Slepens “Facebook” psiholoģiskais pētījums izraisa dusmas portāla lietotājos

foto: boomsbeat.com
foto: boomsbeat.com

Sociālā tīkla "Facebook" lietotāju dusmas izraisījis slepens pētījums, kurā analizēts "emociju lipīgums".

2012.gadā "Facebook" uz vienu nedēļu bija tīšuprāt izmainīts algoritms, kas atlasīja draugu publicētos ziņojumus. Vietne bez lietotāju zināšanas pētīja, kādu iespaidu tas atstāja uz viņu garastāvokli.

Zinātnieki vēlējās noskaidrot, cik lielā mērā lietotāju aktivitātes ietekmē pozitīvo un negatīvo vārdu skaits, ko tie izlasījuši draugu ziņojumos.

Sadarbībā starp Kornela Universitāti, Kalifornijas Universitāti un "Facebook" tapušā pētījuma rezultāti tika publicēti akadēmiskā žurnāla "Proceedings of the National Academy of Sciences" 17.jūnija numurā.

"Emocionālo noskaņojumu iespējams nodot citiem cilvēkiem ar tā saucamā emociju lipīguma palīdzību. Rezultātā cilvēki, pašiem to neapjaušot, izjūt tādas pašas emocijas," raksta pētījuma autori. "Pētījuma rezultāti norāda, ka citu cilvēku paustās emocijas vietnē "Facebook" iespaido mūsu noskaņojumu."

Lai arī "Facebook" metadati jau iepriekš tikuši izmantoti zinātniskajos pētījumos, ar tiem pirmoreiz ticis manipulēts ar nodomu fiksēt lietotāju reakciju.

Vietnes vadība nākusi klajā ar paziņojumu, ka "dati netika sasaistīti ar konkrētiem "Facebook" kontiem".

"Mēs veicam pētījumus, lai uzlabotu pakalpojumu kvalitāti un piedāvātu lietotājiem pēc iespējas svarīgāku un interesantāku saturu," teikts sociālā tīkla paziņojumā. "Nozīmīga daļa no tā ir centieni saprast, kā cilvēki uztver dažādu pozitīvu un negatīvu saturu, draugu jaunumus un informatīvos kontus, kuriem seko. Mēs rūpīgi izvērējam, kādus pētījumus pasūtām."

Pētījumā minēts, ka tas "ir saskaņā ar "Facebook" datu izmantošanas noteikumiem, kam visi lietotāji piekrituši pirms reģistrēšanās".

"Facebook" lietotāji citos sociālajos tīklos nodēvējuši "Facebook" rīcību par "ļoti satraucošu", "baismīgu" un "ļaunu". ""Facebook" manipulēja ar lietotāju ziņu lentēm, lai veiktu plašu psiholoģisko eksperimentu," tvīto kāds sociālo tīklu lietotājs. "Pienācis laiks slēgt "Facebook" kontu!"


Написать комментарий