IUB aptur trīs miljonu latu iepirkumu, kurā viens no uzvarētājiem ir 'Gādība'

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Iepirkumu Uzraudzības birojs (IUB) piektdien apturējis un aizliedzis slēgt gandrīz trīs miljonu latu vērtu būvniecības darbu iepirkumu, kurā starp uzvarētājiem bijusi arī šonedēļ korupcijas apkarotāju redzeslokā nonākusī Daugavpils firma "Gādība", Latvijas Radio apliecināja IUB vadītāja Dace Gaile.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija konkursu ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu paplašināšanai un rekonstrukcijai Daugavpils pilsētā un rajonā apstrīdējis viens no konkursā zaudējušajiem uzņēmumiem.

Pārbaudē IUB secinājis, ka Valsts ieņēmumu dienests "Gādību" ir iekļāvis nodokļu parādnieku sarakstā, tāpēc ar šo konkursa uzvarētāju līgumu slēgt nevar. Šī informācija nodota arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam.

Ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu rekonstrukcijas un paplašināšanas konkursā Daugavpils rajona Stropos tika saņemti sešu pretendentu piedāvājumi, no kuriem par labāko atzīts tieši personu apvienības "Daugavpils būvmehanizācija un Gādība" piedāvājums. Piedāvātā līgumcena bija 2 381 090 lati.

"Daugavpils būvmehanizācija un Gādība" par labāko starp četriem pretendentiem atzīta arī iepirkumā par būvdarbiem Cēsu un Fabrikas ielu rajonos Daugavpilī. Šajā iepirkuma sadaļā piedāvātā līgumcena bija 540 541 lati.

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizturējis Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Lielo nodokļu maksātāju pārvaldes direktoru Valdi Lubganu un kādu privātuzņēmēju, iespējams, no SIA "Gādība", kuru tur aizdomās par nodokļu nomaksas izziņu viltošanu, kas uzņēmējam ļāva sekmīgi piedalīties 14 Daugavpils domes un novada pašvaldību iepirkumos.

Lubgans ir atzīts par aizdomās turamo pilnvaru pārsniegšanā un dienesta viltojumos, taču ne visos 14 gadījumos izziņas viltojis tieši viņš - dažkārt to darījis pats uzņēmējs.

Kriminālprocess par noziedzīgiem nodarījumiem saistībā ar komercsabiedrības iesaistīšanos Daugavpils pilsētas domes un novada pašvaldību iepirkumos sākts šā gada 24.aprīlī.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka komercsabiedrība laikā no 2010.gada janvāra līdz 2012.gada februārim piedalījusies pašvaldības izsludinātajos publiskajos iepirkumu konkursos, neraugoties uz nodokļu parādiem un iesniedzot viltotas vai nepatiesu ziņu saturošas VID izziņas.

Kopumā šī komercsabiedrība ir uzvarējusi 14 konkursos, galvenokārt saistībā ar būvdarbiem. 13 iepirkumi bijuši par vairāk nekā 100 000 latu, taču kopējā iepirkumu summa ir lēšama 2,5 miljonu latu apmērā.

Šajā kriminālprocesā 16.maijā aizdomās turamā statuss piemērots uzņēmējam par ļaunprātīgu pilnvaru izmantošanu, dokumentu viltošanu un to izmantošanu, bet 14.maijā - VID amatpersonai. Abiem aizdomās turamajiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tostarp amatpersonai - arī aizliegums pildīt noteiktus amata pienākumus.


Написать комментарий