Latvijas mežos un dārzos jau ir pirmās pavasara sēnes 1

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Latvijas mežos un piemājas dārzos jau iespējams lasīt pirmās pavasara sēnes – lāčpurnus un bisītes, pastāstīja Latvijas Dabas muzeja Botānikas nodaļas vadītāja Inita Dāniele.

Viņa informēja, ka Latvijā sākušas augt pavasara sēnes – lāčpurni, bisītes un ķēvpupi, kuras iedzīvotāji var lasīt un lietot uzturā. Vienlaikus gan Dāniele atgādināja, ka, lasot sēnes, jābūt uzmanīgiem, jo netīšām var salasīt arī kādas indīgas sēnes.

Tomēr, lai arī bisītes ir ēdamas sēnes, eksperte tās neiesaka iedzīvotājiem lasīt. "Lai arī tās ir ēdamas, tās tomēr satur indīgas vielas, kuras ir gaistošas. Ir dzirdēts gadījums, ka cilvēks saindējas no ieelpotajiem tvaikiem, kuri radušies, šīs sēnes vārot.
Tāpēc es šīs sēnes neieteiktu lasīt," paskaidroja Dāniele.

Daloties ar personīgajiem šā gada novērojumiem, Dāniele norādīja, ka pirmo lāčpurnu novērojusi piemājas dārzā – vietā, kur pirms pāris gadiem dedzināti zari, savukārt, spriežot pēc citu personu pieredzes, lāčpurnus var izdoties ieaudzēt arī pašiem, piemēram, vietās, kur iepriekš izbērti pērnā gada āboli.

Salīdzinot pavasara sēņu izplatību ar pērno gadu, Dāniele sacīja, ka sēnes šogad sākušas augt aptuveni tādos pašos apmēros un krasas izmaiņas nav vērojamas.

Pavasara sēnes parasti aug no maija sākuma līdz maija vidum. 


Написать комментарий

Visvisādas pavasara sēnes aug jau labu laiku, tiesa, lielākoties ne populārākās ēdamās.
Ja neticiet, tad skatiet www.senes.lv - fotohroniku "Sēnes jau aug!" un galeriju "Pavasarī visagrākās".