Tiesībsargs: valdībai skaidri jādefinē 'bezmaksas izglītības' jēdzienu

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Pašlaik pamatizglītība un vidējā izglītība īsti nav bezmaksas, dažādās skolās vecāku izmaksas grāmatām un citām vajadzībām atšķiras, un tiesībsargs Juris Jansons uzskata, ka valdībai būtu skaidri jādefinē, ko apmaksā valsts, bet kādus izdevumus jāsedz pašiem vecākiem, intervijā laikrakstam "Diena" atzinis tiesībsargs.

Viņš norādījis, ka pašlaik vidējā izglītība nav bezmaksas. "Līdz šim neesmu saņēmis nevienu skaidrojumu par to, kā tiek nodrošināta obligātā pamatizglītība ar nosacījumu, ka vecākiem nav līdzekļu ne mācību grāmatu iegādei, ne transporta izdevumu segšanai," norādījis Jansons.

Šonedēļ Tiesībsarga birojs nosūtīja vēstules visām pašvaldībām, lai noskaidrotu gan par finansējumu, gan procedūrām, kā katra pašvaldība nodrošina izglītības pieejamību. Kad būs apkopotas pašvaldību atbildes, Tiesībsarga birojs par to informēs valdību un izteiks par priekšlikumus iespējamām izmaiņām. "Viens jau ir skaidrs – valdībai un parlamentam ir pilnīgi precīzi jāpasaka, ko finansē valsts un kas ir tās lietas, kur jāpiedalās vecākiem," laikrakstam paudis tiesībsargs.

Viņš norādījis, ka, piemēram, Somijā bezmaksas izglītība nozīmē to, ka tiek apmaksāts līdz pat pildspalvai, bet Latvijā šobrīd nav skaidri noteikts, kas ir bezmaksas izglītība. "Patiesībā tas ir skaidri pateikts Satversmē, fundamentāli pateikts. Bet tālāk ir diezgan liela rīcības brīvība," atzinis Jansons.

"Pašlaik ir grūti komentēt, kā vajadzētu būt, jo esmu izveidojis konsultatīvo padomi par izglītības pieejamību un domāju, ka mēs nonāksim līdz secinājumam un priekšlikumam, kas tad būtu bezmaksas izglītība. Ideālā variantā – kāpēc tad neņemam viens pret vienu Somijas piemēru?" pieļāvis tiesībsargs.


Написать комментарий