, kur izteiktie viedokļi saglabāsies kā daudzpusīgas vēstures liecības (Raidījums „Māls - Latgales zelts”).

2012.g. maijā keramiķi pulcējās Daugavpilī uz pirmo Starptautisko māla mākslas festivālu „Latgales Māla Trauks”, šajā pasākumā piedalījās visu studiju pārstāvji, iesaistoties ne vien izstādes ekspozīcijas veidošanā un pasākuma kataloga saturiskajā nodrošinājumā, bet arī piedaloties cepļa kurināšanā un katrs ar saviem māla darbiem piepildīja jaunizveidoto Latgales keramikai veltīto skulptūru uz Rīgas ielas Daugavpilī. Nedaudz vēlāk keramiķu darbi tika eksponēti festivālā „Baltica 2012” Rīgā, pēc tam aizceļoja uz Pēterburgu un Maskavu, kuplinot Rīgas dienas pasākumus.

A.Paulāna studijas keramiķi – Anatolijs Vituškins, Mihails Sabanskis, Juris Krompāns un Viktors Pankovs, 2012.gada jūlijā kopā ar Preiļu keramiķiem Raivo Andersonu, Jāzepu Caicu un Jāzepu Čerņavski apdedzināja keramiku A.Paulāna rekonstruētajā ceplī Jasmuižā.

Pagājušajā gadā tika uzsākta sadarbība ar Rēzeknes pilsētas pašvaldību, īstenojot pārrobežu sadarbības projektu. Tā ietvaros amatnieki kopā ar deju kolektīvu „Vadži”, teātra studiju „Joriks” un pašvaldības pārstāvjiem apmeklēja Braslavas pilsētas svētkus un viduslaiku festivālu „Bračislava zobens”. Mūsu amatnieki – Janīna Zeļenova, Anatolijs Vituškins, Mihails Sabanskis, Pēteris Reiniks un Līga Mergina apliecināja to, ka spēj mērķtiecīgi sagatavoties, veidojot speciāli pasākumam vizuālo ietērpu, var parādīt sevi kā vienotu kolektīvu, ieinteresēt apmeklētājus ar saviem darbiem, nodemonstrēt augstas profesionālās iemaņas darbā ar materiālu un labas komunikācijas prasmes, iepazīstinot ar amatu.

2012.gadā tika uzsākta arī sadarbība gan ar Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centru „Zeimuļs”, gan ar Latgales mākslinieku un amatnieku darinājumu veikalu–salonu „Lāde”. Veikalā-salonā šobrīd apskatāmi un nopērkami vairāk kā 50 Latgales amatnieku un mākslinieku darbi. Blakus esošajā Amatu prasmju telpā iecerēts organizēt meistaru vadībā praktiskās nodarbības cietās ādas apstrādē, māla masas formēšanā, zīmēšanā, gleznošanā, šķiedru mākslā un citos amatos, atkarībā no cilvēku interesēm (pirmās nodarbības ir uzsāktas 2013.g.janvārī). Blakus ēkas korpusam iecerēts arī būvēt bedres tipa keramikas apdedzināšanas cepli, kurā keramikas izstrādājumus iecerēts apdedzināt ar malku.

2013.gada amatnieku darba grafiks solās būt tikpat intensīvs un radošs, tas aizsāksies ar Eiropas amatu dienām aprīļa sākumā un Latgales podnieku dienām.

Muzikologi uzskata, ka par 2013.gada visplašāk svinēto notikumu noteikti kļūs XXV Vispārējie latviešu Dziesmu un XV Deju svētki, kas nedēļas garumā uz Rīgu pulcinās ap 90 tūkstošiem cilvēku no visas Latvijas. Amatnieki jau ir uzsākuši gatavoties lietišķās mākslas izstādei, kas notiks Rīgas Mākslas telpā un būs apskatāma no 30.06. līdz 09.09.2013. Izstādi organizē biedrība „Latviešu Tautas mākslas savienība” sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru. Darbu atlase izstādei tiks uzsākta Latgales podnieku dienu laikā.

Gada otrajā pusē viens no lielākajiem Latvijas pasākumiem lietišķajā mākslā būs keramikas svečturu izstāde, kas notiks Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā. Gaismas objektu gatavošana jau uzsākta savlaicīgi, jo svečturu veidošana ir keramiķa profesionālo spēju apliecinājums.

Līdzdalība Latvijas mēroga pasākumos ir gan nopietns katra meistara prasmju pārbaudījums, gan kopumā apliecina lietišķās mākslas kvalitāti, akcentējot lietišķās mākslas nozares galveno vērtību un pamatu - katra amata meistara personību, individualitāti un neatkārtojamību.

Paldies ikvienam amatu meistaram par ieguldīto sirds siltumu savā darbā un par vērtību saglabāšanu, ko uzskatām par savas kultūras identitāti. Lai mums visiem kopā labs un ražīgs 2013.gads!
 



Написать комментарий