Piecas veselības problēmas, kas skar rudmatainus cilvēkus

foto: art-on.ru
foto: art-on.ru

Tikai diviem procentiem pasaules cilvēku ir dabiski rudi mati. Pētījumos atklāts, ka matu sarkanā krāsa rodas no mutācijas gēnos, kas apzīmēta kā MC1R, kodējot melanokortīna pirmo receptoru.

Savukārt pigments, kas matiem piešķir rudo toni ir feomelanīns.

Tāpat rudmatainiem cilvēkiem, neskaitot vasaras raibumus un košo matu krāsu, ir vēl kāda kopīga iezīme – krietni augstāks dažādu veselības problēmu rašanās risks. Tās apkopojis arī portāls "Live Science".

1. Augstāks jutīgums pret sāpēm.

Pētījumos noskaidrots, ka sarkanmataini cilvēki ir jutīgāki pret sāpēm un uz viņiem krietni mazāk nekā citas matu krāsas īpašniekiem iedarbojas lokālā anestēzija. Tāpat rudas matu krāsas īpašnieki ir jutīgāki pret aukstumu un karstumu.

Noskaidrots arī, ka neefektīvās anestēzijas dēļ tieši sarkanmataini cilvēki pie zobārsta dodas krietni retāk un attiecīgi cieš no sliktāka mutes veselības stāvokļa, raksta "Live Science".

2. Paaugstināts Pārkinsona slimības risks.

Cilvēkiem ar MC1R gēnu, kā arī gaišas matu krāsas īpašniekiem ir lielāks risks saslimt ar Pārkinsona slimību nekā cilvēkiem ar tumšiem matiem. Tas noskaidrots 16 gadu ilgā pētījumā, novērojot vairāk nekā 130 000 cilvēku.

Salīdzinot ar melnmatainiem cilvēkiem, rudas matu krās īpašnieki ar Pārkinsona slimību sirgst divreiz biežāk.

3. Endometriozes risks.

Endometrioze ir viena no bīstamākajām ginekoloģiskajām saslimšanām, kuras rezultātā dzemdes audi var pārvietoties uz citām vietām sievietes organismā, radot sāpes un bīstamas sekas.

2006. gadā veiktā pētījumā, kurā piedalījās 90 000 sieviešu vecumā no 25 līdz 42 gadiem, atklāts, ka tās dalībnieces, kurām nav auglības problēmu un ir rudas krāsas mati, ir par 30 procentiem lielāka iespēja saslimt ar endometriozi.

Savukārt tās sarkanmates, kuras bija neauglīgas, šādu slimības un matu krāsas sakarību neuzrādīja, informē "Live Science".

4. Iespēja saslimt ar ādas vēzi.

Kombinācijā ar rudiem matiem gēna MC1R nēsātāji lepojas arī ar gaišu ādu, kas ir īpaši jutīga pret ultravioleto starojumu. Nesenā pētījumā noskaidrots, ka, uzturoties saulē, sarkanmatainu cilvēku ādas šūnas tiek bojātas, kaitējumam pakāpeniski uzkrājoties un veicinot ļaundabīgu šūnu attīstīšanos, brīdina "Live Science".

5. Ugunszīmes.

Bērniem ar MC1R gēnu ir augstāka iespēja dzīves pirmajos gados iegūt ugunszīmi. Ugunszīmes var būt gan neliela, gan iespaidīga izmēra, klājot pat 80 procentu ķermeņa. Aptuveni vienam no 20 000 bērnu ugunszīme ir liela, savukārt vairumam cilvēku sārtas vai tumšākas ādas krāsas laukums ir neliels.


Написать комментарий