RP: Labklājības ministre ir aizmirsusi par bērniem

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

«Labklājības ministre diskusijās par valsts atbalstu ģimenēm ar bērniem ir aizmirsusi pašu galveno – mazo, jaundzimušo bērniņu, kuram dzīves pirmajos divos gados visvairāk ir vajadzīga tieši vecāku klātbūtne un uzmanība,» pārliecināta Reformu partijas Saeimas deputāte Inga Bite.

«Tieši bērns ir tas, kurš nespēj izdzīvot bez pilnvērtīgas māmiņas aprūpes savas dzīves pirmajos mēnešos,» norāda Demogrāfijas lietu apakškomisijas deputāte. «Mātes uzmanība, rūpes un klātbūtne pirmajos divos dzīves gados nodrošinās to, lai šis bērniņš izaug ne tikai fiziski, bet arī garīgi vesels. Bērns bieži arī viena gada vecumā vēl nav pietiekami liels, lai pats spētu apmierināt savas primārās vajadzības – paēst, apģērbties, nomainīt autiņbiksītes. Tāpēc tieši bērnam nepieciešama individuāla aprūpe.»

Labklājības ministres jaunākais piedāvājums ir pretrunīgs pēc savas būtības, jo priekšroku sniedz jebkādiem citiem risinājumiem – darbam, studēšanai, bezdarbnieku statusam – izņemot pašu galveno: māmiņas iespēju pilnvērtīgi palikt kopā ar savu bērnu līdz 1,5 gada vecumam.

«Ja jaunās māmiņas izvēlēsies strādāt, tad, visticamāk, šo papildus naudu viņām nāksies maksāt par aukli vai bērna pieskatīšanu kādā iestādē,» pretrunas skaidro deputāte. «Rezultātā ģimenes ienākumi nepalielinās, un bērns nesaņem arī pilnvērtīgas māmiņas rūpes. Tieši tāpat būs ar studējošām māmiņām. Savukārt reģistrējoties Nodarbinātības valsts aģentūrā, jaunās māmiņas sev liedz iespēju atgriezties iepriekšējā darba vietā, tādejādi izkrītot no aprites darba tirgū.»

Jāpiebilst, ka labklājības ministre Ilze Viņķele trešdien, 18.septembrī, iepazīstinājusi ar Labklājības ministrijas piedāvāto nākamā gada demogrāfijas risinājumu.

LM visām jaunajām māmiņām pēc bērna gada vecuma sasniegšanas piedāvā turpināt saņemt minimālo bērna kopšanas pabalstu Ls 120 apmērā, kā arī māmiņām vai tētiem, kas dodas strādāt, mācīties vai ir reģistrējušās Nodarbinātības valsts aģentūrā, piešķirt pabalstu Ls 100 apmērā. Ar šī risinājuma palīdzību iespējams arī novirzīt papildu atbalstu bērniem no nepilnām ģimenēm, kuru vecāki izvairās pildīt savas finansiālās saistības.

Šie bērni joprojām saņem krīzes laikā samazināto atbalstu Ls 35 – 40 mēnesī, taču tieši nepilnās ģimenes ir nabadzības riskam visvairāk pakļautā sabiedrības grupa. Ministre iestājas par to, lai atbalsts tai tiktu palielināts vismaz pirmskrīzes līmenī, kas ir Ls 50 – 60 mēnesī, informē LM.

Viņķele norāda, ka ar LM risinājuma īstenošanu nākamajā gadā tiktu ievēroti nevienlīdzības mazināšanas principi, nebūtu jāceļ sociālā nodokļa likme un jaunie vecāki, ja to vēlētos, varētu iesaistīties darba tirgū vai mācībās. Ministre uzsver, ka lai saņemtu Ls 100 pabalstu, pietiks, ja vecāks strādās kaut dažas stundas nedēļā.


Написать комментарий