Pavļuts prognozē Latvijā ražotas pārtikas potenciālu; plāno atbalstīt vietējos lauksaimniekus

foto nekrize.lv
foto nekrize.lv

Lielākā Latvijas bagātība ir zeme bez dabas kataklizmām, intervijā laikrakstam „Latvijas Avīze” izteicis ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, vēršot uzmanību uz to, ka ne velti Latvijā zemi iepērk dāņi un vācieši – proti, pasaulei pārtiku vajadzēs arvien vairāk. Tāpēc jāatbalsta vietējie zemnieki, uzskata ministrs.

„Mēs gribam uz savas zemes saražot pārtiku un pārdot arābiem un krieviem. Ne jau valdība pārdod zemi. Zemi pārdod zemes īpašnieks. Un pārdod tāpēc, ka nemāk apsaimniekot. Nevaram aizliegt pārdot zemi, bet mums jāpalīdz zemniekiem apgūt lielākas platības, piemēram, ar zemes iegādes kreditēšanas programmu. Jādod iespējas attīstīties savas valsts zemniekiem, kā to dara dāņi,” iespējamo atbalsta scenāriju, kā izvairīties no zemkopības resursu nonākšanas ārzemnieku rokās, laikrakstam skaidrojis Pavļuts.

Vienlaikus ministrs paudis bažas par zemo produktivitāti Latvijas lauksaimniecībā. „Lauksaimniecībā pērn bija nodarbināti 9,5% no kopējā nodarbināto skaita, un viņi saražoja 4,5% no IKP. Citās attīstītajās valstīs nodarbināto skaits ir mazāks. Tas nozīmē, ka viņi strādā ražīgāk,” skaidro Pavļuts. „Nodarbojoties ar mikrolauksaimniecību un saglabājot viensētu domāšanu, pasaulē izdzīvot nevar. Ja lauksaimniecība ir dzīvesveids, tā kādam jāsubsidē – pašam cilvēkam vai valstij. Valsts maksā vai nu no budžeta, vai ES subsīdijas, kas ir vēsturiska protekcionisma auglis,” brīdinājis ministrs.

„Citās valstīs, arī Persijas līča valstīs, labāk novērtē to, kas mums ir šeit, nekā mēs paši. Ne jau velti te nāk dāņi un vācieši un pērk zemi uz ilgu periodu. Mūsu pirmais uzdevums ir mācēt šo zemi izmantot, jo daudz zemes vēl ir neapstrādātas. Mums lauksaimniecība būs vajadzīga, lai spētu saražot visu nepieciešamo ne tikai sev. Pasaulei pārtiku vajadzēs arvien vairāk. Katarā, kur biju, savu platību pārtikas ražošanai nav,” lauksaimniecības perspektīvas „Latvijas avīzē” iezīmējis ministrs.


Написать комментарий