RTU patentē izgudrojumus mašīnbūvē

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) patentējusi jaunus mašīnbūves izgudrojumus, ko universitātes pētnieki radījuši Eiropas Sociālā fonda (ESF) līdzfinansētā projektā, portālu "Delfi" informēja RTU projektu vadītāja Marija Nikipelova.

Pētnieki radījuši jaunu elastomēru, kompozīto un nanokompozīto materiālus mašīnu elementos, kas tiks izmantoti mašīnbūvē.

Nikipelova skaidro, ka elastomēri ir mašīnbūves konstrukciju neatņemama daļa. Pēdējo gadu strauja attīstība šo materiālu un konstrukciju jomā padara ārkārtīgi aktuālu pētījumu atjaunošanu gumiju un gumiju-metālu kompozīciju mehānikas jomā.

Tāpat kompozītie materiāli ir materiāli, kuri aizvieto tradicionālus metālus daudzās tautsaimniecības nozarēs. Šie materiāli ir vieglāki un stiprāki par tradicionāliem metāliem, arī to izgatavošanas tehnoloģijas ir salīdzinoši energoefektīvākas. Nanokompozīti ir jauns perspektīvs kompozīto materiālu paveids.

Izveidotie jaunie materiāli atbilst visiem patentspējas kritērijiem: tie ir jauni, ar pietiekamu izgudrojuma līmeni un tos var rūpnieciski izgatavot.

Nikipelova piebilst, ka kopš 2009.gada RTU tiek īstenots ESF līdzfinansētais projekts "Mehānisku elementu virsmas un to iekšējās struktūras nanotehnoloģiskie pētījumi mašīnbūvē". Šo pētījumu rezultātā jau ir piešķirti divi Latvijas Republikas izgudrojuma patenti.

Projektu īsteno RTU Mašīnbūves tehnoloģijas institūts un Mehānikas institūts. Projekta mērķis ir veikt nanotehnoloģiskus, materiālzinātnes un mehāniskus pētījumus mašīnbūvē, kā arī piesaistīt jaunus cilvēku resursus zinātnei.

Projekts uzsākts 2009.gada 1. decembrī un to plānots pabeigt 2012. gada 30. novembrī.

RTU pārstāve piebilst, ka virkne Latvijas uzņēmumu, izmantojot projektā izstrādātos materiālus un metodes, varētu pilnveidot ražošanā izmantotās tehnoloģijas, radīt lētākus un kvalitatīvākus produktus, produktus ar jaunām labākām īpašībām. Tas paaugstinātu uzņēmumu konkurētspēju, inovācijas līmeni un sekmētu Latvijas tautsaimniecības attīstību.


Написать комментарий