'Vienotība' par nākamā gada budžetu: būs taisnīga nodokļu progresija

foto: saeima.lv
foto: saeima.lv

2014.gada valsts budžetam jāsniedz sabiedrībai taisnīgas un sabalansētas izmaiņas nodokļu politikā, tādēļ darbaspēka nodokļu samazināšanai jābūt vērstai uz nevienlīdzības mazināšanu, atbalstu ģimenēm ar bērniem, kā arī uzņēmējdarbības aktivitāšu veicināšanu, paziņojumā presei norādījusi partijas "Vienotība" priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

"Latvijas vērtība ir tās iedzīvotāji, par sevi un savu bērnu nākotni drošas ģimenes. Mūsu uzdevums ir ierobežotos valsts rīcībā esošos līdzekļus izmantot iespējami precīzi un efektīvi, lai palīdzētu tām iedzīvotāju grupām, kas krasi izjūt ienākumu nevienlīdzību un visvairāk pakļauti bezdarba, nabadzības un emigrācijas riskiem," viņa paudusi.

Minimālo algu valstī saņem 200 000 jeb teju katrs ceturtais strādājošais. Īstenojot paredzētās izmaiņas, minimālās algas paaugstināšana, neapliekamā minimuma celšana, atvieglojuma par apgādājamo personu palielināšana ļaus ģimenei, kurā aug divi bērni un abi vecāki strādājot saņem minimālo algu, gadā nopelnīt par 804 latiem jeb 1144 eiro vairāk.

Savukārt pēc indeksācijas vidējās pensijas saņēmējam pensijas apjoms gadā pieaugs par 80 latiem jeb 115 eiro – 67 latu pieaugumu veidos šī gada septembrī paredzētā pensiju indeksācija, vēl 13 latu palielinājumu nodrošinās pensiju indeksācija 2014.gada oktobrī. Turklāt minimālās algas palielināšanu un pensiju indeksāciju kā pozitīvu pieaugumu savos budžetos izjutīs arī pašvaldības, izklāstīts "Vienotības" paziņojumā.

"Vienotības" prioritāte 2014.gada valsts budžeta veidošanā līdzās sociālās nevienlīdzības mazināšanai un demogrāfijas veicināšanai ir valsts ekonomiskās attīstības veicināšana. Tāpēc "Vienotība" nākamajā gadā piedāvā jūtami samazināt darbaspēka nodokļu slogu, par 1 procentpunktu samazinot sociālās apdrošināšanas likmi, kā arī ieviešot diferencētu neapliekamo minimumu un paaugstinot atvieglojumu par apgādībā esošu personu, uzsvērusi Āboltiņa.

Nevienlīdzības mazināšana ietver arī kvalitatīvas veselības aprūpes pieejamību neatkarīgi no ienākumu līmeņa. Tāpēc nākamā gada budžetā svarīgi nodrošināt papildus finansējumu veselības aprūpes pakalpojumiem, ko ikdienā izjūt ikviens pacients, tai skaitā, lai steidzami mazinātu gaidīšanas rindas, risinātu būtiskākās problēmas veselības aprūpes pakalpojumu pieejamībā un palielinātu mediķu algas.

Tāpat 2014.gada valsts budžeta kontekstā Latvijas ekonomiskajai attīstībai būtisks jautājums ir transporta joma, tai skaitā ceļu infrastruktūras uzlabošana. "Vienotība" jau iepriekš uzsvērusi, ka 2014.gada budžeta prioritātēm jābūt sociālās nevienlīdzības, nabadzības mazināšanai un demogrāfijas jautājumu risināšanai, lai mazinātu nabadzības un bezdarba riskus, kā arī mazinātu ēnu ekonomikas īpatsvaru un veicinātu ekonomikas aktivitāti.


Написать комментарий