Horvātija pievienojas ES Irānas naftas embargo

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Horvātija paziņojusi par lēmumu atbalstīt Eiropas Savienību (ES) un ieviests Irānas naftas iepirkuma aizliegumu, atsaucoties uz Horvātijas masu medijiem, vēsta aģentūra “Itar – Tass”.

Horvātija nolēmusi ieviest pilnīgu naftas un tās produkcijas importa aizliegumu. Sankcijas paredz arī naftas apstrādes nozares aprīkojuma eksporta aizliegumu uz Irānu.

Horvātija 2013. gada 1. jūlijā kļūs par ES 28. dalībvalsti, atgādina aģentūra.

Jau vēstīts, ka Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministri janvārī Briselē apstiprināja Irānas naftas tirdzniecības aizliegumu, lai izdarītu spiedienu uz Irānu tās kodolprogrammas dēļ. Sankcijas aizliedz jaunu naftas piegādes līgumu slēgšanu ar Irānu, kamēr jau esošos līgumus atļauts pildīt līdz 1.jūlijam.

1.janvārī Irānas Atomenerģijas organizācija paziņoja, ka Irānas zinātnieki ir izmēģinājuši pirmo kodoldegvielas stieni, kas ražots Irānā no šajā valstī iegūta urāna.

Irānas programma urāna bagātināšanai ir izraisījusi Rietumvalstu bažas par tās kodolprogrammas mērķiem. Rietumvalstis ir paudušas aizdomas, ka Irānas īstais mērķis ir bagātināt urānu līdz 90% – nepieciešamajam līmenim tā izmantošanai atombumbā, bet Irāna to noliedz.

ANO un vairākas Rietumvalstis ir noteikušas sankcijas pret Irānu par tās atteikšanos apturēt savu urāna bagātināšanas programmu. ASV prezidents Baraks Obama jau parakstīja likumu, ar kuru noteiktas jaunas sankcijas pret Irānas centrālo banku un finanšu sektoru.


Написать комментарий