Policija atgādina par drošu skaidras naudas glabāšanu

V.Cigankova foto
V.Cigankova foto

Bezskaidras naudas uzkrājumi ir visdrošākais naudas glabāšanas veids, tomēr, ja cilvēki naudu izlemj glabāt mājās, policija aicina ievērot pāris lietas, lai nezaudētu savus līdzekļus, kļūstot par zādzību upuriem.

Lielas naudas summas un vērtslietas glabāt mājās nekad nevar būt droši, tomēr, ja rodas tāda nepieciešamība, tad noteikti jāizmanto metāla seifs. Seifam vajadzētu atbilst vispārējiem drošības kritērijiem:

- tā korpusa metālam jābūt pietiekoši biezam un izturīgam,
- seifam jābūt aprīkotam ar drošu slēdzeni un durvju stiprinājumiem,
- to vajadzētu glabāt kādā slēptā, grūti pieejamā vietā, kur tas nevar nonākt nevēlamu personu redzeslokā. Vislabāk, ja seifs ir iebūvēts mājas vai dzīvokļa sienā vai citā konstrukcijā. Ja šādas iespējas nav, tad ar izturīgiem stiprinājumiem seifu nepieciešams piestiprināt pie sienas vai pie kādas citas izturīgas konstrukcijas,
- nekādā gadījumā nedrīkst glabāt seifa atslēgas nevēlamām personām pieejamās vietās. Jāatceras, ka zādzības gadījumā zaglis vispirms mēģinās mājoklī atrast seifa atslēgas.

 Ja nav seifa, bet ir radusies nepieciešamība atstāt mājoklī naudu, tad nauda jānoslēpj vietā, kurā cita persona nekad to neiedomātos meklēt. Katrs var improvizēt un būt oriģināls, tomēr nevajadzētu aizmirst arī par drošības apsvērumiem (naudas slēpšana kamīnā utt.). Ja glabājat vērtīgas lietas mājās, ievērojiet:

- mantas, kredītkartes, dokumentus nevajadzētu atstāt koridorā (arī tad, ja kāds ir mājās), tāpat vienmēr jāatceras aizslēgt durvis,
- neglabājiet zeltu, citas vērtslietas, naudu guļamistabā, atvilktnēs. Ieteicams ieviest savas individuālās slēptuves citās mājokļa telpās,
- dodoties projām, pārliecināties, ka logi un durvis ir aizvērtas. Ideāli, ja ir signalizācija (arī tad, kad mājās atrodas cilvēki) un vēl labāk, ja ar to ir aprīkoti visi mājas stāvi, ne tikai pirmais,
- nestāstiet citiem to, kas var likt domāt, ka mājās ir uzkrājumi, vērtslietas. Tāpat arī dzīvesstils, piemēram, dārgi, ekskluzīvi pulksteņi var norādīt uz dzīves līmeni un var būt zagļiem interesanti.

 Visbeidzot jāteic, ka neviens no naudas glabāšanas veidiem mājās nav simtprocentīgi drošs. Mājās glabātu naudu var iznīcināt arī grauzēji vai ugunsgrēks. Valsts policija aicina cilvēkus būt atbildīgiem un izvērtēt naudas un citu vērtslietu glabāšanas iespējas tā, lai maksimāli pasargātu sevi un savus tuvākos no iespējamiem zaudējumiem.

Ja tomēr cilvēki ir kļuvuši par likumpārkāpēju upuriem, tad nekavējoties par to jāinformē policija, zvanot pa tālruņa numuriem 110 (bezmaksas, gan no mobilā tālruņa, gan no fiksētā) 112 vai griežoties tuvākajā policijas iestādē.
 


Написать комментарий