Miris Polijas pirmais pēckomunisma perioda premjerministrs Mazoveckis

foto: telegraf.com.ua
foto: telegraf.com.ua

86 gadu vecumā miris Polijas pirmais premjerministrs pēc komunistu režīma krišanas – Tadeušs Mazoveckis, atsaucoties uz Polijas medijiem, pirmdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Viņš bija viens no idejas autoriem "apaļā galda" sarunām starp komunistu līderiem un opozīciju, kas bruģēja ceļu uz 1989. gada pirmajām daļēji brīvajām vēlēšanām padomju bloka valstīs. Partijas "Solidaritāte" uzvara bija precedents komunisma gāšanai arī citās Austrumeiropas zemēs.

Mazoveckis bija Polijas premjers līdz 1990. gadam, viņš arī bija stingrs Polijas dalības Eiropas Savienībā (ES) atbalstītājs. Viņš ir "viens no Polijas brīvības un neatkarības" tēviem, raksturo ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis.

Mazoveckis ir dzimis ievērojamā poļu ģimenē un studējis tiesības Varšavas Universitātē. 1981. gadā viņš kļuva par opozīcijas laikraksta "Tygodnyk Solidarnosc" pirmo redaktoru, ko, ieviešot karastāvokli, 1981. gada decembrī aizliedza komunistu valdība.

Mazovecki arestēja un brīvībā viņš atkal tika 1982. gada decembrī. 1980. gadā viņš konsultēja streikojošos Gdaņskas kuģubūvētavas strādniekus.

1989. gada februārī viņš piedalījās "apaļā galda sarunās", kas tā paša gada jūnijā vainagojās ar pirmajām daļēji brīvajām vēlēšanām. Par premjeru Mazoveckis kļuva 1989. gada augustā.


Написать комментарий