Delegācijas no vienpadsmit valstīm, jau vairākas dienas Daugavpilī dalās ar savu pieredzi par sadarbību starp profesionālajām skolām

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Jau trīs dienas Daugavpilī ciemojas delegācija no septiņām Eiropas valstīm, “Leonardo da Vinči” partnerības projekta ietvaros. 

Projekta mērķi, izveidot jaunus kontaktus starp profesionāli izglītojošajām skolām, dalīties pieredzē un apkopot labu praksi, projektā piedalās profesionālo skolu direktori, augstskolu pasniedzēju un pašvaldību darbinieki.

Šī projekta ietvaros, šodien Daugavpils pilsētas domē uzņēma 11 delegāciju pārstāvjus no Turcijas, Spānijas, Čehijas, Lietuvas, Dānijas, Francijas un Zviedrijas. Vakar projekta dalībnieki jau paspēja apmeklēt Vispārējas un profesionālas izglītības Daugavpils pārvaldi un Valsts tehnikumu. Šodien tika paredzēts apmeklēt Medicīnas koledžu, bet pēdējā dienā, 22. martā, visi projekta dalībnieki apskatīsies kā noris renovācijas darbi Tirdzniecības skolā, un apmeklēs Daugavpils profesionālo celtnieku skolu. 

Ievērojot tradīcijas viesiem tika parādīta prezentācija par mūsu pilsētu, pilnu ar iespējām. Tikšanas laikā ar projekta dalībniekiem, vicemērs Līvija Jankovska pastāstīja, ka pašvaldībai ir ļoti daudz plānu kā attīstīt pilsētu. Bet pastāv ļoti liela problēma – jaunieši nepaliek ne Daugavpilī, ne valstī, bet izvēlas braukt strādāt uz ārzemēm.

“Latvijas valdība ir saskaitījusi, ka augstas klases speciālista izglītība no bērnudārza vecuma līdz augstākai izglītībai tiek novērtēta ne mazāk kā 25000 latu vērtībā. Diemžēl, mēs ieguldām mūsu jauniešos daudz spēka un naudas, bet viņu sakrāto potenciālu izmanto citas valstis, uz kurām aizbrauc mūsu jaunieši ar mūsu ieguldījumu”, piemetināja vicemērs. 

Viena no projekta dalībniecēm Eva Svoboda no Čehijas, kura vada viesmīlības un tūrisma koledžu, pastāstīja Gorod.lv, ka krīze skārusi arī viņas valsti: “Čehijā tagad ir ļoti zems dzimstības līmenis, pastāv ļoti liela problēma aizpildīt skolu ar skolniekiem. Jo krīze nopietni skāra ne tikai ekonomiku, bet arī izglītību. Mūsu nelielajā valstī, uz 10 miljoniem iedzīvotāju strādā 76 universitātes, bet samazinoties mūsu pilsoņu skaitam, drīzumā vajadzēs tos samazināt. Nepārprotami, cilvēki ar augstāko izglītību vēlas kvalificētu un labi apmaksātu darbu, tāpēc jau tagad pie mums pastāv liela problēma atrast juristus, menedžerus un ekologus”. 

Pēc ciemiņa no Čehijas teiktā, krīze pagaidām nav skārusi tūrisma sfēru, kura ir ļoti attīstīta, tāpēc viņas koledžas absolventi viegli atrod darbu pēc savas specialitātes, gidi, informācijas centru darbinieki utt.
 



Написать комментарий