Sīrijas prezidents piekritis īstenot ANO miera plānu

foto infoagentura.wordpress.com
foto infoagentura.wordpress.com

ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Kofi Annans uzstādījis Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam nosacījumus, kurus paredz piedāvātais miera plānu, pirmdien ANO Drošības padomē paziņojis Annans, ziņo Agence France-Presse.

Miera plāns paredz, ka no 10.aprīļa sākas daļēja plāna ieviešana, tas nozīmē, ka pirmo 48 stundu laikā tiks pilnībā apturēta karadarbība, ziņu aģentūrai AFP atklāja kāds vārdā neminēts diplomāts, kurš piedalās slēgtajā Drošības padomes sēdē. Uzreiz pēc karadarbības apturēšanas,Sīrijas režīma vadītāji liks no visām Sīrijas pilsētām izvest armiju un bruņutehniku.

Sīrijas prezidents Bašars al Asads piekritis izvirzītajam miera plānam, kas paredz arī ārvalstu neiejaukšanos Sīrijas iekšējās lietās, bet uzliek par pienākumu nodrošināt humanitāro organizāciju un ārvalstu novērotāju iekļūšanu valstī.

Šodien ANO Drošības padomē Annans lūdzis padomi atbalstīt šāda termiņa noteikšanu.

Annans pirmdien arī rosinājis Drošības padomi sākt apsvērt iespēju par novērotāju misijas nosūtīšanu uz Sīriju, kur kopš pērnā marta asiņainajos nemieros dzīvību zaudējuši vairāk nekā 9000 cilvēku.

ASV un citas Rietumvalstis pauda skeptisku attieksmi, ka Sīrija turēs doto vārdu un līdz 10.aprīlim tiešām sāks ieviest miera plānu, atzina Vašingtonas pārstāve ANO Sjūzena Raisa.

«Iepriekšējā pieredze liek mums būt skeptiskiem un liek satraukties, ka nākamajās dienās mēs pieredzēsim nevis vardarbības mazināšanos, bet gan saasināšanos,» Drošības padomes sēdē sacīja Raisa.

Krievija pirmdien noraidīja arābu valstu un rietumvalstu ierosinājumu noteikt termiņu, līdz kuram Sīrijas režīmam jāievieš ANO izstrādātais miera plāns.


Написать комментарий