Arheologi, iespējams, atraduši Budas dzimšanas vietu

foto: aquarium.lipetsk.ru
foto: aquarium.lipetsk.ru

Arheologi Maija Devi tempļa teritorijā Lumbīni, Nepālā atklājuši senu budistu svētvietu, proti, koka tempļa drupas, kas tapušas VI gs. p.m.ē. 

Jādomā, šajā vietā atradusies koka būve, kuras centrā audzis koks, raksta bbc.co.uk.

Saskaņā ar budistu tradīciju, Budas māte viņu dzemdējusi, turoties pie koka zaru birzī Lumbīni, Nepālā.

Pēc ekspertu domām, šis atklājums var izbeigt strīdus par to, kurā gadsimtā Buda ir dzīvojis. Ik gadu tūkstošiem svētceļnieku ierodas Lumbīni, kur, kā tiek uzskatīts, ir dzimis Sidhartha Gautama, kas kļuva par Budu. Taču neskatoties uz plašo informāciju par viņa dzīvi un mācību, nav precīzi zināms, kurā gadsimtā viņš ir dzīvojis.

Tiek apgalvots, ka Buda ir dzimis 623.gadā p.m.ē., taču lielākā daļa zinātnieku domā, ka viņš dzīvoja laikā starp 390.gadu un 340.gadu p.m.ē.

Savukārt vissenākās celtnes, kas līdz šim atrastas Lumbīni tempļa teritorijā, ir būvētas III gs.p.m.ē., imperatora Ašoka valdīšanas gados.

Pirms dažiem gadiem arheologi sāka izrakumus tempļa centrā. Viņi centrā atklāja koka būvi ar tukšumu vidū. Vēlāk virs koka apbūves tika uzcelti akmens tempļi.

Radioaktīvā oglekļa metode un minerālu datēšanas metode ļāva noskaidrot, ka atrastās ēkas attiecināmas uz VI gs. p.m.ē. Koka struktūras centrā arheologi arī atklāja koka sakņu paliekas, tādējādi, tas ļauj pieļaut, ka tur audzis tas pats koks, zem kura piedzima Buda.


Написать комментарий