Bojāgājušo skaits Kijevā sasniedz 20; Janukovičs sadursmēs vaino opozīciju un draud viņus tiesāt

foto: Reuters/scanpix
foto: Reuters/scanpix

Naktī uz trešdienu bojāgājušo skaits protestētāju un milicijas un to atbalstošo iedzīvotāju sadursmēs Kijevā, kas turpinājās līdz pat rīta gaismai, iespējams, pārsniedzis 20. Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs paziņojis, ka sadursmes provocējuši radikālie spēki, un aicināja opozīciju no tiem norobežoties.

Milicija vairākkārt lika aktīvistiem atstāt barikādes jeb Maidanu, dedzināja opozīcijas teltis un ēkas, kurās aktīvisti jau ilgstoši izmanto par savām bāzem. Tiek ziņots, ka milicija atklājusi uguni uz aktīvistiem. Tomēr arī daļa no demonstrantiem ir bruņota un bojāgājušo vidū ir arī miliči, lai gan ziņas par cietušo un mirušo skaitu krasi atšķiras.

Janukovičs savā oficiālajā mājas lapā ievietojis paziņojumu, kurā uzsver, ka vairākkārt aicinājis opozīciju uz dialogu un nav atbalstījis vardarbību. To izprovocējuši radikāļi, no kuriem opozīcijai ir jānorobežojas. Prezidents uzsver, ka viņa oponenti pārkāpuši robežu tad, kad aicinājuši cilvēkus ķerties pie ieročiem, par ko tiem būs jāstājas tiesas priekšā.

Viņš vaino opozīciju parlamenta darba paralizēšanā dienā, kad tur bija plānots pieņemt izmaiņas, kas būtu Ukrainu padarījušas labāku. Sadursmes netālu no parlamenta bija tās, kas atkal eskalēja vardarbību, kad milicija bloķēja demonstrantu ceļu uz to. Opozīcija otrdien centās panākt 2004.gada Ukrainas konstitūcijas atjaunošanu, tādējādi mazinot valsts prezidenta pilnvaras.

Protestētāji naktī ieņēmuši arī vairākas ēkas Ļvovā, kur gan sadursmes nav bijušas tik asiņainas.

Mediji vēsta, ka nogalināts arī Ukrainas avīzes "Vesti" žurnālists Vjačeslavs Veremijs. Kopumā cietuši 27 žurnālisti.

Jau vēstīts, ka milicija pret demonstrantiem likusi lietā šaujamieročus, stekus, asaru gāzi un apdullinošās granātas. Protestētāji apmētā likumsargus ar akmeņiem un degmaisījuma pudelēm.

Situācija vēl vairāk saasinājās vakarā un naktī uz trešdienu, kad milicija centās ielauzties protestu kustības galvenajā centra – Neatkarības laukumā jeb Maidanā. "Mēs prom no šejienes neiesim. Šī ir brīvības sala un mēs to aizstāvēsim," protestētājus, aicinot aizstāvēt laukumu, uzrunāja partijas UDAR līderis Vitālijs Kļičko.


 


Написать комментарий