Prezidents: nav pamata kritizēt 16.marta atzīmētājus

foto ir.lv
foto ir.lv

Sabiedrībai būtu jāskaidro, kas ir 16.marta leģionāru piemiņas pasākumi, intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" otrdien sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš, bilstot, ka kritizēt šī datuma atzīmētājus nav pamata.

Viņš intervijā uzsvēra, ka ir gatavojies sarunai par 16.marta tēmu, lasot attiecīgu literatūru par to. Prezidents atgādināja, ka ārvalstis ir atzinušas, ka latviešu leģionāri nav kara noziedznieki, reabilitēt šos cilvēkus savulaik nolēmusi arī PSRS Augstākā padome. Tāpēc, "uzskatīt šos cilvēkus par noziedzniekiem, tas ir ārpus saprāta robežām," intervijā bilda Bērziņš.

Valsts pirmā persona uzsvēra, ka Latvijā Otrā pasaules kara leģionāru ir vien kādi 500 un šie cilvēki ir sirmā vecumā. Tāpēc uzskatīt, ka šie cilvēki rada kādu apdraudējumu esot absurdi. "Tā ir tik negodīga spēle, tas ir lielāks absurds nekā referendums," sašutis bija Bērziņš, komentējot notiekošo ap 16.martu. Prezidents uzskata, ka nav pamata liegt atzīmēt šo datumu.

"Šobrīd notiekošais ap leģionāru dienu ir absurds un tā tiek pazemota mūsu valsts," skarbs bija Bērziņš. Viņš atgādināja, ka šogad ir 50 gadi, kopš šī atceres diena ir iedibināta.

Prezidents uzskata, ka atbildīgie dienesti spēs nodrošināt kārtību 16.marta pasākumos.

Jau vēstīts, ka 16.marts ir "karsts" datums, ap kuru katru gadu izceļas asas diskusijas par to, vai masu pasākumi piemiņas dienā ir jāatļauj vai nav. Iepriekšējos gados dome vairākkārt aizliedza pieteiktos pasākumus, taču tiesa šos liegumus atcēla.

Pērnais gads bijis viens no retajiem, kad 16.marta pasākumos Rīgā netika aizturēts neviens nemiera cēlājs.


Написать комментарий