Avīze: Latgales uzņēmēji izbrāķē plānu biznesa veicināšanai reģionā

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Latgales reģiona uzņēmēji skarbi vērtē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Rīcības darba grupas sagatavoto plānu Latgales reģiona uzņēmējdarbības veicināšanai, trešdien raksta laikraksts "Diena".

Laikraksta aptaujātie Latgales uzņēmēji uzskata, ka dokuments ieguls plauktā, Biznesmeņi rosina ieviest mazākus nodokļus Latgalei, ko savukārt valdība noraida, raksta "Diena".

Uzņēmēji norādījuši arī uz labu darbinieku trūkumu reģionā. Latgales uzņēmējs Andrejs Stremjanovs "Dienai" atzinis, ka biznesu attīstītu plašāk, ja vien būtu, kas strādā. "Nupat Preiļos slēdzām veikalu, viens no iemesliem – nevarējām atrast piemērotu darbinieku."

Latgales reģiona uzņēmēji atgādinājuši, ka novadā jau darbojas reģiona attīstības aģentūra, Latgales plānošanas reģions, pavisam nesen tapusi "Latgales stratēģija 2030" un "Latgales programma 2010–2017", kas aptverot plašāku problēmu loku nekā nupat prezentētais plāns.

Savukārt, taujāti, kas būtu būtiskākais reģiona uzņēmējdarbības veicināšanā, kā svarīgāko "Dienas" uzrunātie uzņēmēji norādījuši atšķirīgu nodokļu politiku Latgalei un pieejamākus finanšu resursus.

Taču VARAM rīcības grupa to noraidījusi, piebilstot, ka "nodokļu sistēmas maiņas ir nacionālā līmenī kompleksi risināms jautājums, ko nevar izdalīt tikai viena reģiona kontekstā". Savukārt par finanšu rpieejamību norādīts, ka Latgales reģionā tie ir tikpat pieejami kā citviet un no dažādiem Eiropas Savienības (ES) fondiem piesaistīto līdzekļu apjoms neatšķiras.

Jau vēstīts, ka VARAM sagatavojusi Latgales reģiona rīcības plānu 2012.- 2014.gadam. Plāna mērķis ir Latgalē panākt aktīvāku iedzīvotāju iesaistīšanos uzņēmējdarbībā un labvēlīgākus nosacījumus privāto investīciju piesaistei. Atbalsta sniegšanai uzņēmējdarbības iesācējiem paredzēti tādi pasākumi kā mikroaizdevuma fonda ieviešana, grantu konkursu rīkošana, biznesa konsultantu palīdzības nodrošināšana.

Savukārt, lai attīstītu uzņēmējdarbību, plānā iecerēts veikt grozījumus kredītfondu noteikumos, piesaistīt papildu Eiropas Savienības (ES) fondu atbalstu uzņēmējdarbības infrastruktūras un ražošanas telpu sakārtošanai un izveidei.


Написать комментарий