Kadastrālo vērtību izmaiņas Līvānu novadā 2014. gadā

foto: vzd.gov.lv
foto: vzd.gov.lv

Valsts zemes dienests (VZD) ik gadu veic masveida nekustamo īpašumu (NĪ) vērtēšanu, nosakot NĪ kadastrālo vērtību, ziņo Līvānu novada portāls.

Kadastrālo vērtību aprēķina pēc normatīvajos aktos noteiktajām formulām, ņemot vērā konkrētā īpašuma atrašanās vietā noteiktās zemes un būvju bāzes vērtības (atbilstoši īpašuma izmantošanas veidam) un Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā (Kadastra informācijas sistēmā) fiksētos vērtējamo objektu (zemes vienību  un būvju) raksturojošos datus. Vērtēšanā iegūtās kadastrālās vērtības tiek izmantotas NĪ nodokļa aprēķināšanai, tāpēc tās ir svarīgas ikvienam zemes, būves vai dzīvokļa īpašniekam.

VZD ir sagatavojis pārskatu par kadastrālo vērtību izmaiņām novadā 2014. gadā, ko ietekmējušas nekustamā īpašuma tirgus tendences un citi vērtību noteicošie faktori. VZD rīcībā ir plaša NĪ tirgus datu bāze, kurā ir uzkrāta informācija par vairāk nekā 550 tūkstošiem darījumu. Nosakot bāzes vērtības 2014. gadam, tika izmantoti 2011. un 2012. gadā valstī notikušie (vairāk nekā 87 tūkstoši) darījumi.

Līvānu novadā minētajā periodā aktīvāk pirka un pārdeva lauku zemi. Notika vairāk nekā 220 darījumi, un to cenas turpina uzrādīt vērtību pieaugumu. Vairāk nekā 100 darījumi reģistrēti, kuros  pārdota zeme kopā ar ēkām un vairāk nekā 120 darījumi ar dzīvokļiem. Apbūves zemēm darījumu cenas novadā kopumā ir stabilizējušās.

2014. gadā visā novada lauku teritorijā mainīsies bāzes vērtības lauksaimniecības zemei. Komercdarbības zemei un ēkām izmaiņas būs Līvānu pilsētā un atsevišķos pagastos.

Kadastrālo vērtību kopsummas Līvānu novadā kopumā zemei pieaugušas par 10%, bet ēkām praktiski nemainās (izmaiņas 0.2%).

Kadastrālās vērtības lauku zemēm novadā sastāda 63% no tirgus darījumu cenām, tai skaitā Rožupes pagastā tikai 45%. Pamatojoties uz notikušajiem tirgus darījumiem ar lauksaimniecības zemi, bāzes vērtības Rožupes pagastam vidēji palielinātas par 30%, pārējos pagastos 10% – 15%. Vidējas kvalitātes zemes bāzes vērtība novadā 2014. gadā aplūkojama šajā tabulā: 

 

Zemes bāzes vērtība 2013. gadā Ls/ha

Zemes bāzes vērtība 2014. gadā Ls/ha

Jersikas pagasts

230

270

Rožupes pagasts

230

320

Rudzātu pagasts

230

270

Sutru pagasts

230

270

Turku pagasts

270

320

Komercdarbības nekustamo īpašumu grupai izstrādāts jauns vērtību zonējums, jo spēkā esošais bija apstiprināts 2009. gadā ekonomiskās krīzes sākumposmā. Atbilstoši tā laika situācijai vērtību zonas bija veidotas  plašas – bieži vien viena pagasta ietvaros.

Jaunajā zonējumā novadā izdalītas desmit jaunas vērtību zonas – trīs Līvānu pilsētā un septiņas pagastos. Līvānu pilsētā ap centru esošā zona sadalīta četrās zonās, Jersikas pagasts sadalīts piecās zonās, kā arī izdalīti pagastu centri Rudzātu, Sutru un Turku pagastos. Saistībā ar jauno vērtību zonu izveidošanu, Līvānu pilsētā tuvāk centram esošās zonās komercdarbības zemes bāzes vērtības pieaugs no 1.60 Ls/m2 uz 1.80 Ls/m2, attiecīgi no centra attālākajās zonās samazināsies no 1.60 Ls/m2 uz 1.40 Ls/m2. Lauku teritorijās bāzes vērtība pieaugs Jersikas pagasta piepilsētas zonā no 0.35 Ls/m2 uz 0.40 Ls/m2, pārējās no jauna izveidotajās zonās vērtības samazināsies.

Ņemot vērā dzīvojamo īpašumu vispārējo vērtību līmeni, komercdarbības ēkām visā Līvānu pilsētas teritorijā, izņemot pilsētas centru, bāzes vērtības palielinātas par 2-6 Ls/m2. Komercdarbības telpām Līvānu pilsētas zonās aiz Gaisa tilta un ap Līvānu ezeru bāzes vērtības samazināsies no 50 Ls/m2 uz 45 Ls/m2, visā Jersikas pagastā  un Turku pagasta piepilsētas zonās no 25 Ls/m2 uz 20 Ls/m2.

Pārskatā norādītās bāzes vērtības ir atspoguļotas latos, bet no 2014. gada 1. janvāra tās atbilstoši Latvijas Bankas valūtas kursam būs pieejamas eiro, tāpat kā īpašumu kadastrālās vērtības.

Kaut arī kādā teritorijā vai īpašumu grupā bāzes vērtības nav mainījušās, tomēr kadastrālās vērtības var mainīties, ja notikušas izmaiņas objektu datos (piemēram, pašvaldība mainījusi zemes lietošanas mērķi, reģistrēti jauni apgrūtinājumi). Ja Kadastra informācijas sistēmā reģistrētie dati neatbilst īpašuma patiesajam stāvoklim dabā, tad īpašnieku pienākums ir ierosināt datu aktualizāciju, ko paredz Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma 13. pants.

Informāciju par Kadastra informācijas sistēmā reģistrētajiem objekta datiem un prognozēto kadastrālo vērtību var uzzināt datu publicēšanas portālā www.kadastrs.lv.

Plašāku informāciju par kadastrālo vērtēšanu var lasīt specializētajā mājas lapā www.kadastralavertiba.lv, kā arī informatīvajā bukletā „Īpašuma kadastrālā vērtība”, kas pieejams VZD klientu apkalpošanas centros visā Latvijā.


Написать комментарий