Latvija atdos zviedriem savu novecojušo bruņojumu

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Ministru kabinets (MK) otrdien nolēma Zviedrijas Bruņotajiem spēkiem bez atlīdzības nodot Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) novecojušu munīciju un ieročus.

Zviedrijas Bruņotajiem spēkiem tiks nodoti divi ložmetēji, divas patronas MDZ ar sprāgstošu lodi, kā arī patronas B-32 ar bruņusitēju aizdedzinošu lodi.

Aizsardzības ministrijā (AM) skaidro, ka pēc Latvijas kļūšanas par Ziemeļatlantijas līguma organizācijas (NATO) dalībvalsti valsts NBS modernizācija ir cieši saistīta ar NATO attīstību un modernizāciju.

NBS iepirkti NATO standartiem atbilstoši ieroči un munīcija. Līdz ar to šobrīd daļa NBS rīcībā esošie munīcijas pārpalikumi un ieroči ir nederīgi, novecojuši un NATO standartiem neatbilstoši.

Ne NBS, ne arī citām valsts iestādēm to funkciju nodrošināšanai minētie ieroči un munīcija vairs nav nepieciešami. Finansējums NBS nevajadzīgo ieroču un munīcijas demilitarizācijai un iznīcināšanai šā gada budžetā nav plānots.

AM saņēmusi šogad 13.janvārī izdotu Zviedrijas Bruņoto spēku lūgumu nodot tiem novecojušu munīciju un divus ieročus, ko valsts apņemas lietot tikai savām vajadzībām. Bruņojums tiks izmantots pirms misijas karavīru apmācībai.

Bruņojuma kopējā bilances vērtība ir 18 896 lati un tā nodošanai nepieciešamos administratīvos un loģistikas izdevumus segs Zviedrijas Bruņotie spēki. NBS finanšu izdevumi saistībā ar bruņojuma nodošanu neradīsies, norāda AM.


Написать комментарий