Kārtējā sagrāve vācu brīvajiem demokrātiem

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Vācijas valdošajā koalīcijā ietilpstošā Brīvo demokrātu partija (FDP) cietusi kārtējo sagrāvi, Zāras federālās zemes vēlēšanās iegūstot tikai 1,2% balsu un neiekļūstot zemes parlamentā – šī ir jau sestā Vācijas federālā zeme, kuras parlamentā brīvie demokrāti zaudējuši pārstāvniecību.

Politologi lēš, ka pašreizējās valdības stabilitāti tas neapdraud, bet nākamā gada rudenī paredzētajās vēlēšanās kancleres Angelas Merkeles pārstāvētajiem kristīgajiem demokrātiem (CDU) būs jāmeklē jauni partneri.

Kaut gan pirms vēlēšanām rīkotās socioloģiskās aptaujas lika domāt par sīvu cīņu, CDU uzvara Zārā izrādījusies samērā pārliecinoša, norāda Deutsche Welle, piebilstot, ka tas ir vēl viens apliecinājums pieņēmumam, ka vācieši spēj novērtēt A. Merkeles rīcību eiro zonas valstīm tik sarežģītajā periodā. CDU saņēmusi 35,2% balsu, par nepilnu procentu uzlabojot 2009. gada vēlēšanās sasniegto rezultātu. Opozīcijā esošajiem sociāldemokrātiem (SDP) rezultātu izdevies uzlabot par 6,1%, taču tas viņiem nav devis vairāk par 30,6% balsu.

Svētdienas vakarā abu partiju pārstāvji apstiprināja priekšvēlēšanu kampaņas laikā vairākkārt izteikto viedokli par lielās koalīcijas veidošanu – tas nozīmē, ka zemes premjeres amatu saglabās kristīgo demokrātu pārstāve Annegrēta Krempa-Karrenbauere. Deutsche Welle norāda, ka teorētiski un matemātiski sociāldemokrāti varētu veidot koalīciju ar viņiem ideoloģisku tuvāko Kreiso partiju, kas saņēmusi 16,1% balsu. Taču problēma ir šīs partijas līderis Zāras federālajā zemē – viens no kādreizējiem sociāldemokrātu līderiem Oskars Lafontēns, kura lomu partijas šķelšanā bijušie partijas biedri joprojām nav aizmirsuši un piedevuši. Arī iepriekš SDP labāk izvēlējusies sadarboties ar CDU, nekā O. Lafontēnu. «Oskars Lafontēns jau trešo reizi pēc kārtas spējis panākt CDU politiķa nokļūšanu pie varas,» vakar konstatējis sociāldemokrātu priekšsēdētājs Zigmārs Gabriels. AFP vēsta, ka īsi pēc vēlēšanu rezultātu izziņošanas, viņš sacījis, ka nezinot – smieties vai raudāt. No vienas puses, rezultāti ir sliktāki, nekā solīja aptaujas, bet no otras – tos ievērojami izdevies uzlabot, salīdzinot ar iepriekšējām vēlēšanām.

Tikai 5% balsu Zārā saņēma Zaļo partija, kura citos Vācijas reģionos pēdējā gada laikā guvusi vērā ņemamus panākumus. Tomēr tas nav pārsteigums, jo mazapdzīvotā Zāra tradicionāli bijusi Vācijas rūpniecības centrs, kurā zaļo idejas nav īpaši populāras, norāda Reuters. Taču par pārsteigumu uzskatāmi jaunās Pirātu partijas iegūtie 7,4% balsu. Jāatgādina, ka pērn šī partija saņēma 8,9% vēlētāju atbalstu Berlīnes reģiona vēlēšanās. Deutsche Welle uzskata, ka tās nav labas ziņas sociāldemokrātiem federālo vēlēšanu kontekstā – viss liecina, ka viņiem balsis atņems ne tikai zaļie, bet arī Pirātu partija. Virkne politologu jau izteikuši pieņēmumu, ka federālo vēlēšanu rezultāti būs ļoti līdzīgi Zāras vēlēšanu rezultātiem.


Написать комментарий