Skudra: Krimai līdzīgs scenārijs gaidāms Doņeckā un citos Austrumukrainas reģionos

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Līdzīgs scenārijs notiekošajam Krimā tagad tiek gatavots arī Doņeckā, iespējams, vēl kādā apgabalā, kur ir etnisko krievvalodīgo vairākums un kur ir liels skaits krievu pilsoņu, portālam Mixnews.lv atklāja ārpolitikas eksperts Ojārs Skudra.

Atgādinām, ka Krimas valdības vadītāja vietnieks Rustams Temirgalijevs paziņojis par Krimas Augstākās padomes lēmumu iekļauties Krievijas Federācijas sastāvā. Referendums par Krimas statusa noteikšanu notiks 16. martā. Kijeva jau paziņojusi, ka jebkādi Krimas mēģinājumi rīkot referendumus tiek pasludināti par nelikumīgiem.

"Referendums šajā gadījumā tiks rīkots, lai juridiski tas skaitītos tautas gribas apliecinājums. Tālāk gan ir jautājums – kas to nodrošinās, kā nodrošinās un kādi būs novērotāji? Ir sagaidāms, ka lielākā daļa ukraiņu un Krimas tatāru, protams, balsos pret! Bet kas varēs garantēt un apliecināt to, ka šie rezultāti netiks viltoti? Skaidrs, ka tur acīmredzot nebūs nekādu starptautisko novērotāju. Tas būs farss!" sacīja Skudra.

Viņš arī atzina, ka šeit var vilkt paralēles ar notikumiem Baltijas valstīs 1940. gadā. Līdzīga scenārija atkārtošanās šobrīd notiek Krimā.

"Šajā gadījumā tas akcents būs uz etnisko un krievijas iedzīvotājiem, tur ir skaidrs definēts etnoss. Krievijas pilsoņu klātbūtne, viņu vēlmes un tā tālāk. Tad vēl ir tā vēsturiskā puse - līdz 1954. gadam Krimas teritorija bija Krievijas Federācijas sastāvā. No otras puses ir skaidrs, ka pēc de facto okupācijas, seko aneksija. Marionešu parlaments un marionešu valdība sper soli tālāk atbilstoši scenārijam, kurš no sākta gala jau tiek īstenots. Par to nevienam šaubu nav, tai skaitā ASV un Rietumeiropā.

Amerikāņu, britu un vācu medijos jau sen, vairāk vai mazāk, atklāti prognozēja tādu iespējamo notikumu attīstību. No starptautiski tiesiskā viedokļa, loģiski, tas ir pilnīgā pretrunā ar 1994. gada vienošanos starp Ukrainu, ASV un Krieviju. Vienošanās gan bija saistībā ar kodolieročiem, bet iektvēra sevī punktu arī par teritoriālo intergritāti un suveneritāti. Bet Krievija acīmredzot uzskata par nepieciešamu Krimas pievienošanu sev," norādīja Skudra.

Tāpat eksperts atklāja savu prognozi, par iespējamajiem notikumiem Ukrainā, tuvākajā nākotnē: "Mana prognoze ir, ka līdzīgs scenārijs tagad tiek gatavots arī Doņeckā, iespējams, vēl kādā apgabalā, kur ir etnisko krievvalodīgo vairākums un kur ir liels skaits krievu pilsoņu. Šajās teritorijās gan šī lieta būs sarežģītāka, bet scenārijs varētu būt līdzīgs.

Tas, protams, ir saistīts ar liela militārā konflikta risku, jo tur nevarēs tā no Sevastopoles bāzes vienkārši ierasties 10 000 karavīru bez pazīšanās zīmēm un likvidēt vietējās varas institūcijas. Tur būs tāda kā tautas sacelšanās, kura tagad Doņeckā svaigi ir notikusi. Tur viņi esot ieņēmuši vietējo gubernatora mītni un pacēluši Krievijas karogu. Tas liecina par to, ka līdzīgs scenārijs tiek gatavots arī Austrumukrainā."

Ceturtdien Krievijā pieņēmts jauns likumprojekts, kas paredz atvieglot kārtību, kādā valstij pievienojamas jaunas teritorijas.

"Jā, tas ir darīts ar nolūku, lai atvieglotu šo teritoriju pievienošanu - bez individuāliem iesniegumiem, masveidā!" savas bažas neslēpj Ojārs Skudra.


Написать комментарий