Viendzimuma laulību legalizācija sašķeļ franču sabiedrību

Foto: nra.lv
Foto: nra.lv

Vieni priecājās, bet citi iesaistījās vardarbīgās protesta demonstrācijās – tāda bija Francijas iedzīvotāju reakcija uz likumu par viendzimuma laulību legalizāciju, ko otrdienas pievakarē galīgajā lasījumā apstiprināja Senāts.

Opozīcija jau paspējusi likumu apstrīdēt Konstitucionālajā tiesā, taču tieslietu speciālisti prognozē, ka tai nekādu iebildumu nebūs, prezidents Fransuā Olands līdz maija beigām likumu parakstīs, un jūnijā pirmie franču homoseksuālie pāri jau varēs laulāties.

Sociālistu kontrolētais parlaments jau kopš pagājušā gada nav slēpis, ka viendzimuma laulību legalizēšana un tiesību piešķiršana adoptēt bērnus šādiem pāriem ir viens no tā galvenajiem uzdevumiem. «Pēc 136 stundu un 46 minūšu ilgām debatēm parlaments ir apstiprinājis likumu, kas ļaus laulāties viendzimuma pāriem,» otrdienas vakarā triumfējoši varēja paziņot parlamenta spīkers Klods Bartolone.

BBC norāda, ka šis likums atstājis aptuveni tādu pašu sociālo efektu kā 1981. gadā pieņemtais lēmums par nāvessoda atcelšanu. Kaut gan vēl pagājušā gada nogalē šķita, ka viendzimuma laulību legalizēšanai ir samērā stingrs atbalsts franču sabiedrībā, pašlaik situācija ir mainījusies. Romas katoļu baznīca, labējā opozīcija un organizācija Manif pour tous, kuru vada pazīstamā komiķe Virdžīnija Merklē (labāk zināma ar savu skatuves vārdu Frigīda Baržo) uz atsevišķām demonstrācijām spējusi pulcēt pat 800 000 homoseksuālo laulību pretinieku. Beidzamās socioloģiskās aptaujas liecina, ka neliels vairākums Francijas iedzīvotāju tomēr atbalsta geju tiesības laulāties, taču aptuveni tikpat liels vairākums uzskata, ka šādiem pāriem nevajadzētu piešķirt tiesības adoptēt bērnus.

«Mēs gatavojamies nodemonstrēt, ka nekas vēl nav beidzies. Es svinīgi aicinu prezidentu neparakstīt likumu un izsludināt referendumu par šo jautājumu,» otrdienas vakarā izskanējušo F. Baržo paziņojumu citē AFP. Viendzimuma laulību pretinieku līdere jau paziņojusi, ka maijā tikšot organizētas vairākas vērienīgas protesta akcijas. Francijas mediji pauduši bažas, ka tās varētu beigties ar vardarbību. Gluži tāpat kā naktī uz trešdienu, kad simtiem demonstrantu iesaistījās sadursmēs ar aptuveni 4000 policistiem, kuri bija norīkoti apsargāt parlamenta ēku Parīzē. Interneta ziņu vietne TheLocal vēsta, ka sadursmēs ir ievainotie, vairāki desmiti cilvēku aizturēti. Līdzīgas protesta akcijas notikušas arī citās Francijas pilsētās, pašas vērienīgākās no tām Lionā.

TheLocal atgādina, ka nekārtības izcēlušās arī laikā, kad parlaments balsojis par likumprojektu. Skatītāju galerijā uzliesmojis kautiņš starp tā piekritējiem un pretiniekiem, vairāki likuma oponenti pacēluši plakātu, kurā deputāti aicināti uz to reaģēt. Spīkers K. Bartolone uz mierīgo protestu reaģējis ar kliedzienu: «Izdzeniet šos demokrātijas ienaidniekus no parlamenta zāles.» AFP norāda, ka spīkera nesavaldība skaidrojama ar to, ka viņš saņēmis draudus no viendzimuma laulību pretiniekiem – nesen K. Bartolonem atsūtīta vēstule, kurā atradies šaujampulveris un aicinājums pārtraukt propagandēt homoseksuālistu laulības.

Francijas Iekšlietu ministrija atzinusi, ka pēdējo mēnešu laikā līdzīgus draudus saņēmuši arī citi sociālistu deputāti, valstī tikuši reģistrēti vairāki grautiņi geju bāros, uzbrukumi homoseksuālistiem. Iekšlietu ministrs Manuēls Valls brīdinājis, ka pret šādiem noziegumiem varasiestādes attieksies bez mazākās tolerances, savukārt labējās partijas UMP deputāts Ērvs Maritons, uzstājoties parlamentā, brīdinājis, ka sociālisti ar savu uzbāzīgo darbību likumprojekta pieņemšanā paši uzkurinot kaislības un radot visus priekšnosacījumu aktīvām homofobijas izpausmēm.

«Laulības definīcija ir fundamentāls princips, kuru nav iespējams mainīt ar vienkāršu likumu,» sacīts labējā opozīcijas prasībā, kas jau sagatavota iesniegšanai Konstitucionālajā tiesā. Tomēr ģimenes lietu ministre Dominika Bertinoti paudusi pārliecību, ka tiesa šo prasību noraidīs. «Mēs esam droši, ka likums ir juridiski korekts,» viņa uzsvērusi. Līdzīgi domā ne tikai vairākums juristu, bet arī biznesmeņi – jau šīs nedēļas nogalē Parīzē iecerēts pirmais gadatirgus, kurā piedāvās īpašas preces viendzimuma pāru laulībām.


Написать комментарий