Latvija par šā gada attīstības sadarbības prioritāro valsti izvirza Moldovu

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Ņemot vērā ierobežotās finanses, Latvija par šā gada attīstības sadarbības prioritāro valsti izvirza Moldovu, teikts otrdien valdībā apstiprinātajā Attīstības sadarbības politikas plānā 2012.gadam.

Ārlietu ministrija (ĀM) šogad attīstības sadarbībai tērēs 50 269 latus. Moldovā kā Latvijas līdzfinansējums tiks ieguldīti 27 000 latu, lai piedalītos ASV starptautiskās attīstības aģentūras USAID īstenotā četru gadu projektā tieslietu jomā. Tāpat ar 3000 latiem Latvija piedalīsies Eiropas Savienības (ES) jauno dalībvalstu kopējās programmēšanas laikā īstenotā projektā reģionālās attīstības jomā.

15 269 lati tiks novirzīti kā līdzfinansējums nevalstiskajām organizācijām un sociālajiem partneriem, kas ieguvuši finansējumu no starptautiskajiem donoriem, tai skaitā Eiropas Komisijas, attīstības sadarbības un attīstības izglītības projektu īstenošanai. Lēmums par līdzfinansējuma piešķiršanu tiks pieņemts Konsultatīvajā padomē attīstības sadarbības politikas jautājumos.

Savukārt 5000 lati tiks ieguldīti atbalstam civilā projekta īstenošanai Afganistānā, proti, vietā, kur atrodas Latvijas Nacionālo bruņoto spēku kontingents - Fārjābas provincē, vai vietā, kur atrodas Valsts policijas vai Valsts robežsardzes pārstāvji.

ĀM līdz 2013.gada 1.aprīlim būs jāiesniedz Ministru kabinetā informatīvais ziņojums par plāna īstenošanu.

Ievērojot ANO saistības, ES un tās dalībvalstīm līdz 2015.gadam attīstības sadarbībai jāvelta 0,7% no nacionālā kopienākuma (NKI). Saskaņā ar ES saistībām, Latvijai līdz 2010.gadam attīstības sadarbībai bija jāatvēl 0,17% no NKI, savukārt līdz 2015.gadam - 0,33% no NKI. Pašlaik Latvija ievērojami atpaliek no starptautisko finansējuma saistību izpildes, proti, Latvijas oficiālā attīstības palīdzība ir aptuveni 0,07% no NKI.

Laika posmā no 2005. līdz 2009.gadam ĀM divpusējās attīstības sadarbības projektu īstenošanai prioritārajās saņēmējvalstīs - Moldovā, Gruzijā, Baltkrievijā un Ukrainā - no valsts budžeta līdzekļiem piešķirtais finansējums pakāpeniski pieauga no 100 000 latiem līdz 580 000 latiem. 2009.gada sākumā finanšu un ekonomiskās krīzes rezultātā attīstības sadarbībai atvēlētais budžets tika ievērojami samazināts, pārtraucot divpusējo attīstības sadarbības projektu īstenošanu. Šogad finansējums divpusējās attīstības sadarbības politikas īstenošanai palielināts par 50 000 latu.


Написать комментарий